Η εμμηνόπαυση σας κρατά ξύπνιες όλη νύχτα; Λοιπόν, μην αγχώνεστε, γιατί υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας και να απολαύσετε μια καλύτερη νυχτερινή ξεκούραση.
Να τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζετε…
Τι αλλαγές βιώνει η γυναίκα στην εμμηνόπαυση
Οι γυναίκες μεταξύ 45 και 55 ετών, συνήθως, διέρχονται από το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική αλλαγή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ωοθήκες σας μειώνονται σε μέγεθος και σταματούν την παραγωγή των φυσικών ορμονών που ελέγχουν την περίοδό σας. Τα ωάρια λιγοστεύουν και γίνεστε όλο και λιγότερο γόνιμες. Το τέλος αυτής της μετάβασης σηματοδοτεί το τέλος του «παραθύρου» στη ζωή σας για να μείνετε έγκυος.
Με όλα αυτά να συμβαίνουν στο σώμα σας, δεν είναι περίεργο που η εμμηνόπαυση έρχεται με μερικά αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι η αυπνίες. Ας δούμε το «μηχανισμό» πίσω από το βάσανό σας.
Για όλα φταίνε οι ορμόνες
Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος μεγάλων ορμονικών, σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών, επομένως συχνά μπορεί να προκαλέσει αυπνίες.
Τα επίπεδα και των δύο γυναικείων ορμονών, της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, πέφτουν. Η προγεστερόνη είναι γνωστή ως ορμόνη που προάγει τον ύπνο, ενώ η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, όπως το φως. Επιπλέον, οι εξάψεις από το «κύμα» αδρεναλίνης που σας πλημμυρίζει και η αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματός σας, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο σας.
Μην απελπίζεστε!
Σύμφωνα με το Sleep Foundation, περίπου το 12% των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου. Πλησιάζοντας τα 50, το ποσοστό των γυναικών με αυπνίες «εκτοξεύεται» στο 40%. Τα προβλήματα με τον ύπνο γίνονται πιο διαδεδομένα και επιδεινώνονται όταν οι γυναίκες περνούν από την περιεμμηνόπαυση στη μετεμμηνόπαυση.
Συμβουλές για να διαχειριστείτε τις αυπνίες που προκαλεί η εμμηνόπαυση
Αν η εμμηνόπαυση έχει φέρει τον όλεθρο στη ζωή σας, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα:
#1 Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή
Μακράν η πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη λύση για τις αυπνίες είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το ζήτημα του μη ύπνου, γιατί εάν η αϋπνία αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και αφού περάσετε από το στάδιο της εμμηνόπαυσης.
Εάν δεν μπορείτε να δείτε έναν θεραπευτή για γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT).
#2 Η μελατονίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει
Το Sleep Foundation προτείνει τη λήψη μελατονίνης, η οποία είναι η «φυσική ορμόνη του ύπνου». Δεν απαιτεί συνταγογράφηση και βοηθά ορισμένες γυναίκες να κοιμηθούν ενώ προάγει την τόνωση της διάθεσης.
#3 Άλλες φυσικές λύσεις
Εκτός από τη μελατονίνη, το Sleep Foundation προσφέρει πιο χρήσιμες συμβουλές.
Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρά σας καθαρή και δροσερή και να φοράτε ελαφριά ενδύματα ύπνου. Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή, προσέξτε το βάρος σας, και μείνετε μακριά από την καφεΐνη, τη νικοτίνη και το αλκοόλ. Η άσκηση, όπως η γιόγκα, αποδεικνύεται εξαιρετικά ευεργετική. Αποφύγετε το άγχος όποτε μπορείτε και προσπαθήστε να εφαρμόσετε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο για τον εαυτό σας πριν κοιμηθείτε. Προσπαθήστε να ουρείτε πριν πάτε για ύπνο και αποφύγετε να πίνετε μερικές ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι.