Στις αρχές της πανδημίας, έγινε γρήγορα γνωστό ότι τα πρώτα στελέχη του κορωνοϊού προκαλούν τρία πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα, του πυρετού και της απώλειας όσφρησης ή γεύσης, καθώς και τουλάχιστον ακόμα 20. Σε αυτά συγκαταλέγονται η κόπωση, πονοκέφαλοι, δύσπνοια, μυϊκοί πόνοι και γαστρεντερικά προβλήματα, καθώς και πιο ασυνήθιστα φαινόμενα όπως δερματικά εξανθήματα και την χαρακτηριστικότερη «γλώσσα COVID».
Μετατόπιση στην συμπτωματολογία
Με την εμφάνιση της Δέλτα, οι ειδικοί παρατήρησαν μια μετατόπιση στα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα. Τα παλαιότερα κοινά συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης έπεσαν στην κατάταξη.
Τα συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα – συμπεριλαμβανομένης της καταρροής, του πονόλαιμου και του επίμονου φτερνίσματος – έγιναν πιο συχνά, μαζί με πονοκέφαλο και βήχα, ιδιαίτερα σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.
Η νέα παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να ακολουθεί την τάση της Δέλτα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν πολύ περισσότερο με ένα κανονικό κρυολόγημα, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, και λιγότερα γενικά συστηματικά συμπτώματα, όπως ναυτία, μυϊκούς πόνους, διάρροια και δερματικά εξανθήματα.
Δέλτα VS Όμικρον
Για σχεδόν δύο χρόνια, εκατομμύρια μέλη του κοινού υπέβαλλαν καθημερινές αναφορές υγείας στη Μελέτη ZOE COVID, βοηθώντας την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ Tim Spector, από το King College του Λονδίνου, να παρακολουθούν την πανδημία καθώς εξελίσσεται.
Συγκεκριμένα, οι 480 εκατομμύρια αναφορές που υποβλήθηκαν μέσω της εφαρμογής της μελέτης έδειξαν ότι καθώς ο ιός εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τα συμπτώματα που προκαλεί.
«Εξετάσαμε αναφορές υγείας από άτομα που ανέφεραν ότι είχαν COVID τον Δεκέμβριο και τις συγκρίναμε με δεδομένα από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν η Δέλτα αποτέλεσε την κυρίαρχη παραλλαγή.
Η ανάλυσή μας δεν έδειξε σημαντική διαφορά στο συνολικό προφίλ συμπτωμάτων ανάμεσα στην Δέλτα και την Όμικρον, με τα πέντε κορυφαία συμπτώματα και στις δύο χρονικές περιόδους να είναι η καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος.
Ωστόσο όταν πρόκειται για τη συνολική επικράτηση των συμπτωμάτων, υπάρχουν σαφείς διαφορές» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Είναι όμικρον ή κρυολόγημα;
Τα δεδομένα της εφαρμογής COVID Study, σύμφωνα με τους ερευνητές, επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις τρέχουσες παραλλαγές του COVID είναι πολύ παρόμοια με εκείνα ενός κανονικού κρυολογήματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζετε με βεβαιότητα τι έχετε με βάση μόνο τα συμπτώματα.
Εάν έχετε παρευρεθεί σε μέρη συγχρωτισμό ή όταν γενικά οι πιθανότητες μόλυνσης είναι εξαιρετικά υψηλές, αιφνίδια συμπτώματα, όπως πονόλαιμος, ρινική καταρροή ή ασυνήθιστη κόπωση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή ενώ οι ειδικοί συνιστούν τον περιορισμό μέχρι να κάνετε τεστ για να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται.
Ταυτόχρονα στα πλαίσια της μελέτης, εκτός από τα συμπτώματα καταγράφονται και τα αποτελέσματα από τα τεστ για COVID. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση ότι «μόλις πριν από τρεις μήνες, περίπου ένας στους 12 ανθρώπους με νέα αναπνευστικά συμπτώματα ήταν θετικός στον κορωνοϊό.
Ωστόσο, με την κυριάρχηση της παραλλαγής Όμικρον περίπου το 50% των «νέων κρυολογημάτων» είναι επί του παρόντος, στην πραγματικότητα, COVID» καταλήγουν οι ερευνητές.