Η διαχείριση του σωματικού μας βάρους, είτε όταν είναι φυσιολογικό και θέλουμε να το διατηρήσουμε σταθερό είτε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, είναι μια υπόθεση που απαιτεί σωστό προγραμματισμό. Στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού εμπεριέχονται σαφέστατα κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και κάποιες παρεκτροπές από τον δρόμο της «αρετής», οπότε και μπορεί να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, γλυκών κ.ά. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα και να επαναφέρουμε την ισορροπία στο βάρος και γενικότερα στον οργανισμό μας;
Πείτε όχι στις αυστηρές δίαιτες
Πολλές φορές κάνουμε αυστηρές στερητικές δίαιτες για να διώξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε όσο περισσότερα κιλά γίνεται, ώστε να έχουμε το περιθώριο να φάμε χωρίς ενοχές στη συνέχεια. Με αυτή την τακτική όμως δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να προετοιμάζουμε το έδαφος για να ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε διπλά και τρίδιπλα λόγω της έντονης καταπόνησης και της μεγάλης απώλειας μυϊκής μάζας που προκαλείται.
Παράλληλα, οι στερητικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερφαγικά επεισόδια, τα οποία αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα τις γιορτές λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας πλούσιων θερμιδικά τροφίμων και γλυκών.
Το καλύτερο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε είναι όχι δίαιτα, αλλά ένας καλός προγραμματισμός που θα περιλαμβάνει πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα, όσο γίνεται πιο ελαφριά σε ό,τι αφορά τα λιπαρά τους. Επίσης λιγότερα γλυκά και πολλές σαλάτες.
Πυροσβεστικές κινήσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών
Υστερα από μια διατροφική παρεκτροπή είναι σημαντικό η επόμενη ημέρα να περιλαμβάνει αρκετό νερό και πηγές υγρών όπως τα φρούτα. Ως βασικό να καταναλωθεί ένα «πυροσβεστικό» γεύμα που θα διορθώσει την κατάσταση. Το γεύμα αυτό θα πρέπει να εμπεριέχει λαχανικά, τα οποία λόγω των φυτικών ινών και του νερού που περιέχουν θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς φυσικής του αποτοξίνωσης.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να περιέχει πολύ αλάτι, το οποίο ευνοεί την κατακράτηση υγρών που ήδη μπορεί να έχει επέλθει από το φαγητό της προηγούμενης ημέρας (ιδιαίτερα αν η παρασπονδία ήταν με φαγητό εκτός σπιτιού ή με κάτι πολύ αλατισμένο, όπως ένα σακουλάκι πατατάκια). Αντ’ αυτού να έχει ελαιόλαδο, ξίδι ή λεμόνι ή άλλα μπαχαρικά και μυρωδικά. Συνδυαστικά το γεύμα να περιέχει μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, ο τόνος, το αβγό, τα μανιτάρια, και ως πηγή αμύλου κάποιο τρόφιμο ολικής άλεσης, όπως το ψωμί ολικής ή το παξιμάδι ολικής.
Ας δούμε κάποια τέτοια διορθωτικά γεύματα που θα μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε την τάξη ύστερα από μια μικρή ή μεγάλη διατροφική ατασθαλία:
- Σαλάτα με λαχανικά εποχής με λίγο ελαιόλαδο, ξίδι ή λεμόνι ή μπαλσάμικο με 1 φέτα ψάρι ψητό ή βραστό ή τόνο ή ψητή γαλοπούλα και 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή 1 παξιμάδι ολικής αλέσεως.
- Κοτοσαλάτα με λαχανικά εποχής με λίγο ελαιόλαδο, ένα dressing με γιαούρτι μια λίγη μουστάρδα, με φιλέτο κοτόπουλο ψητό ή βραστό και 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή 1 παξιμάδι ολικής αλέσεως.
- Ελαφριά ομελέτα με ελάχιστο λάδι για να μη μας κολλήσει στο τηγάνι και άφθονα λαχανικά όπως ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρια κ.ά., συνοδευόμενη από 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή 1 παξιμάδι ολικής αλέσεως.
- Μανιτάρια πλευρώτους ψητά με μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο μαζί με μια σαλάτα με λαχανικά εποχής ή με άλλα ψητά λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκυθάκια, πιπεριές κ.ά.) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 1 παξιμάδι ολικής αλέσεως.
- Μία μερίδα καστανό ρύζι με 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και μια σαλάτα με λαχανικά εποχής με λίγο ελαιόλαδο, ξίδι ή λεμόνι ή μπαλσάμικο.
- Μια σούπα λαχανικών στην οποία θα έχουμε προσθέσει γιαούρτι ή θα συνοδεύσουμε με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών και θα ρίξουμε μέσα κρουτόν ή παξιμάδι ολικής άλεσης.
- Μια πράσινη σαλάτα και 1 τοστ (με 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1 φέτα καπνιστή γαλοπούλα και μουστάρδα)
Τι να φάτε στο γιορτινό τραπέζι
* Σερβίρετε στο πιάτο σας και μην «τσιμπάτε» με το χέρι.
* Προτιμήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας(μοσχάρι, χοιρινό, αρνί).
* Μην επιβαρύνετε τη γέμιση της γαλοπούλας με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια), αλλά προτιμάτε τα λαχανικά.
* Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματα με σαλάτες.
* Προτιμήστε γλυκά όπως μελομακάρονα αντί για κουραμπιέδες ή άλλα γλυκά με σοκολάτα.
* Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα.
* Επιλέξτε κόκκινο κρασί αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά.
Ολα διορθώνονται
Είναι λογικό και μέσα στο πλαίσιο της ζωής να υπάρχουν κοινωνικές συνευρέσεις, όπου το φαγητό μπορεί λίγο ή πολύ να ξεφεύγει. Στιγμές αδυναμίας όπου αναζητώντας πολλές φορές ένα συναισθηματικό καταφύγιο να καταφεύγουμε σε κάποιες όχι και τόσο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Το ζητούμενο είναι την επόμενη ημέρα να κάνουμε τις σωστές κινήσεις ούτως ώστε να διορθώνουμε την κατάσταση.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.