Το πιο φοβερό σημείο σε όλες τις ταινίες τρόμου αποτελεί συχνά η συσσώρευση της έντασης που «κρύβεται» σε στιγμές βυθισμένες στο σκοτάδι λίγο πριν μας αποκαλυφθεί το τρομακτικό εκείνο πρόσωπο. Η αβεβαιότητα μπορεί να προσδίδει στην καθημερινότητα μια παρόμοια αίσθηση φόβου, αφού πολλοί είναι οι άνθρωποι που αναρωτιούνται πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τι θα ακολουθήσει, κοιτάζοντας το μέλλον «πίσω από το δάχτυλά τους».
Τα ψιλά γράμματα της αβεβαιότητας
Η Δρ. Thea Gallagher, ψυχολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Treatment and Study of Anxiety, στο University of Pennsylvania, περιγράφει το άγχος ως «την δυσανεξία στην αβεβαιότητα και τον φόβο του άγνωστου». Υπάρχουν πολλοί τύποι κλινικών διαταραχών άγχους και υπάρχει επίσης μια τεχνική διαφορά μεταξύ των συναισθημάτων άγχους και της διαγνωσμένης διαταραχής άγχους. Ωστόσο, κάθε άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει ένα επίπεδο άγχους σε κάποια φάση της ζωής του και η Δρ. Thea Gallagher εξηγεί ότι οι ραγδαίες παγκόσμιες και μη εξελίξεις μπορούν προκαλέσουν απότομη αύξηση, την οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε σωστά για να μην «εκτροχιαστούμε».
Σύντομος οδηγός διαχείρισης
Οι πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διαχειριστείτε το αίσθημα της αβεβαιότητας, περιλαμβάνουν:
#1 Ομαλοποιείστε το άγχος
Ως άνθρωποι έχουμε προγραμματιστεί να αποφεύγουμε δυσμενείς καταστάσεις, χαρακτηριστικό του εξελικτικού μηχανισμού επιβίωσης. Το αίσθημα της αβεβαιότητας μας προειδοποιεί ότι δεν ξέρουμε πώς να προετοιμαστούμε ή να αποφύγουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο αυξάνει το άγχος μας. Για να βρείτε το κατάλληλο τρόπο διαχείρισης όλων όσων συμβαίνουν, είναι σημαντικό να κάνετε ένα διάλειμμα έστω και για μερικές ώρες, προκειμένου να πάρετε «απόσταση» από τις καταστάσεις και να επανέλθετε πιο ψύχραιμοι για να σκεφθείτε το πλάνο δράσης σας.
#2 Κατονομάστε τα συναισθήματά σας
Το κλειδί για τη ρύθμιση σύνθετων συναισθημάτων έγκειται στην αναγνώριση και την επισήμανση συγκεκριμένων συναισθηματικών καταστάσεων, σύμφωνα με ερευνητική ανασκόπηση. Όσο πιο λεπτομερείς γίνεστε με την αναγνώριση των συναισθημάτων σας τόσο πιο εύκολο γίνεται να προσδιορίσετε τον λόγο που αισθάνεστε έτσι αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Δοκιμάστε να καταγράψετε όλα όσα αισθάνεστε, καθώς έτσι θα μπορέσετε να τα εκφράσετε και να τα εξωτερικεύσετε κι επομένως να έρθετε σε καλύτερη επαφή μαζί τους. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξασκήσετε την αναγνώριση και την αποδοχή δυσάρεστων συναισθημάτων αντί να τα.. «κρύβετε» ενστικτωδώς.
#3 Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε
Η αποφυγή των δυσμενών σεναρίων, όπως αναφέραμε, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψηλά επίπεδα άγχους, βρίσκουν συχνά ανακούφιση στον προγραμματισμό, καθώς έτσι μπορούν να αποφύγουν οτιδήποτε φοβούνται ότι θα συμβεί. Το ζητήματα όμως με την αβεβαιότητα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε ή να κάνουμε πλάνο. «Όταν υπάρχει αβεβαιότητα, οι ανήσυχοι άνθρωποι αισθάνονται εκτός ελέγχου» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Inger Burnett-Ziegler, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικής επιστήμης. «Για να μειώσετε το άγχος είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τους παράγοντες που βρίσκονται στον έλεγχό σας και να αφήσετε οτιδήποτε βρίσκεται εκτός αυτού» καταλήγει.