Μετα-ανάλυση που επανεξέτασε 15 προηγούμενες έρευνες με σχεδόν 50.000 εθελοντές δείχνει πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να μείνουμε υγιείς.
Όχι, η απάντηση δεν είναι 10.000 βήματα την ημέρα, όπως ακούμε συχνά να λέγεται –το νούμερο αυτό προέρχεται από διαφημιστική εκστρατεία για ιαπωνική συσκευή βηματομέτρησης που παρουσιάστηκε πριν από μια δεκαετία, λένε οι συντάκτες της νέας μελέτης.
Τα βήματα πρέπει να αυξάνονται με την ηλικία
Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Lancet Public Health, για τα άτομα άνω των 60, η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου φτάνει σε πλατό στα 6 με 8 χιλιάδες βήματα την ημέρα – πέρα από αυτό το όριο η αύξηση των βημάτων δεν δείχνει να προσφέρει επιπλέον όφελος.
Για τα άτομα κάτω των 60, το βέλτιστο νούμερο είναι λίγο υψηλότερο στα 8-10 χιλιάδες βήματα την ημέρα.
«Αυτό που είδαμε είναι ότι υπάρχει σταδιακή μείωση του ρίσκου καθώς τα βήματα αυξάνονται και μετά η μείωση σταθεροποιείται» δήλωσε η Αμάντα Πάλουκ του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ, επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας.
Γρήγορος ή αργός βηματισμός;
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η ταχύτητα βάδισης δεν δείχνει να επηρεάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου –το μόνο που παίζει ρόλο είναι ο αριθμός των βημάτων.
Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη μελέτη της δρ Πάλουκ, η οποία δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στο JAMA Network Open και διαπίστωνε ότι για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου στους μεσήλικες απαιτούνται τουλάχιστον 7.000 βήματα ημερησίως.
Πόσο μειώνεται η θνησιμότητα
Οι συντάκτες της νέας μελέτης συνδύασαν τα δεδομένα 15 προηγούμενων ερευνών που εξέταζαν την επίδραση του περπατήματος στη μείωση της θνησιμότητας από κάθε αίτιο, για άτομα 18 ετών και άνω. Οι σχεδόν 50.000 συμμετέχοντες των μελετών αυτών χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τον μέσο ημερήσιο αριθμό βημάτων: η πρώτη ομάδα περπατούσε κατά μέσο όρο 3.500 βήματα· η δεύτερη 5.800 βήματα· η τρίτη 7.800· και η τέταρτη 10.900 βήματα την ημέρα.
Συγκριτικά με την πρώτη ομάδα, οι δύο ομάδες με τα περισσότερα βήματα παρουσίαζαν μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 40-53% στο διάστημα που διήρκεσαν οι αντίστοιχες έρευνες.
«Το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η κίνηση είναι ωφέλιμη, ειδικά για όσους δεν ασκούνται» σχολίασε η δρ Πάλουκ.
«Είναι εύκολο να παρακολουθεί κανείς τα βήματά του και οι συσκευές παρακολούθησης της άσκησης είναι πλέον διαδεδομένες» κατέληξε.