Η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα το μεσημέρι για να εκτιμήσουν την πορεία της.
Οι επιδημιολόγοι αξιολόγησαν τα τελευταία στοιχεία για τα 26 νέα κρούσματα και τις επαφές τους και νελέτησαν τις μεταβολές που σημειώνονται ανά περιοχή και συγκεκριμένα εξέτασαν πού υπάρχει αυξημένη τάση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αντικείμενο της προσοχής τους ήταν το Λασίθι της Κρήτης, η Αττική και η Λακωνία, καθώς εκεί τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον είναι αυξημένα και δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.
Το γράφημα που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα
Την ίδια ώρα ένα νέο γράφημα του ερευνητή, Τέο Σάντερσον, στο βρετανικό Ινστιτούτο Σάνγκερ, δείχνει την καμπύλη της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων της Όμικρον στο Λονδίνο.
Όπως σχολιάζει, πλέον, το 83% των κρουσμάτων στο Λονδίνο είναι Όμικρον. «Τώρα προκαλεί πενταπλάσια κρούσματα από τη Δέλτα» σημειώνει.
Δείτε το γράφημα:
Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες περιοχές, όπως ο Καναδάς ή η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη). Δείτε τα αντίστοιχα γραφήματα:
Αυτό που συμβαίνει με την «Όμικρον» είναι ότι παρουσιάζει ξαφνική έκρηξη, ενώ αρχικά φαίνεται να κινείται με πιο αργούς ρυθμούς.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Έρευνα διαψεύδει τα περί «ελαφρύτερης νόσησης» για την Όμικρον
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, νέα έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, συνέκρινε 11.329 περιστατικά ασθενών με τη παραλλαγή Όμικρον με περίπου 200.000 κρούσματα άλλων παραλλαγών του κορωνοϊού.
Όπως τονίζει το Reuters, οι ερευνητές εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά περιστατικά από τη Δέλτα, κρίνοντας από την αναλογία των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί και εμφανίζουν συμπτώματα ή από την αναλογία όσων νοσηλεύονται μετά τη μόλυνση».
Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα όσων έχουν την παραλλαγή Όμικρον
Για τα συμπτώματα της Covid από την αρχή του πρώτου πανδημικού κύματος μέχρι τώρα και κατά πόσο οι μεταλλάξεις έπαιξαν ρόλο σε αυτό, μίλησε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας, Νικόλαος Σύψας, στην χτεσινή ενηρωμετική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία και τον εμβολιασμό.
Ο καθηγητής τόνισε πως στην αρχή οι ασθενείς με covid ταλαιπωρούνταν κυρίως από πυρετό, ξηρό επίμονο βήχα και σε μικρό βαθμό γαστρεντερικές διαταραχές.
Ωστόσο, όπως τόνισε τα πράγματα αλλάξαν όταν ήρθε η παραλλαγή Δέλτα.
«Πλέον κυριαρχούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μύτη που τρέχει, πονόλαιμος και πονοκέφαλος είναι τα βασικά συμπτώματα», τόνισε ο κύριος Σύψας.
Ο καθηγητής ανέφερε και τα πρώτα στοιχεία για τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής με την παραλλαγή Όμικρον.
«Ήδη τα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων δείχνουν ξανά κοινό κρυολόγημα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με πονοκέφαλο, κόπωση και μύτη που τρέχει.
«Σε περίπτωση λοιπόν που αναρωτηθεί κανείς τι έχει, η απάντηση είναι «Δεν γνωρίζω», οπότε η λύση είναι τεστ και κατά προτίμηση μοριακό», τόνισε ο καθηγητής.