Εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, δεν χρειάζεται να υιοθετήσετε περίπλοκες συνήθειες ή να κάνετε extreme αλλαγές. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνουν και διάφορες μελέτες, που δείχνουν ότι ορισμένες δραστηριότητες που διαρκούν μόλις πέντε δευτερόλεπτα μπορούν πραγματικά να παρατείνουν τη ζωή σας.
Αλλαγές πέντε δευτερολέπτων που χαρίζουν μακροζωία
Χαμογελάμε
Η αίσθηση του χιούμορ μπορεί πραγματικά να σας κάνει να ζήσετε περισσότερο. Η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι απλά χαμογελώντας μπορείτε να μειώσετε το στρες, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, να μειώσετε τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα αλλά και την αρτηριακή σας πίεση.
Μάλιστα, σε νορβηγική μελέτη έχει διαπιστωθεί τι η αίσθηση του χιούμορ μπορεί να προσθέσει οκτώ χρόνια στη ζωή σας, ακόμα κι αν αντιμετωπίζει κανείς καρδιακή νόσο ή χρόνια λοίμωξη.
Εμβολιαζόμαστε
Μπορεί να είναι το πιο γρήγορο, ευκολότερο, πιο προσιτό μέσο επέκτασης ζωής που υπάρχει, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με τον ιό και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.
Και αν είστε άνω των 50, αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται εκθετικά με κάθε δεκαετία, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ανασαίνουμε βαθιά
Πάρτε μια βαθιά, γεμάτη, κοιλιακή αναπνοή. Σιγά σιγά… για μόλις πέντε δευτερόλεπτα, χωρίς να βιάζεστε ή να σκέφτεστε τι θα κάνετε μετά. Θα παρατηρήσετε αμέσως πόσο καλά θα νιώσετε. Τα οφέλη δεν είναι μόνο για το μυαλό σας και μπορεί να είναι μακροχρόνια.
«Η βαθιά κοιλιακή αναπνοή ενθαρρύνει την πλήρη ανταλλαγή οξυγόνου – δηλαδή την ευεργετική ανταλλαγή του εισερχόμενου οξυγόνου με το εξερχόμενο διοξείδιο του άνθρακα», λένε ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό και να μειώσει ή να σταθεροποιήσει την αρτηριακή πίεση».
Η βαθιά αναπνοή μπορεί να μειώσει το στρες, το οποίο σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αφού κατακτήσετε τα πέντε δευτερόλεπτα, στοχεύστε στα 10 λεπτά βαθιάς αναπνοής την ημέρα.
Σκεφτόμαστε τον σκοπό μας
Γιατί βρίσκεστε εδώ; Σκεφτείτε το. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA βρήκε μια σχέση μεταξύ της ισχυρής αίσθησης του σκοπού στη ζωή και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μετά την ηλικία των 50 ετών.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 7.000 ενήλικες άνω των 50 ετών για πέντε χρόνια. Βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν την χαμηλότερη αίσθηση του σκοπού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν.