Αντί να στοιβάζετε τα φρέσκα βότανα που πήρατε από το μανάβη κάπου μέσα στο ψυγείο σας, γιατί να μην καλλιεργήσετε τα δικά σας αγαπημένα, φτιάχνοντας μια πράσινη γωνιά στην κουζίνα σας;

Οι γνώσεις κηπουρικής δεν είναι απαραίτητες εδώ, καθώς η καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων είναι πιο εύκολη απ’ ότι νομίζετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρείτε ένα φωτεινό μέρος στην κουζίνα σας (κοντά σε παράθυρο), χωρίς ρεύματα αέρα (ζεστά ή κρύα) και να επιλέξετε όμορφα γλαστράκια.

Καλλιεργώντας τα δικά σας βότανα αποφεύγετε τυχόν χημικά, προσθέτετε extra γεύση και άρωμα στο φαγητό σας, ανανεώνετε την αισθητική της κουζίνας σας και κάνετε οικονομία στην τσέπη σας, ενώ απολαμβάνετε τα χαλαρωτικά οφέλη της κηπουρικής.

Δείτε 5 βότανα που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε στην κουζίνα σας:

Βασιλικός

Αυτό είναι ένα από τα πιο ευέλικτα βότανα που μπορείτε να έχετε στον κουζίνα σας και το οποίο τιμούν όλοι οι μεσογειακοί – και όχι μόνο – λαοί, βάζοντάς το σε αμέτρητα πιάτα. Φυτέψτε τους μικροσκοπικούς σπόρους βασιλικού σε καλά στραγγιζόμενο χώμα, βάθους 6-7 χιλιοστών. Τοποθετείστε τη γλάστρα σε σημείο που θα το βλέπει όσο γίνεται περισσότερο ο ήλιος. Για να διατηρήσετε τα φυτά τακτοποιημένα και να αποτρέψετε την ανθοφορία, κλαδεύετε τους μίσχους 6 εκατοστά, κάθε δύο εβδομάδες περίπου.

Σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο είναι ένα εποχιακό βότανο που αναπτύσσεται εύκολα και προσθέτει ήπια γεύση κρεμμυδιού σε όλα τα είδη πιάτων. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 7 χιλιοστών σε καλά στραγγιζόμενο χώμα. Το σχοινόπρασο είναι καλύτερα στον ήλιο, αλλά αντέχει λίγη σκιά. Τα φύλλα του που μοιάζουν με γρασίδι φτάνουν σε ύψος περίπου τα 30 εκατοστά. Κόψτε τα με ένα ψαλίδι για να τα προσθέσετε στα πιάτα σας. Τα μωβ άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη μπορούν να κλαδευτούν για να διατηρηθεί το φυτό ζωηρό – τα άνθη είναι επίσης βρώσιμα.

Άνηθος

Ο φτερωτός, μυρωδάτος άνηθος που κόβεται φρέσκος από το φυτό είναι τόσο νόστιμος όταν προστίθεται σε σαλάτες, dip, σούπες ή τουρσιά. Οι σπόροι του αναπτύσσονται καλύτερα σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία σε βάθος μόλις 7 χιλιοστών. Ο άνηθος θα παράξει γρήγορα λουλούδια. Κλαδέψτε τα για να βοηθήσετε το φυτό να στρέψει την ενέργειά του στα φύλλα. Ή, αφήστε τον άνηθο να ανθίσει για να μαζέψετε σπόρους που θα τους χρησιμοποιήσετε σε ψωμιά, τουρσιά και μείγματα μπαχαρικών. Ο άνηθος είναι ένα βότανο που μπορείτε να φυτεύετε κάθε λίγες εβδομάδες, έτσι ώστε νέα φυτά να αντικαθιστούν τα παλαιότερα, που αδυνατίζουν.

