Είναι γνωστό ότι το στρες μας βλάπτει και με παραπάνω από έναν τρόπους. Τώρα, νέα έρευνα επισημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που βίωσαν αυξημένο στρες, άγχος και κατάθλιψη στην αρχή της πανδημίας, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να «κολλήσουν» Covid-19.
Γιατί το στρες αυξάνει τον κίνδυνο
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioral Medicine, διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη ψυχολογική δυσφορία κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας συνδέθηκε σημαντικά με τους συμμετέχοντες που ανέφεραν αργότερα μόλυνση από τον SARS-CoV-2, μεγαλύτερο αριθμό συμπτωμάτων και επίσης πιο σοβαρά συμπτώματα.
Η καθηγήτρια Kavita Vedhara στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Nottingham, ηγήθηκε της μελέτης, μαζί με συναδέλφους από το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Auckland στη Νέα Ζηλανδία.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος και η κοινωνική υποστήριξη σχετίζονται με αυξημένη ευαισθησία σε ιογενείς ασθένειες του αναπνευστικού και πιο σοβαρά συμπτώματα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε τεκμηριωμένα η επιδείνωση της ψυχολογικής ευημερίας και η αυξημένη κοινωνική απομόνωση. Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να ανακαλύψει εάν τα άτομα που αντιμετώπισαν αυτές τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν ή και να εμφανίσουν συμπτώματα Covid-19.
Μελετώντας τα δεδομένα από 1.000 ενήλικες, που ολοκλήρωσαν ερωτηματολόγια απατώντας για την συχνότητα εμφάνισης μόλυνσης από τον κορωνοϊό και την εμπειρία των συμπτωμάτων τους από τον τον Απρίλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, τα ευρήματα έδειξαν ότι η μόλυνση και τα συμπτώματα ήταν πιο συχνά μεταξύ εκείνων που βίωναν αυξημένη ψυχολογική δυσφορία.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το αυξημένο άγχος, το στρες και η κατάθλιψη δεν αποτελούν μόνο συνέπειες της πανδημίας αλλά μπορεί επίσης να είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να κολλήσουμε και τον SARS-CoV-2» καταλήγουν οι ερευνητές.