Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωπο, ως αποτέλεσμα – συνήθως – δύο δερματολογικών καταστάσεων:
- Αραίωση του δέρματος κάτω από τα μάτια που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να φαίνονται πιο ορατά.
- Πρησμένα μάτια που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σκούρων σκιών κάτω από τα μάτια.
Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες – η έλλειψη ύπνου και η γήρανση είναι οι πιο συνηθισμένες – ενώ μπορεί να σχετίζονται ή και να μην σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα υγείας. Μπορεί επίσης να είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό που παρατηρείται στην πρώιμη παιδική ηλικία και το οποίο επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνετε. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων εξαρτάται από την αιτία που τους προκαλεί.
Δείτε τρεις αιτίες για τους μαύρους κύκλους που δεν είχατε φανταστεί και τρόπους να μειώσετε την εμφάνισή τους:
#1 Αλλεργίες
Οι αλλεργίες και τα ξηρά μάτια μπορούν να συμβάλουν στους μαύρους κύκλους. Όταν έχετε μια αλλεργική αντίδραση, το σώμα σας απελευθερώνει ισταμίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και ερυθρότητα στα μάτια. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να τρίβετε τα μάτια σας, αυξάνοντας τον ερεθισμό, το πρήξιμο και την εμφάνιση σκούρων σκιών.
Εάν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα αλλεργίας, όπως φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα ή συμφόρηση, οι αλλεργίες μπορεί να είναι ο λόγος για τους μαύρους κύκλους σας.
Η λήψη ενός αντιισταμινικού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την παρουσία των μαύρων κύκλων. Αλλά αυτό είναι αποτελεσματικό μόνο εάν οι αλλεργίες είναι η αιτία των μαύρων κύκλων σας. Συνεπώς, δεν συνιστάται η λήψη αντιισταμινικού εάν δεν πάσχετε από αλλεργίες.
#2 Ανεπάρκεια σιδήρου και αναιμία
Η αναιμία είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συνήθως οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου στη διατροφή. Με την αναιμία, τα αιμοσφαίρια δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στους ιστούς του σώματος – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κάτω από τα μάτια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.
Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Indian Journal of Dermatology διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί από τους 200 ασθενείς που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για τους μαύρους κύκλους, είχαν σιδηροπενική αναιμία. Αν και η αντιμετώπιση της αναιμίας δεν απάλλαξε εντελώς τους συμμετέχοντες στη μελέτη από τους μαύρους κύκλους, πολλοί ανέφεραν βελτίωση όταν αντιμετωπίστηκε η αναιμία τους.
Τα σημάδια της αναιμίας περιλαμβάνουν κόπωση, ζάλη και χλωμό δέρμα. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε αναιμία, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη λήψη συμπληρώματος σιδήρου. Η υγιεινή διατροφή με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το σπανάκι, τα φασόλια και τα θαλασσινά, μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει την αναιμία.
#3 Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ
Τόσο το κάπνισμα όσο και το ποτό μπορούν να αυξήσουν τους μαύρους κύκλους αφυδατώνοντας το δέρμα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από τα μάτια, κάνοντας τους μαύρους κύκλους να φαίνονται πιο εμφανείς. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, ο οποίος επίσης επιδεινώνει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.
Το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα στερεί το δέρμα σας από οξυγόνο, κάτι που μπορεί να το κάνει να φαίνεται πιο σκούρο σε μέρη όπου το δέρμα είναι λεπτό, όπως κάτω από τα μάτια σας. Το κάπνισμα επιταχύνει επίσης τη γήρανση του δέρματος διασπώντας το κολλαγόνο. Η μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσει σε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, όπως ακριβώς η διαδικασία της γήρανσης.
Έτσι, πέραν από τους αυτονόητους λόγους υγείας που επιβάλλουν να κόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ (αν όχι να τα μειώσετε δραστικά), τώρα έχετε και έναν πολύ σημαντικό αισθητικό λόγο.
Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί λοιπόν να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος υγείας, όπως η αναιμία. Εάν η εμφάνισή τους δεν βελτιώνονται με επαρκή ύπνο ή με θεραπείες στο σπίτι, μιλήστε με το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία.