Αντί για τη μακροσκελή περιποίηση που απαιτεί το glass skin, οι ειδικοί προτείνουν μια πιο πρακτική διαδικασία, το liquid gold skin, με ανάλαφρες ενυδατικές συνθέσεις, εστιάζοντας ωστόσο στις ιδιαιτερότητες της μεσογειακής επιδερμίδας.
Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο skincare καθώς και το Instagram ή το YouTube, θα γνωρίζουν τον όρο glass skin. Πρόκειται για την τάση που προέρχεται από (πού αλλού;) την Κορέα και περιγράφει το υγιές, καθαρό δέρμα, το οποίο είναι τόσο λείο που αντανακλά το φως όπως το γυαλί, ανεξάρτητα από τον τόνο του.
Ωστόσο, αν δούμε τα hashtags του glass skin στα social media θα παρατηρήσουμε ότι τα περισσότερα δείχνουν πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Για τον λόγο αυτόν προέκυψε μια διαφορετική εκδοχή του skincare που ονομάζεται liquid gold skin και απευθύνεται κυρίως σε εμάς, τις μεσογειακές.
Αφορά τον σταρένιο ή πιο σκούρο τόνο επιδερμίδας, ο οποίος με τα κατάλληλα βήματα περιποίησης γίνεται τόσο λαμπερός ώστε φέρνει στον νου τη χρυσαφένια απόχρωση που αποκτά το μέλι στο φως.
Το τελετουργικό του liquid gold skin
Αντί για μια μακροσκελή περιποίηση που απαιτεί το glass skin, οι ειδικοί προτείνουν μια πιο πρακτική διαδικασία με ανάλαφρες ενυδατικές συνθέσεις εστιάζοντας στα γνωρίσματα και στις ιδιαιτερότητες που έχει η μεσογειακή επιδερμίδα. Ο στόχος είναι να μετατραπεί σε όσο το δυνατόν πιο λεία, ενυδατωμένη και σφριγηλή γίνεται προκειμένου να αποκτήσει τις φυσικές γυαλάδες που θέλουμε.
#Κάνουμε απαλή απολέπιση
Είναι η κίνηση που θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, θα κάνει τους πόρους λιγότερο ορατούς και θα επιτρέψει στα ενυδατικά συστατικά να εισχωρήσουν καλύτερα στην επιδερμίδα.
# Η απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας
Και αυτό είναι ένα βήμα καθοριστικό για να αποκτήσουμε πιο φωτεινό, λείο δέρμα. Η ριζική αποτρίχωση όπως και το λέιζερ αποτελούν μια μόνιμη λύση που μας απαλλάσσει από τις περιττές τρίχες, χωρίς ερεθισμούς.
#Ενισχύουμε την ενυδάτωση
Οπως στην περίπτωση του glass skin έτσι και σε αυτήν, η περιποίησή μας περιλαμβάνει ελαφριές, αέρινες συνθέσεις, πλούσιες σε υαλουρονικό οξύ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας είναι από τα καλύτερα ενυδατικά συστατικά, που «γεμίζει» τα κύτταρα με νερό χωρίς να πέφτει βαρύ στο δέρμα.
Επιπλέον χαρίζει λείανση, καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης και κάνει την πλούσια σε μελανίνη μεσογειακή επιδερμίδα να λάμπει από υγεία.
Ενα από τα ιδανικότερα καλλυντικά για την πρωινή μας περιποίηση είναι ένας αντιοξειδωτικός ορός που συνδυάζει το υαλουρονικό οξύ με τη βιταμίνη C, που λειαίνει την υφή και συμβάλλει στην απόκτηση πιο ομοιόμορφου, φωτεινού τόνου, που είναι άλλωστε το ζητούμενο.
#Αντιμετωπίζουμε τις ιδιαιτερότητες της επιδερμίδας μας
Ο απώτερος στόχος αυτής της skincare διαδικασίας είναι το λαμπερό δέρμα που σφύζει από υγεία. Ετσι προκειμένου να το πετύχουμε αυτό και να προάγουμε την απαλότητα, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά της, χρειάζεται προηγουμένως να εστιάσουμε σε τυχόν σημάδια που χρειάζονται πιο επισταμένη φροντίδα, όπως το ξεφλούδισμα, η αίσθηση «τραβήγματος», η ακμή κ.λπ.
# Βάζουμε πάντα αντηλιακό
Το γεγονός ότι η σταρένια ή σκουρόχρωμη επιδερμίδα έχει περισσότερη μελανίνη και ως εκ τούτου περισσότερη ανθεκτικότητα ενάντια στον ήλιο, δεν σημαίνει ότι αμελούμε την αντηλιακή προστασία της.
Κι αυτό γιατί εκτός από την πρόωρη γήρανση, αντιμετωπίζει άλλη μία πρόκληση εξαιτίας του ήλιου: τις δυσχρωμίες και τους μαύρους κύκλους. Ετσι το επιστέγασμα της πρωινής μας περιποίησης πρέπει οπωσδήποτε να είναι μία αντηλιακή σύνθεση ευρείας προστασίας, κατάλληλη για τον τύπο μας.
# Υιοθετούμε νέες συνήθειες
Οι συνθέσεις περιποίησης θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους σε συνδυασμό με τις κατάλληλες κινήσεις. Ετσι, για να απομακρύνουμε τις τοξίνες που κάνουν θαμπή την όψη μας αλλά και να διεγείρουμε την οξυγόνωση των κυττάρων, κάνουμε καθημερινά πριν κοιμηθούμε μασάζ στο πρόσωπο είτε με τις παλάμες είτε με ένα jade roller ή gua sha.
Για πιο ξεκούραστη όψη το πρωί, απλώνουμε κάτω από τα μάτια δύο δίσκους ντεμακιγιάζ εμποτισμένους με δροσερό ροδόνερο που φυλάμε στο ψυγείο.
# Γνωρίζουμε το δέρμα μας
Είναι καθοριστικό για την υγεία, άρα και τη λάμψη της επιδερμίδας μας, να γνωρίζουμε τα συστατικά ή τα καλλυντικά που δεν μας ταιριάζουν. Για παράδειγμα, αποφεύγουμε τις φαγεσωρογόνες συνθέσεις οι οποίες δημιουργούν ένα φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος, δίνοντας την ψευδαίσθηση της ενυδάτωσης.
Στην πραγματικότητα δεν επιτρέπουν στα θρεπτικά συστατικά να δράσουν σε βάθος ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα φράζοντας τους πόρους. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι σημαντική προκειμένου να βεβαιωνόμαστε τι μας ωφελεί και τι να αποφεύγουμε.