Όταν σκέψεις  και πιθανά σενάρια «κατακλύζουν» το μυαλό μας, μπορεί να φαίνεται σχεδόν αδύνατο να τις σταματήσουμε. Ανεξάρτητα από τον λόγο που μπορεί να μας προκαλεί την έντονη ανησυχία, υπάρχουν τρόποι για να την διαχειριστούμε, δίχως να μας επηρεάσει αρνητικά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το άγχος αποτελεί την «απάντηση» σε κάποιο στρεσογόνο ερέθισμα, εξωτερικό ή εσωτερικό, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται σε σωματικό, θυμικό ή και κοινωνικό επίπεδο. Ανεξάρτητα από το ερέθισμα που πυροδότησε την εσωτερική ανησυχία, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να το αποβάλλουμε:

Παρατηρήστε τον ειρμό των σκέψεών σας

Είναι σημαντικό να προσέξετε τον τρόπο που σκέφτεστε, καθώς οι αρνητικές σκέψεις έχουν την τάση να «ριζώνονται» και να κάνουν την κατάσταση να φαίνεται πιο άσχημη από ότι πραγματικά είναι. Θα ήταν καλό, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ενώ είναι εξίσου σημαντικό να αμφισβητείτε τους φόβους σας, προκειμένου να ανακτήσετε τον έλεγχο.

Περπατήστε

Όταν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την ανησυχία σας, δοκιμάστε να κινηθείτε. Αφιερώστε περίπου ένα τέταρτο για να περπατήσετε και προσπαθήστε να εστιάσετε σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας. Απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις ή τις ανησυχίες σας. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να εστιάσετε στο σώμα σας, μπορείτε να ανακουφιστείτε από την έντονη ανησυχία.

Εστιάστε στην αναπνοή σας

Είναι σημαντικό να εστιάσετε στην αναπνοή σας, καθώς επιβραδύνοντάς την θα καταφέρετε να επαναφέρετε στα φυσιολογικά και τον καρδιακό σας ρυθμό. Αυτό με την σειρά του, συμβάλλει στο αίσθημα της ηρεμίας και της ασφάλειας.

Γράψτε τις σκέψεις σας

Δοκιμάστε να γράψετε όλα όσα αισθάνεστε αλλά και αυτά που σας ανησυχούν, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε με περισσότερη ψυχραιμία. Παράλληλα, μπορείτε να κάνετε ένα πλάνο για το πώς θα αντιμετωπίσετε μια κατάσταση που σας στρεσάρει. Έτσι θα νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια στα βήματα που πρόκειται να κάνετε, μειώνοντας τις πιθανότητες άγχους.