Εάν είστε ένας από τους 223.000 Έλληνες που πάσχουν από ψωρίαση, μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή στα συμπτώματα της ψωρίασης αυτές τις ημέρες, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Μερικοί πάσχοντες παρουσιάζουν αύξηση του αριθμού των συμπτωμάτων, ενώ άλλοι βλέπουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται.
Για να διαχειριστείτε καλύτερα τις εξάρσεις των συμπτωμάτων της νόσου, είναι απαραίτητο να καταλάβετε πώς το κρύο επηρεάζει την κατάστασή σας. Ρίξτε μια ματιά σε τρία φαινόμενα του κρύου καιρού που προκαλούν έξαρση της ψωρίασης.
#1 Ξηρός αέρας
Η ψωρίαση συνήθως παράγει πλάκες ή ξηρές κηλίδες δέρματος που προκαλούνται από μια αυτοάνοση απόκριση η οποία δημιουργεί πολύ γρήγορα νέο δέρμα. Τα συμπτώματα της πλακώδους ψωρίασης μπορεί να επιδεινωθούν σε ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως όταν μειώνονται τα επίπεδα υγρασίας.
Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι ιδανικές εποχές για πτώση των επιπέδων υγρασίας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Ο ψυχρότερος αέρας σε εξωτερικούς χώρους συγκρατεί φυσικά λιγότερη υγρασία. Ταυτόχρονα, η τεχνητή θερμότητα μέσα στο σπίτι και το αυτοκίνητό σας κάνει τον αέρα ακόμα πιο στεγνό. Αυτές οι καταστάσεις επιδεινώνουν το ήδη ξηρό δέρμα με φαγούρα και προκαλούν εξάρσεις αρκετά σοβαρές με αποτέλεσμα το δέρμα να ραγίσει και να αρχίσει να αιμορραγεί.
Μπορείτε να προστατέψετε την ξηρή επιδερμίδα του χειμώνα με μερικές απλές ενέργειες αυτή την περίοδο. Αυξήστε τη χρήση ενυδατικής κρέμας, ειδικά μετά το ντους ή το μπάνιο, όταν τα κύτταρα του δέρματος είναι γεμάτα νερό. Αναζητήστε προϊόντα που θεραπεύουν την ψωρίαση ή ζητήστε συστάσεις από τον δερματολόγο σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα μέσα στο σπίτι σας για να αυξήσετε τα επίπεδα υγρασίας. Λειτουργήστε τον υγραντήρα σας το βράδυ ενώ κοιμάστε είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν λείπετε από το σπίτι σας.
#2 Μικρότερη διάρκεια ημέρας
Οι χειμερινές μέρες είναι συνώνυμες με πρώιμα ηλιοβασιλέματα και λιγότερες ώρες φωτός. Αυτή η μείωση του φωτός της ημέρας μεταφράζεται σε λιγότερο φως UVB από τον ήλιο. Η έλλειψη παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίασή σας. Οι ακτίνες UVB σκοτώνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που προκαλούν ψωρίαση. Επίσης, το φως μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή κυττάρων του δέρματος ή να διακόψει τα σήματα μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού και των κυττάρων του δέρματος που οδηγούν στα γνωστά συμπτώματα: κόκκινο, ξηρό δέρμα με πλάκες.
Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν τη σχέση μεταξύ του δέρματος και της βιταμίνης D που παράγει το σώμα κατά την έκθεση στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μια εύχρηστη άμυνα για την αυτοάνοση τάση του σώματός μας να σχηματίζει πλάκες. Ακόμη και η αλοιφή με βιταμίνη D ως τοπικό φάρμακο βοηθά στη μείωση των ψωριασικών βλαβών του δέρματος.
Μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο που περνάτε στον ήλιο για να βοηθήσετε το δέρμα σας να απορροφήσει τις κινούμενες ακτίνες UVB και να παράγει επουλωτική βιταμίνη D. Εάν δεν είναι δυνατή η έκθεση στον ήλιο, ρωτήστε τον δερματολόγο σας για φωτοθεραπεία που μιμείται το ηλιακό φως για να έχει παρόμοια αποτελέσματα.
#3 Κρυολογήματα και γρίπη
Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι πρωταρχικές εποχές για τα βακτήρια του κρυολογήματος και τους ιούς της γρίπης να κάνουν τους αποπνικτικούς, φτερνισμένους και πυρετώδεις κύκλους τους. Δυστυχώς, οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να διαταράξουν ένα ήδη υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα με ψωρίαση.
Οι λοιμώξεις από το κρυολόγημα και τη γρίπη μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Ενώ υποφέρετε από κρυολόγημα, η ψωρίασή σας μπορεί να εξαπλωθεί από μια μικρή περιοχή για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του χεριού ή του ποδιού. Ή, η ακαμψία της άρθρωσής σας αυξάνεται και εμποδίζει την ικανότητά σας να περπατάτε ή να κινείτε και να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας.
Μπορείτε να αναλάβετε ενεργό ρόλο για να αποφύγετε πολλές κοινές λοιμώξεις από γρίπη ή κρυολόγημα αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ενισχύστε την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις μέσω του εμβολιασμού, της κοινωνικής απόστασης όπου είναι εφικτό και του συχνού πλυσίματος των χεριών. Φροντίστε επίσης να ξεκουράζεστε ικανοποιητικά, πίνετε πολύ νερό και προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά. Φροντίστε να είστε σε ζεστό περιβάλλον εάν βρίσκετε σε περιοχές με κρύο και φορέστε πολλές στρώσεις βαμβακερών ρούχων αποφεύγοντας το μαλλί.
Τέλος, να γυμνάζεστε τακτικά για να διατηρήσετε την υγεία σας και να αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις ακόμη και χωρίς κάποια λοίμωξη.