Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε τη λέξη οργάνωση σκεφτόμαστε τα συρτάρια μας, τις ντουλάπες μας, τα ρούχα μας και τα χαρτιά μας. Η οργάνωση όμως δεν έχει να κάνει μόνο με την τακτοποίηση και το ξεκαθάρισμα, τουλάχιστον όχι μόνο με όσα μπορούμε να κρατήσουμε ή να πετάξουμε όταν ανοίξουμε τα ντουλάπια μας.
Η οργάνωση έχει να κάνει με τη ζωή, την καθημερινότητά μας, το πρόγραμμα που ακολουθούμε, τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, τις δραστηριότητες και τα σχολεία των παιδιών μας, ακόμα και τα ψώνια από το σουπερμάρκετ ή και τη διασκέδασή μας.
Αν καταφέρουμε να οργανώσουμε όλα τα παραπάνω έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τα σκεφτόμαστε και να μας αγχώνουν συνεχώς, θα παρατηρήσουμε ότι έχοντας ένα πρόγραμμα που ίσως κατ’ αρχάς φαίνεται σφιχτό και αυστηρό τελικά είμαστε πολύ πιο ελεύθεροι, έχουμε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας και χρειάζεται να αφιερώνουμε στα τετριμμένα όλο και λιγότερη ενέργεια.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνουμε και να προσπαθούμε να ζούμε όλη μας τη ζωή με το ρολόι και σε αυστηρό πρόγραμμα. Οπως και σε όλα, έτσι και εδώ χρειάζεται να βρούμε τη χρυσή τομή.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή οργάνωση μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι, πιο ήρεμοι και πολύ λιγότερο αγχωμένοι. Ενώ η έλλειψη οργάνωσης θα μπορούσε ακόμα και να ευθύνεται ως έναν βαθμό για την εμφάνιση κατάθλιψης.
Η οργάνωση στα μέτρα μας
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σκεφτούμε και να κρίνουμε σε ποιους τομείς της ζωής μας χρειάζεται να οργανωθούμε και να σκεφτούμε καλά πώς θα το πετύχουμε.
Στη συνέχεια θα μας βοηθήσει να ασχοληθούμε με το πρακτικό κομμάτι της οργάνωσης, που σημαίνει το να πετάξουμε, ανακυκλώσουμε, χαρίσουμε, ταξινομήσουμε και βέβαια τακτοποιήσουμε τα πράγματα στο σπίτι μας και στο γραφείο μας.
Και πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτό θα είναι κάτι που θα κάνουμε σε τακτική βάση, για παράδειγμα μία φορά τον μήνα.
Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα πολύ εύκολο εγχείρημα, θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι δεν πειράζει που ποτέ δεν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε την τέλεια οργάνωση, που ίσως μετανιώσουμε για κάτι που θα πετάξουμε, που θα στερηθούμε κάποια υλικά αγαθά, που δεν είναι εφικτό να κρατήσουμε τα πάντα, που ίσως αποχωριστούμε πράγματα που μας φέρνουν αναμνήσεις…
Αντ’ αυτών θα πρέπει να σκεφτούμε πόσα πολλά θα κερδίσουμε όταν οργανωθούμε. Επιπλέον, σύμφωνα με τις έρευνες, αν ξεφορτωθούμε τα περιττά πράγματα από το σπίτι μας, θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις δουλειές του νοικοκυριού ακόμα και κατά 40%.
Ετσι, σε έναν πιο οργανωμένο χώρο θα μπορέσουμε να βάλουμε σε μια σειρά όλους τους τομείς της ζωής μας και σε αυτό το εγχείρημα θα μας βοηθήσει:
* Να κάνουμε λίστες. Με τα ψώνια, τις υποχρεώσεις μας, τις εκκρεμότητες, τις δουλειές που δεν έχουμε τελειώσει κ.λπ.
* Να χρησιμοποιούμε ατζέντα ηλεκτρονική ή χάρτινη, ανάλογα με το τι μας βολεύει περισσότερο. Το θετικό της ηλεκτρονικής είναι ότι μπορούμε να «μοιραζόμαστε» πολύ εύκολα υποχρεώσεις, ραντεβού και υπενθυμίσεις με τον / τη σύντροφό μας, άλλα μέλη της οικογένειάς μας, φίλους, συνεργάτες κ.λπ.
