Οι ειδικοί για τις παθήσεις του αναπνευστικού, από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ δηλώνουν πως ο ιός εμφανίζεται πρώτα στο στόμα και στον λαιμό, επομένως ίσως να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που μας υποβάλλουμε σε έλεγχο. Ωστόσο, η επιστήμη εξακολουθεί να εξελίσσεται, υποδηλώνοντας ότι οι δοκιμές που βασίζονται στο σάλιο έχουν και κάποιους περιορισμούς.
Τεστ με σάλιο ή από την μύτη;
Η περίπτωση του σάλιου δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν τα δείγματα σάλιου από την αρχή της πανδημίας, με σκοπό να βρουν έναν αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο ελέγχου που δεν θα απαιτεί εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.
Υπήρξαν φυσικά και ορισμένοι που αμφέβαλλαν για την αξιοπιστία του, ωστόσο από το φθινόπωρο του 2020 ορισμένα δείγματα έδειξαν πως o ιός έχει την τάση να εμφανίζεται στο σάλιο, πριν να αναπτυχθεί στη ρινική κοιλότητα, υποδηλώνοντας πως το δείγμα από το στόμα έχει περισσότερες πιθανότητες να ανιχνεύσει τον ιό σε αρχικό στάδιο.
Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ διαπίστωσε ότι τρεις ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και δύο ημέρες μετά, τα δείγματα σάλιου περιείχαν περίπου 3 φορές περισσότερο ιό από ό,τι τα ρινικά δείγματα και ήταν 12 φορές πιο πιθανό να παράγουν θετικό αποτέλεσμα PCR.
Μετά από αυτό, ωστόσο, περισσότεροι ιοί άρχισαν να συσσωρεύονται στη μύτη, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.
O Oργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει πλέον εγκρίνει πολυάριθμες δοκιμές PCR με βάση το σάλιο, οι οποίες έχουν αποδειχθεί δημοφιλείς για τον έλεγχο των μαθητών στα σχολεία.
Παραλλαγή Όμικρον
Σύμφωνα με στοιχεία, τα πλεονεκτήματα του σάλιου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά με την παραλλαγή Οmicron, η οποία φαίνεται να αναπαράγεται πιο γρήγορα στην αναπνευστική οδό και να έχει μικρότερη περίοδο επώασης από προηγούμενες παραλλαγές.
Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι η Όμικρον αναπαράγεται ταχύτερα στα κύτταρα του στόματος και του λαιμού, απ’ ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές. Μια ομάδα Νοτιοαφρικανών ερευνητών διαπίστωσε επίσης πως ενώ τα ρινικά δείγματα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά με την παραλλαγή Δέλτα, ενώ συμβαίνει το αντίθετο με την Όμικρον.
Οι επιπλοκές
Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι ενώ ο ιός συχνά εντοπίζεται πρώτα στο σάλιο, τελικώς κορυφώνεται στην ρινική κοιλότητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης πως οι δοκιμές PCR, μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσουν λοιμώξεις στο σάλιο, αρκετές ημέρες νωρίτερα από ό,τι στα δείγματα που λαμβάνονται από τη μύτη. Αντίθετα τα τεστ αντιγόνου πιθανότατα να μην είναι σε θέση να το κάνουν αυτό.
Παράλληλα, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν κάποιες πρακτικές ανησυχίες αναφορικά με τη λήψη δείγματος από το στόμα, καθώς πρόκειται για ένα περιβάλλον αρκετά πολύπλοκο, που επηρεάζεται πολύ από το τι έχουμε καταναλώσει πριν τον έλεγχό μας.