Όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε μια ευτυχισμένη ζωή, αλλά ο δρόμος για την κατάκτηση της ευτυχίας μπορεί να φαίνεται δύσκολος.
Σύμφωνα με την Έλεν Ράσελ, αρθρογράφο που έχει μελετήσει την παγκόσμια ευτυχία και έγραψε τα «The Year of Living Danishly» και «The Atlas of Happiness», υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που τονώνουν το αίσθημα της ευτυχίας και οι οποίες είναι κοινές σε πολλές χώρες, όπως οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, η εύρεση εργασίας, η ισορροπία στη ζωή, κ.λπ. Ταυτόχρονα, κάθε λαός έχει τις δικές του πρακτικές για την ευημερία, από τις οποίες μπορούμε να διδαχθούμε και να «εμποτίσουμε» τη ζωή μας.
Αυτά είναι 5+1 παγκόσμια μυστικά για την τόνωση της ευτυχίας απ’ όλο τον κόσμο, από τη Βραζιλία και την Ιταλία, μέχρι τη Σουηδία και όχι μόνο:
#1 Saudade, από τη Βραζιλία
«Στα [Βραζιλιάνικα] Πορτογαλικά, υπάρχει κάτι που λέγεται saudade, το οποίο είναι ένα συναίσθημα λαχτάρας, μελαγχολίας και νοσταλγίας για μια ευτυχία που ήταν κάποτε – ή ακόμα και μια ευτυχία που απλώς ήλπιζες» λέει η Ράσελ. Η ιδέα είναι τόσο κεντρική για τον πολιτισμό της Βραζιλίας και την ευημερία των κατοίκων της, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου με την Ημέρα Saudade. Ο κύριος τρόπος με τον οποίο αυτή η συμβουλή μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτικό ζωής είναι η ευκαιρία που παρέχει να συνδεθεί με κάποια μορφή λύπης, η οποία μερικές φορές μπορεί να λειτουργήσει ως το μυστικό συστατικό για την ευτυχία.
«Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε βιώσει μια γλυκόπικρη απόλαυση σε στιγμές μελαγχολίας—[ξεφυλλίζοντας] παλιές φωτογραφίες ή αναπολώντας κάποιον που όταν φύγει θα μας λείψει», λέει η Ράσελ. Αλλά αυτές οι σύντομες στιγμές θλίψης, όπως εξηγεί, μπορούν να προσφέρουν κάθαρση, να βελτιώσουν την προσοχή μας στη λεπτομέρεια, να αυξήσουν την επιμονή και να προάγουν τη γενναιοδωρία.
#2 Dolce far niente, από την Ιταλία
Η Ράσελ έχει αποκαλέσει τους Ιταλούς «βασιλιάδες και βασίλισσες του ανέμελου» και λέει ότι η φράση dolce far niente υπογραμμίζει αυτή την αλήθεια. Η φράση μεταφράζεται σε «τη γλυκύτητα του να μην κάνεις τίποτα», λέει η Ράσελ, η οποία προσθέτει ότι η ιδέα είναι «το να απολαμβάνεις τη στιγμή και να απολαμβάνεις πραγματικά το παρόν».
«Αντί να εξοικονομούν τη «διασκεδαστική τους ποσόστωση» για μια ετήσια απόδραση ή ένα πονηρό Σαββατοκύριακο, οι Ιταλοί το διανέμουν στα λεπτά, τις ώρες και τις ημέρες όλο το χρόνο», εξηγεί, υπενθυμίζοντας ότι όλοι αξίζουμε να απολαμβάνουμε τον εαυτό μας όλο το χρόνο – όχι μόνο όταν είμαστε διακοπές. Πάρτε λοιπόν τη συμβουλή της και μιμηθείτε την ιταλική ιδέα για να ενισχύσετε την ευτυχία σας.
#3 Friluftsliv, από τη Νορβηγία
Το 2017, η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας ανακήρυξε τη Νορβηγία την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο και συνεχίζει να κατατάσσεται ως η κορυφαία ευτυχισμένη χώρα τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας στοιχεία ότι οι Νορβηγοί γνωρίζουν ένα-δύο πράγματα για την παγκόσμια ευτυχία. Μία από τις κορυφαίες συμβουλές τους που αξίζει να αντιγράψετε είναι η έννοια του friluftsliv – γνωστή και ως «δωρεάν ζωή στον αέρα».
«Είναι ένας κώδικας συμπεριφοράς καθώς και ένας στόχος ζωής για τους περισσότερους Νορβηγούς, που τους αρέσει να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους όσο πιο συχνά γίνεται», λέει η Ράσελ. Αλλά δεν είναι μόνο το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους που κάνει αυτή τη συμβουλή ένα από τα πολλά μυστικά της ευτυχίας παγκοσμίως – είναι επίσης η νοοτροπία πίσω από αυτήν.