* Να φτιάχνουμε σχέδια δράσης (π.χ. τη σειρά που θα κάνουμε τις δουλειές που έχουμε όταν βγούμε από το σπίτι), να θέτουμε τους στόχους μας και να βάζουμε deadlines στον εαυτό μας.
* Να σπάμε τις δουλειές και τις υποχρεώσεις σε άλλες μικρότερες ώστε να τις αντιμετωπίζουμε και να τις τακτοποιούμε καλύτερα και ευκολότερα. Αλλωστε το να μας φαίνονται οι δουλειές που έχουμε βουνό είναι και ο λόγος για τον οποίο συχνά δεν παίρνουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε να τις βάζουμε σε μια σειρά.
* Να μη χαζεύουμε και να μην αναβάλλουμε για αργότερα ό,τι μπορούμε να τελειώσουμε τώρα.
* Να αναθέτουμε στους υπόλοιπους της οικογένειας, του γραφείου, της παρέας, τις δουλειές και τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν και να μην προσπαθούμε να φέρουμε σε πέρας εμείς τα πάντα.
* Να βάζουμε προτεραιότητες με τα όσα πρέπει να γίνουν πρώτα.
* Να πάρουμε απόφαση ότι ποτέ δεν θα είμαστε τέλεια οργανωμένοι και ότι πάντα θα υπάρχουν εκκρεμότητες αλλά και ανατροπές στο πρόγραμμα που δεν είναι το τέλος του κόσμου.
Οι θετικές επιδράσεις της καλής οργάνωσης
* Μειώνει το στρες. Ακόμα κι αν δεν παρατηρούμε ή δεν αναγνωρίζουμε ότι το γραφείο ή το σπίτι μας είναι ατακτοποίητα και η ζωή μας ανοργάνωτη, η κατάσταση αυτή αυξάνει το στρες που νιώθουμε. Οι έρευνες δείχνουν ότι μια οργανωμένη καθημερινότητα θα μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – στον οργανισμό μας.
* Μας εξασφαλίζει καλό ύπνο.
Οταν δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε και να ανησυχούμε για όλα όσα έχουμε αφήσει σε εκκρεμότητα και δεν έχουμε «τακτοποιήσει» ή προβλέψει μπορούμε κατ’ αρχάς να συγκεντρωθούμε στα πιο σημαντικά και επίσης να κοιμηθούμε καλύτερα και να έχουμε όλα τα οφέλη ενός καλού βραδινού ύπνου (π.χ., λιγότερο στρες, περισσότερη ενέργεια, μεταβολισμός που λειτουργεί καλύτερα κ.ά.).
* Τρώμε πιο υγιεινά και διαιτητικά. Οταν έχουμε προβλέψει και οργανώσει τα ψώνια, τα μαγειρέματα, τα γεύματα, ακόμα και τα σνακ της εβδομάδας τότε έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πιο υγιεινές και «ελαφριές» επιλογές στο φαγητό μας, αφού δεν περιμένουμε τελευταία στιγμή και πεινασμένοι να ψωνίσουμε, μαγειρέψουμε ή αναζητήσουμε τι θα φάμε.
*Αποδίδουμε καλύτερα στη δουλειά μας. Τόσο αν καταφέρουμε να έχουμε ένα οργανωμένο γραφείο, χωρίς περιττά πράγματα που μας δυσκολεύουν και μας αποσπούν όσο και αν μπορέσουμε να βάλουμε πρόγραμμα στη δουλειά μας, σκεφτόμενοι τους στόχους μας, αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε και να παράξουμε στην ημέρα μας, θα έχουμε πολύ καλύτερη επαγγελματική πορεία.
* Εχουμε καλύτερες σχέσεις. Οταν είμαστε οργανωμένοι και έχουμε τα πάντα σε πρόγραμμα, μπορούμε να εστιάσουμε και να επενδύσουμε την ενέργειά μας περισσότερο στις σχέσεις μας, τις οποίες πιθανώς παραμελούμε όταν τρέχουμε συνεχώς να προλάβουμε όλα όσα προκύπτουν ή απλώς υπάρχουν στη ζωή μας ως εκκρεμότητες.
* Αφιερώνοντας κάποιον συγκεκριμένο χρόνο στο να οργανώσουμε τα όσα πρέπει να γίνουν μας μένει τελικά περισσότερος χρόνος για να αφιερώσουμε στα χόμπι μας, στους αγαπημένους μας, στην ξεκούρασή μας, σε βόλτες, εξόδους, εκδρομές ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρουλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και στη Συμβουλευτική.