Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για την συνολική υγεία και ευεξία μας. Το ζωτικό αυτό μέταλλο δεν παράγεται από το ανθρώπινο σώμα ούτε μπορεί να αποθηκευτεί. Είναι επομένως απαραίτητο να λαμβάνουμε μια σταθερή ποσότητα από τη διατροφή μας.
Ο ψευδάργυρος απαιτείται, μεταξύ άλλων, για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και της πέψης, επηρεάζει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και τον ύπνο. Ακόμη, παίζει κρίσιμο ρόλο στην επούλωση των πληγών, είναι απαραίτητος για την παραγωγή σπέρματος, τη λειτουργία του προστάτη και το υγιές ανοσοποιητικό. Απαιτείται, τέλος, για τη δραστηριότητα περισσότερων από 90 ενζύμων.
Σημάδια ότι σας λείπει ψευδάργυρος
Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προσαρμοστεί σε μια βραχυπρόθεσμη, ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου απορροφώντας περισσότερο από την τροφή και αποβάλλοντας λιγότερο. Η ανεπαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου, ωστόσο, θα επηρεάσει τις σωματικές λειτουργίες.
Αν και η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι ασυνήθιστη στους περισσότερους ανθρώπους στο δυτικό κόσμο, μπορεί να έχει τις ακόλουθες συνέπειες:
- Κακή όρεξη
- Απώλεια γεύσης και όσφρησης
- Πρησμένη γλώσσα
- Αργή επούλωση πληγών
- Προβλήματα με το δέρμα, όπως ακμή και εξανθήματα
- Ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα (μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις)
- Συχνές αλλεργίες
- Χαμηλή λίμπιντο και μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων
- Παραμορφωμένα ή αποχρωματισμένα νύχια (λευκές κηλίδες στα νύχια)
- Κακή διάθεση, διαταραχές ύπνου και νευρολογικά προβλήματα
- Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια
- Αραίωση και γκριζάρισμα μαλλιών
- Οφθαλμικές βλάβες
Ποιοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο;
Τα άτομα που ακολουθούν μια αυστηρή vegan ή χορτοφαγική δίαιτα θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητα στην ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Αυτό συμβαίνει επειδή το φυτικό οξύ, μια φυσική ουσία που βρίσκεται στα φυτά και τους σπόρους, μπορεί να συνδεθεί με τον ψευδάργυρο και να μειώσει την απορρόφησή του.
Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι, όπως εκείνοι με διαβήτη, διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου ανεπάρκειας ψευδαργύρου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μεγαλύτερη ηλικία
- Στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή
- Αλκοολισμός
- Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
- Εντεροπαθητική ακροδερματίτιδα (μια ασυνήθιστη κληρονομική πάθηση που εμποδίζει τους ανθρώπους να απορροφούν σωστά τον ψευδάργυρο)
- Τα άτομα που τρώνε πάρα πολλές φυτικές ίνες ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδαργύρου
- Ασθενείς σε αιμοκάθαρση
- Ασθενείς με λοιμώξεις από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας
- Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουσες
- Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο
- Οι ασθενείς που υποσιτίζονται, έχουν δυσαπορρόφηση ή διάρροια λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως ο καρκίνος και οι πεπτικές παθήσεις
Πώς μπορείτε να ανεβάσετε φυσικά τα αποθέματα ψευδαργύρου
Πολλές ζωικές και φυτικές τροφές είναι φυσικά πλούσιες σε ψευδάργυρο, καθιστώντας εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες.
Τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν:
- Οστρακοειδή: στρείδια, καβούρια, μύδια, αστακοί και αχιβάδες
- Κρέας: μοσχάρι, χοιρινό και αρνί
- Πουλερικά: γαλοπούλα και κοτόπουλο
- Ψάρια: σαρδέλα, σαρδέλες και σολομός
- Όσπρια: ρεβίθια, φακές, μαύρα φασόλια, φασόλια κ.ά.
- Ξηροί καρποί και σπόροι: σπόροι κολοκύθας, κάσιους, σπόροι κάνναβης κ.λπ.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, γιαούρτι και τυρί
- Αυγά
- Δημητριακά ολικής αλέσεως: Βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι κ.λπ.
- Ορισμένα λαχανικά: μανιτάρια, λάχανο, μπιζέλια, σπαράγγια και χόρτα τεύτλων
Λάβετε υπόψη ότι:
Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται σε φυτικές πηγές είναι σε μικρότερη περιεκτικότητα από εκείνον στις ζωικές τροφές και απορροφάται λιγότερο αποτελεσματικά. Ορισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά έτοιμου για φαγητό, σνακ μπαρ και αλεύρια ψησίματος, μπορεί να έχουν εμπλουτιστεί με ψευδάργυρο – αναζητείστε πληροφορίες στις ετικέτες.
Τέλος, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει και τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.