«Οι περισσότεροι Νορβηγοί πιστεύουν ότι πρέπει να δουλέψεις για κερδίσεις ό,τι χρειάζεσαι – καταβάλλοντας σωματική προσπάθεια ή παλεύοντας με τα στοιχεία της φύσης. Μόνο όταν έχετε σκαρφαλώσει [κυριολεκτικά] ένα βουνό στη βροχή και το κρύο, μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά το δείπνο σας», εξηγεί η Ράσελ. Αν και μπορεί να μην χρειαστεί να σκαρφαλώσετε στα βουνά για να έχετε ένα πλήρες πλεονέκτημα friluftsliv, μια βόλτα ή το να περάσετε χρόνο σε μια καταπράσινη αυλή μπορεί να είναι καλοί τρόποι για να περάσετε χρόνο στη φύση, ενισχύοντας την ευτυχία, την υγεία και την ευεξία σας στη διαδικασία.
#4 Smultronställe, από τη Σουηδία
Ένα από τα αγαπημένα μυστικά ευτυχίας της Ράσελ, παγκοσμίως, κατάγεται από τη Σουηδία και ονομάζεται smultronställe – μια έννοια που κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «χωράφι με άγριες φράουλες» ή «μπάλωμα άγριας φράουλας». Ουσιαστικά, smultronställe σημαίνει ότι πηγαίνετε σε ένα μέρος όπου δεν μπορείτε ή δεν θα σας ενοχλούν. Αυτό είναι «ένα μέρος στο οποίο μπορείτε να πάτε όταν είστε αγχωμένοι ή κουρασμένοι ή καταβεβλημένοι—[είναι] το χαρούμενο μέρος σας που απλώς σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα», εξηγεί.
Αν και αυτό το μυστικό ευτυχίας συνδέεται συχνά με το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, η εξάσκησή του σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι απαραίτητα λάθος, εφόσον είναι το αγαπημένο σας μέρος μέσα στο σπίτι. «Μπορεί επίσης να είναι τόσο απλό όσο μια αγαπημένη καρέκλα ή, στην περίπτωσή μου, να κρύβομαι στο πίσω μέρος της γκαρνταρόμπας μου», λέει η Ράσελ. Το να έχετε το δικό σας smultronställe όταν χρειάζεται, προσθέτει, μπορεί να σας βοηθήσει «να παραμείνετε ήρεμοι, να αποκαταστήσετε την ισορροπία σας και να νιώσετε αναζωογονημένοι».
#5 Wabi sabi και kintsugi, από την Ιαπωνία
Η υιοθέτηση της ιαπωνικής φιλοσοφίας του wabi sabi ή της ομορφιάς της ατέλειας, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ευημερία και την ευτυχία. Υπάρχει πραγματικά ομορφιά στην ατέλεια και η αποδοχή της μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, όταν δεν είναι όλα ακριβώς όπως τα θέλουμε.
Επίσης από την ιαπωνική κουλτούρα είναι το kintsugi, το οποίο μοιάζει με το wabi sabi και αναφέρεται στην αρχαία ιαπωνική τέχνη της επισκευής σπασμένων κεραμικών με μεταλλική λάκα, λέει η Ράσελ. Εκεί που οι άλλοι μπορεί να δουν ένα σωρό σπασμένα κομμάτια που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να επιδιορθωθούν, το kintsugi γιορτάζει τις ατέλειες και επισκευάζει αυτά τα κομμάτια ενώνοντάς τα ξανά μαζί, με έναν πιο εξωφρενικό τρόπο από ό,τι το κεραμικό πριν. «Όλοι έχουμε “ουλές” του ενός ή του άλλου είδους», εξηγεί η Ράσελ. «Πρέπει να τις γιορτάσουμε αντί να προσπαθούμε να τις αποκρύψουμε».
#6 Μεράκι, από την Ελλάδα
Η τελευταία παγκόσμια συμβουλή ευτυχίας της Ράσελ μας πιθανώς να σας είναι οικεία, καθώς είναι εμπνευσμένη από την Ελλάδα. Ο λόγος για το μεράκι, που σύμφωνα με την ερμηνεία της Ράσελ αναφέρεται σε «μια ενδοσκοπική, ακριβή έκφραση φροντίδας, που συνήθως εφαρμόζεται σε ένα αγαπημένο χόμπι». Αυτό το παγκόσμιο μυστικό ευτυχίας λειτουργεί για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μέσω του να προκαλούμε τον εαυτό μας να κάνουμε κάτι διαφορετικό, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί νέα νευρικά μονοπάτια στον εγκέφαλό μας.
«Το να έχεις ένα πάθος για το οποίο νιώθεις περήφανος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελές για όσους δεν μπορούν να πουν το ίδιο για την κύρια ασχολία τους», λέει η Ράσελ. «Πολλές εργασίες που πρέπει να διεκπεραιώνονται σε καθημερινή βάση δεν είναι ιδιαίτερα προκλητικές ή εμπνευσμένες – από την υποβολή, την αύξηση των παραγγελιών αγοράς ή ακόμη μερικές κι από τις πιο εξαντλητικές πτυχές της ανατροφής των παιδιών».
Με την ενασχόληση με χόμπι που απολαμβάνετε και για τα οποία έχετε μεράκι, μπορείτε να σπάσετε αυτό που μοιάζει με ατελείωτη ρουτίνα. Κι αυτό μπορεί να σας δώσει κάτι να ανυπομονείτε ενισχύοντας έτσι την ευτυχία σας.