Η απολέπιση ενισχύει τη φυσική ικανότητα του δέρματος να αναγεννάται και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρά της, χαρίζοντάς της απαράμιλλη λάμψη. Οι ειδικοί επισημαίνουν τις ευεργετικές ιδιότητές της διαδικασίας και συμβουλεύουν να μην την αποκλείουμε από τη ρουτίνα της περιποίησής μας, ιδιαίτερα πριν από την εφαρμογή μιας μάσκας ομορφιάς ή του ορού μας, γιατί πολλαπλασιάζει τα οφέλη τους. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το σημαντικό βήμα στην περιποίησή μας, ενέχει κινδύνους αν δεν προσέξουμε.
#Λάθος 1ο
Δεν ενυδατώνουμε μετά
Είτε χημική, δηλαδή με οξέα, είτε μηχανική, δηλαδή με scrub, βουρτσάκι ή σφουγγαράκι, η διαδικασία όντως έχει ορατά αποτελέσματα, αλλά διαταράσσει τον επιδερμικό φραγμό. Γι’ αυτό δεν παραλείπουμε αμέσως μετά την αποκατάστασή του.
Τι κάνουμε: Απλώνουμε τον ορό μας, ή μία μάσκα ενυδάτωσης και στη συνέχεια την κρέμα μας. Προαιρετικά, πριν από την ενυδάτωση, εφαρμόζουμε μία τονωτική λοσιόν ή ένα ενυδατικό essence που θα προετοιμάσει ακόμα καλύτερα την ενυδάτωση των στοιβάδων.
#Λάθος 2ο
Κάνουμε απολέπιση πιο συχνά απ’ όσο αντέχει η επιδερμίδα
Μήπως η συχνότητα και η έντασή της ξεπερνάει το μέτρο που αντέχει η επιδερμίδα μας; Τότε σταδιακά αυτή γίνεται όλο και πιο λεπτή κι ευάλωτη, εκτεθειμένη στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και τις ελεύθερες ρίζες. Γεγονός που πυροδοτεί την πρόωρη γήρανση. Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ο μηχανισμός της άμυνάς της εξασθενεί είναι: * οι κοκκινίλες * η άγρια ξηρή υφή, σαν χαρτιού * τα σπυράκια * δυσανεξία σε καλλυντικά
Τι κάνουμε: Λαμβάνουμε υπόψη μας τον τύπο της επιδερμίδας και αποφεύγουμε τη διαδικασία πάνω από 3 φορές την εβδομάδα. Αν έχουμε λιπαρή, μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Αν έχουμε ξηρή, δυο φορές τον μήνα είναι η σωστή συχνότητα. Αν έχουμε ευαίσθητη, χρησιμοποιούμε ήπιες συνθέσεις με απολεπιστικά οξέα, όπως το γλυκολικό, και αποφεύγουμε οπωσδήποτε το scrub. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο βαθμός ευαισθησίας μας είναι μεγάλος, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο.