Γνωστά είναι τα οφέλη της γυμναστικής για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Αυτό όμως, που πιθανότατα δεν γνωρίζατε είναι ότι μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργεί σαν να ήταν δέκα χρόνια νεότερο. Και τα ακόμα καλύτερα νέα; Οι ειδικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς ακριβώς η γυμναστική μπορεί να διατηρήσει την νεότητά μας.
Η νεότητα «κρύβεται» στα τελομερή
Αυτό που θα πρέπει να ορίσουμε εξαρχής είναι η «νεότητα». Ένας τρόπος για να το κάνουμε είναι να μετρήσουμε την γήρανση μέσω του DNA σας… κυριολεκτικά, αφού στις άκρες των χρωμοσωμάτων σας βρίσκονται τα τελομερή σας, τα οποία χρησιμεύουν ως προστατευτικά καλύμματα για το ενδιάμεσο γενετικό υλικό.
Είναι γνωστό ότι τα τελομερή σας μειώνονται καθώς μεγαλώνετε. Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι τα τελομερή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες γήρανσης.
Τα τελομερή των νέων έχουν γενικά μήκος μεταξύ 8.000 και 10.000 νουκλεοτιδίων (τα νουκλεοτίδια είναι τα δομικά στοιχεία των χρωμοσωμάτων σας) ενώ οι μεγαλύτεροι ηλικιακά μπορεί να έχουν μόλις 5.000 νουκλεοτίδια που σχηματίζουν τα τελομερή τους.
Αντιγήρανση στο DNA
Όπως έχει επισημανθεί σε επιστημονική μελέτη, η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση έως και 10 χρόνια. Στη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν το μήκος των τελομερών με τις συνήθειες άσκησης σε σετ πανομοιότυπων διδύμων. Περισσότερα από 1.200 ζευγάρια διδύμων (κυρίως γυναίκες) εγγράφηκαν στο ερευνητικό πρόγραμμα. Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της άσκησης στο μήκος των τελομερών στα λευκά αιμοσφαίρια των διδύμων.
Διαπίστωσαν ότι τα μακρύτερα τελομερή συσχετίστηκαν θετικά με περισσότερη ψυχαγωγική άσκηση.
Τα τελομερή των πιο ενεργών ατόμων ήταν 200 νουκλεοτίδια μεγαλύτερα από αυτά των λιγότερο ενεργών ατόμων. Σε πανομοιότυπα δίδυμα που δεν γυμνάζονταν το ίδιο (το ένα δίδυμο ασκούνταν πιο συχνά από το άλλο), τα τελομερή στα πιο ενεργά δίδυμα ήταν περίπου 88 νουκλεοτίδια μεγαλύτερα από αυτά των λιγότερο ενεργών (αλλά γενετικά πανομοιότυπων) αδελφών τους.
Ποια γυμναστική είναι καλή για το DNA;
Το να ιδρώνετε φαίνεται να είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στην προαναφερθείσα μελέτη, άτομα που ασκούνταν έντονα τουλάχιστον τρεις ώρες κάθε εβδομάδα είχαν μεγαλύτερα τελομερή και ήταν 10 χρόνια «νεότεροι» (όπως μετρήθηκαν από τα τελομερή τους) από άτομα που δεν ασκούνταν τακτικά.
Αυτό ισχύει αφού ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ηλικία, το βάρος και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας στην εργασία. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις σε άλλες έρευνες ότι η πολύ έντονη δραστηριότητα μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετική, τουλάχιστον στους άνδρες.
Σε μελέτη, στα πλαίσια της οποίας παρακολουθήθηκαν επιχειρηματίες του Ελσίνκι για σχεδόν τρεις δεκαετίες, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που ασκούνταν μέτρια είχε μακρύτερα τελομερή τόσο από εκείνους που ασκούνταν εντατικά (συμπεριλαμβανομένων μερικών που ήταν αθλητές) όσο και με εκείνους που δεν γυμνάζονταν σχεδόν ποτέ.