Με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η εξαιρετικά μεταδοτική «Όμικρον» δεν έχει ακόμα κυριαρχήσει στην χώρα ενάντια στην «Δέλτα», πολλά είναι τα ερωτηματικά που δημιουργούνται αναφορικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές τους ως προς την συμπτωματολογία, την σοβαρότητα της νόσησης αλλά και την μεταδοτικότητα σε εμβολιασμένους και μη.

Συμπτώματα σε Όμικρον και Δέλτα

Είτε πρόκειται για την Όμικρον είτε για την Δέλτα ή και για οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για τον ίδιο ιό, τον SARS-CoV-2. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με μια συγκεκριμένη παραλλαγή, τα συμπτώματα όλων των παραλλαγών θα είναι μοιραία παρόμοια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα άτομα με COVID-19 μπορεί να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που εκτείνονται από ήπια έως σοβαρή ασθένεια. Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι τα πιο κοινά και γενικά περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός ή ρίγη.
  • Βήχας.
  • Δύσπνοια/δυσκολία στην αναπνοή.
  • Κούραση.
  • Πόνοι στους μύες ή στο σώμα.
  • Πονοκέφαλος.
  • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης.
  • Πονόλαιμος.
  • Συμφόρηση ή καταρροή.
  • Ναυτία ή έμετος.
  • Διάρροια.

Η παραλλαγή Δέλτα, φαίνεται να προκαλεί περισσότερους πονοκεφάλους, πονόλαιμο και ρινική καταρροή, σύμφωνα με τους ειδικούς ενώ πυρετός, βήχας και απώλεια όσφρησης αναφέρονται λιγότερο συχνά.

Η Όμικρον φαίνεται να σχετίζεται με περισσότερα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα.

Σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη μελέτη ZOE COVID, τα κορυφαία πέντε συμπτώματα που σχετίζονται με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα της Όμικρον περιλαμβάνουν: καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμο.

Επίσης, όπως και στην περίπτωση της Δέλτα, τα άτομα με Όμικρον ανέφεραν λιγότερο συχνά πυρετό, βήχα ή απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Πιο ήπια η Όμικρον;

Αν και το προφίλ των συμπτωμάτων δεν διαφέρει πολύ ανάμεσα στις δύο παραλλαγές, τα δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον φαίνεται να είναι πιο ήπια από την Δέλτα.

Τα ευρήματα που υποστηρίζουν την μειωμένη σοβαρότητα της Όμικρον προέρχονται από μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο medRxiv, ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους ερευνητές.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 69.279 ασθενείς—52.297 με την παραλλαγή Όμικρον, 16.982 με την παραλλαγή Δέλτα – μεταξύ 30 Νοεμβρίου 2021 και 1ης Ιανουαρίου 2022.

Κατά τη σύγκριση των δύο παραλλαγών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περιπτώσεις Όμικρον είχαν 53% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας, 74% μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 91% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Άλλα προκαταρκτικά δεδομένα από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve φαίνεται να υποστηρίζουν τα ευρήματα.

Σύμφωνα με δεδομένα από 577.938 ασθενείς με COVID-19 —14.054 που αρρώστησαν όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον και 563.884 που αρρώστησαν κατά την επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα – οι λοιμώξεις κατά την εμφάνιση της Όμικρον ήταν «σημαντικά λιγότερο σοβαρές».

Βέβαια, οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο μειωμένος κίνδυνος σοβαρής νόσησης να οφείλεται στα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης και όχι στην παραλλαγή αυτήν καθ’αυτήν.

«Συναγωνίζονται» στα επίπεδα μετάδοσης;

Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον αυτή τη στιγμή είναι προκαταρκτικά, αλλά δείχνουν ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται πιο γρήγορα από την Δέλτα.

Μια προεκτυπωμένη μελέτη από τη Δανία επισημαίνει αυτή την αυξημένη μεταδοτικότητα εξετάζοντας την εξάπλωση των παραλλαγών Όμικρον και Δέλτα στην ίδια οικογένεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Όμικρον είναι περίπου 2,7-3,7 φορές πιο μολυσματική από την Δέλτα σε εμβολιασμένους ανθρώπους.

Στα μη εμβολιασμένα άτομα, ωστόσο, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης.

Σε άλλες αναφορές επισημαίνεται η ικανότητα της Όμικρον να «ξεφεύγει» της υπάρχουσας ανοσίας είτε από τον εμβολιασμό είτε από την φυσική νόσηση. Αλλά η μεταδοτικότητα δεν φαίνεται να εξαρτάται από την συγκεκριμένη ικανότητα της Όμικρον.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προσθέσουν στην αυξημένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής περιλαμβάνουν τη συντομευμένη περίοδο επώασης – μόλις τρεις ημέρες – σε σύγκριση με την τετραήμερη περίοδο επώασης της Δέλτα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι όσοι εκτίθενται στον ιό έχουν λιγότερο χρόνο για να λάβουν προφυλάξεις για να προστατεύσουν τους άλλους.

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας αυξημένης μεταδοτικότητας; Η ικανότητα της Όμικρον να παραμένει στην ανώτερη αναπνευστική οδό και να πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα εκεί.

Σύμφωνα με μελέτη από την Ιατρική Σχολή LKS, η Όμικρον φαίνεται να μολύνει και να πολλαπλασιάζεται 70 φορές γρηγορότερα στον βρόγχο (τον αεραγωγό που συνδέει την τραχεία με τον πνεύμονα) από την Δέλτα και άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, που ήταν πιο πιθανό να επηρεάζουν τους πνεύμονες.