Μπορεί και φέτος να περνάμε πιο περιορισμένα, πιο κλεισμένοι στα σπίτια μας, πιο οικογενειακά τις γιορτές, όμως ένα είναι σίγουρο: τα φαγητά, τα γλυκά και τα ποτά δεν θα λείψουν από τα τραπέζια μας. Ωστόσο, πολύ συχνά όταν το παρακάνουμε με τις διατροφικές ατασθαλίες αντιμετωπίζουμε και τις συνέπειες. Κάπως έτσι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να μας προκαλέσει πόνους στο στομάχι, καούρες, βαρυστομαχιά, ξινίλες, φούσκωμα, ακόμα και τάση προς εμετό. Όλα αυτά τα σημάδια έρχονται για να μας θυμίσουν ότι ξεπεράσαμε τα όρια και χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί.
Πού οφείλεται η δυσπεψία;
Δυσπεψία αντιμετωπίζουν συνήθως οι άνθρωποι που έχουν μια σχετική ευαισθησία, συχνά και κληρονομικότητα, αλλά και όσοι το έχουν παρακάνει με το κάπνισμα, το βαρύ φαγητό, τα γλυκά και το αλκοόλ. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι πολλοί, όπως τα βαριά, πικάντικα, καυτερά, τηγανητά, λιπαρά φαγητά, η σοκολάτα, η πιπεριά, τα εσπεριδοειδή, το αβγό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα καρυκεύματα, ο καφές, οι πίκλες, τα παστά, τα καπνιστά, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα, το στρες κ.ά.
Βέβαια, δεν είναι καθόλου απίθανο ο κάθε άνθρωπος να παρουσιάζει τις προσωπικές του ευαισθησίες και να τον ενοχλούν διαφορετικά πράγματα. Γι’ αυτό πρέπει να παρατηρήσουμε και κατά συνέπεια να αποφεύγουμε τις τροφές που μας πειράζουν κάθε φορά που τις τρώμε.
Τι θα μας βοηθήσει;
Στη μάχη ενάντια στη δυσπεψία θα μας βοηθήσει – πέρα από την αποφυγή όλων των ερεθιστικών παραγόντων – το να έχουμε μικρά και συχνά γεύματα, καθώς και το να φροντίζουμε το βραδινό μας να είναι ελαφρύ και να το έχουμε καταναλώσει τουλάχιστον δύο ώρες προτού ξαπλώσουμε στο κρεβάτι.
Ακόμα, φροντίζουμε να τρώμε συγκεντρωμένοι και να μασάμε το φαγητό μας καλά, ώστε να εισέρχονται στον οργανισμό μας μικρότερα κομμάτια τροφής, τα οποία χωνεύονται ευκολότερα.
Επίσης, μπορεί να νιώσουμε ανακούφιση καταναλώνοντας κάποια βότανα σε αφεψήματα, όπως η γλυκόριζα, το μάραθο, η μαντζουράνα, ο δυόσμος, η μολόχα, η μέλισσα, η αγγελική, το γλυκάνισο, το κάρδαμο, το χαμομήλι και η φτελιά.