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα ανθεκτικό βότανο που μπορείτε να καλλιεργήσετε στην κουζίνα σας για να δώσετε γεύση και άρωμα σε κόκκινες σάλτσες, πίτσες, ψάρια και σαλάτες. Η ρίγανη αναπτύσσεται καλύτερα σε χαλαρό ή χαλικώδες έδαφος σε ηλιόλουστο σημείο. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 7 χιλιοστών. Όταν το φυτό φυτρώσει, μπορείτε να αφήσετε το χώμα να στεγνώσει πριν το ποτίσετε ξανά. Κλαδέψτε τα φύλλα ή τα κλαδάκια ρίγανη, όποτε θέλετε να προσθέσετε λίγα στο πιάτα σας. Αφαιρώντας τα άνθη θα βοηθήσετε το φυτό να αναπτυχθεί πιο σωστά.

Μαϊντανός

Εάν καλλιεργείτε φρέσκο ​​μαϊντανό στην κουζίνα σας, θα τον χρησιμοποιήσετε για πολλά περισσότερα από γαρνιτούρα – δοκιμάστε τον σε μια σάλτσα chimichurri, σε σπιτικό dressing ράντσο ή μια υγιεινή σαλάτα ταμπουλέ. Οι σπόροι μαϊντανού χρειάζονται δύο έως τρεις εβδομάδες για να βλαστήσουν, επομένως είναι ένας καλός σπόρος για να ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 7 εκατοστών, σε καλά στραγγιζόμενο χώμα, σε ένα ηλιόλουστο ή μερικώς ηλιόλουστο σημείο. Μόλις βλαστήσει εμπλουτίστε το έδαφος με (φυσικό) λίπασμα. Κλαδέψτε τον μαϊντανό κόβοντας τους μίσχους στο εξωτερικό του φυτού και κλαδέψτε τα λουλούδια που θα εμφανιστούν.

Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι ένα ξυλώδες βότανο που καλλιεργείται ως διακοσμητικός θάμνος σε θερμότερα κλίματα. Αν ζείτε σε πιο δροσερό κλίμα, καλλιεργήστε το δεντρολίβανο σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι σας το καλοκαίρι και το χειμώνα βάλτε την μέσα. Αυτό είναι ένα από τα πιο γευστικά και αρωματικά βότανα, καθώς και μια ελκυστική προσθήκη στην κουζίνα σας.

Το δεντρολίβανο είναι δύσκολο να αναπτυχθεί από σπόρους, οπότε πάρτε ένα μεγαλωμένο φυτό από ένα φυτώριο. Φυτέψτε δεντρολίβανο σε καλά στραγγιζόμενο χώμα, σε ηλιόλουστο σημείο. Κλαδέψτε ελαφρά το δεντρολίβανο κάθε 1-2 εβδομάδες για να μην ξυλώσουν οι μίσχοι και χρησιμοποιήστε τα φύλλα φρέσκα ή αποξηραμένα σε συνταγές. Τα μακριά κοτσάνια δεντρολίβανου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σουβλάκια για ψήσιμο στη σχάρα!

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο ομορφαίνει όχι μόνο τα πιάτα σας αλλά και την κουζίνα σας, με τα φύλλα του να προσθέτουν τόση γεύση στα ζυμαρικά, στη γέμιση, στα κρέατα και στα ψωμιά. Οι σπόροι χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να βλαστήσουν. Το φασκόμηλο προτιμά τις ξηρές συνθήκες, επομένως φυτέψτε το σε καλά στραγγιζόμενο, αμμώδες χώμα και σε ηλιόλουστο μέρος. Μόλις το φυτό βλαστήσει, αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν το ποτίσετε ξανά. Κλαδέψτε το φασκόμηλο κάθε 1-2 εβδομάδες για να διατηρήσετε το φυτό συμπαγές, αφαιρώντας 4-5 εκατοστά από την κορυφή. Κλαδέψτε τα λουλούδια μόλις εμφανιστούν.

Θυμάρι

Οι σπόροι του θυμαριού έχουν μακρά βλάστηση (2-3 εβδομάδες), επομένως πρέπει να είστε υπομονετικοί. Φυτέψτε τους σπόρους σε ένα φωτεινό σημείο στην κουζίνα σας και αφού εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα, μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα σε ένα ηλιόλουστο σημείο στο μπαλκόνι της κουζίνας. Το θυμάρι δεν απαιτεί πολύ κλάδεμα, αλλά μπορείτε να κόβετε τους μίσχους κάθε λίγες εβδομάδες για να ελέγξετε το σχήμα.