Σύμφωνα με τις προσφάτως αναθεωρημένες οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, η χρήση εργαστηριακών εξετάσεων για τον έλεγχο ρουτίνας των αιμοδοτών για COVID-19 δεν συστήνεται. Οι ιοί του αναπνευστικού δεν μεταδίδονται μέσω μετάγγισης αίματος και παγκοσμίως δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης SARS-CoV-2 ή οποιουδήποτε άλλου κορωνοϊού από δότη σε λήπτη.
Οι αιμοδότες πρέπει να είναι καλά στην υγεία τους και να έχουν φυσιολογική θερμοκρασία όταν αιμοδοτούν.
Σύμφωνα πάντα με τον FDA, ο υπεύθυνος ιατρός της αιμοδοσίας μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμβουλεύσει:
- Άτομα που έχουν διαγνωστεί ή είναι ύποπτα ότι έχουν COVID-19, να απέχουν από την αιμοδοσία για τουλάχιστον 10 ημέρες, μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων
- Ή, εάν δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα, να απέχουν από την αιμοδοσία για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά τη θετική διαγνωστική δοκιμασία.
Ωστόσο, τα άτομα που λαμβάνουν οποιοδήποτε από τα 3 εμβόλια κατά του COVID-19, που είναι εγκεκριμένα στις ΗΠΑ, μπορούν να δώσουν αίμα αμέσως μετά τον εμβολιασμό.
Τι ισχύει στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ):
- Άτομα με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη COVID ή που παρουσιάζουν κάποιο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με λοίμωξη από κορωνοϊό ΔΕΝ επιτρέπεται να αιμοδοτήσουν.
- Εάν ο υποψήφιος αιμοδότης είχε συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊό και θετικό έλεγχο για την παρουσία του ιού, μπορεί να αιμοδοτήσει εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων.
- Άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα και έχει συστηθεί απομόνωση, μπορούν να αιμοδοτήσουν εάν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την πρώτη ημέρα της απομόνωσης.
Για τα εμβόλια από αδρανοποιημένους ή μη ζώντες μικροοργανισμούς (π.χ. mRNA), το ΕΚΕΑ αναφέρει ότι δεν απαιτείται περίοδος αποκλεισμού, εφόσον ο αιμοδότης αισθάνεται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις, μπορεί να προσφέρει αίμα 7 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων.