Κατά καιρούς έχουμε ακούσει ή έχουμε πει την φράση «κάναμε κλικ» όταν θέλουμε να αναφερθούμε στην άμεση και αβίαστη σύνδεση που βιώσαμε με έναν άλλον άνθρωπο. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Dartmouth College δεν πρόκειται απλώς για σχήμα λόγου, αφού πράγματι αυτή η σύνδεση φαίνεται και στους «χρόνους απόκρισης» σε μια συνομιλία ή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που ένα άτομο σταματά να μιλάει και το άλλο άτομο αρχίζει.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Το «κλικ» σχετίζεται με την γρήγορη ανταπόκριση
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όσο πιο γρήγορα ανταποκρίνονται οι άνθρωποι μεταξύ τους, τόσο πιο συνδεδεμένοι νιώθουν». Η έρευνα αποτελείται από τρεις επιμέρους μελέτες.
Η πρώτη μελέτη εξέτασε τον χρόνο απόκρισης και την κοινωνική σύνδεση μεταξύ αγνώστων. Εξήντα έξι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε 10 συνομιλίες, η καθεμία με διαφορετικό συνομιλητή του ίδιου φύλου. Μπορούσαν να συζητήσουν οποιοδήποτε θέμα της επιλογής τους και η συνομιλία τους βιντεοσκοπήθηκε.
Μετά το τέλος της συνομιλίας, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την αναπαραγωγή του βίντεο και βαθμολόγησαν πόσο συνδεδεμένοι ένιωθαν στιγμή προς στιγμή, καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου. Οι συνομιλίες με ταχύτερους χρόνους απόκρισης σχετίστηκαν με συναισθήματα μεγαλύτερης κοινωνικής σύνδεσης.
Οι στενοί φίλοι «επιβεβαιώνουν» την επιστήμη
Για να καθοριστεί εάν αυτό ισχύει και για στενούς φίλους, τα μέλη της πρώτης μελέτης και οι στενοί τους φίλοι κλήθηκαν να συνομιλήσουν σε μια δεύτερη μελέτη. Αν και οι στενοί φίλοι βαθμολόγησαν γενικά τις συνομιλίες τους πιο ευνοϊκά από τους ξένους, τα δεδομένα χρόνου απόκρισης ήταν παρόμοια.
Οι ταχύτεροι χρόνοι απόκρισης στις συνομιλίες με φίλους προέβλεπαν επίσης στιγμές μεγαλύτερης κοινωνικής σύνδεσης.
Σε συμφωνία με τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων μελετών, οι εξωτερικοί παρατηρητές της τρίτης μελέτης πίστευαν ότι δύο ομιλητές ήταν πιο συνδεδεμένοι όταν οι συνομιλίες τους περιείχαν ταχύτερους και όχι πιο αργούς χρόνους απόκρισης.
Πότε κάνουμε «κλικ»
«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι, κατά μέσο όρο, υπάρχει περίπου ένα τέταρτο του δευτερολέπτου κενό μεταξύ των στροφών κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει πόσο σημαντικό είναι αυτό το χάσμα, όσον αφορά τη σύνδεση» επισημαίνουν οι ερευνητές.
«Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι μπορούν σχεδόν να τελειώσουν ο ένας τις προτάσεις του άλλου, «καλύπτουν» αυτό το κενό των 250 χιλιοστών του δευτερολέπτου, και τότε ακριβώς έχουν αυτό το αίσθημα του «κλικ» καταλήγουν.