Οι υποστηρικτικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στην ενήλικη ζωή είναι ιδιαίτερα σημαντικές για πολλούς λόγους, αφού οι φίλοι που είναι καλοί ακροατές μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφάλεια, βεβαιότητα και συναισθηματική σταθερότητα. Ένας ακόμη λόγος, σύμφωνα με νέα έρευνα είναι ότι μειώνουν και τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης παρά την φυσική γήρανση του εγκεφάλου ή τις νευροπαθολογικές αλλαγές όπως αυτές που υπάρχουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Καλοί ακροατές και αυξημένη γνωστική ανθεκτικότητα
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το να έχετε απλώς κάποιον διαθέσιμο στον οποίο μπορείτε να βασίζεστε ότι θα σας ακούσει όταν χρειάζεται να μιλήσετε, σχετίζεται με μεγαλύτερη γνωστική ανθεκτικότητα, δείκτης της λειτουργικότητας του εγκεφάλου να λειτουργεί καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς εξαιτίας της γήρανσης.
Σκεφτόμαστε τη γνωστική ανθεκτικότητα ως ένα φυσικό φράγμα στις επιπτώσεις της γήρανσης του εγκεφάλου και των ασθενειών, μας εξηγούν οι ερευνητές.
Διαβάστε επίσης: Καλύτερος συνομιλητής; Αυτός που ακούει
Αυτή η μελέτη προσθέτει σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα, είτε για τους εαυτούς τους είτε για τους ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν περισσότερο, για να αυξήσουν τις πιθανότητες να επιβραδύνουν τη γνωστική γήρανση ή να αποτρέψουν την ανάπτυξη συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Αλλαγές από νωρίτερα
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ενώ τέτοιες συνέπειες επηρεάζουν τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ότι άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών θα επωφεληθούν από αυτού του είδους της κοινωνικής υποστήριξης.
Για κάθε μονάδα μείωσης του όγκου του εγκεφάλου, τα άτομα ηλικίας 40 και 50 ετών που δεν είχαν στον στενό τους κύκλο καλούς ακροατές είχαν γνωστική ηλικία που ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη συγκριτικά με εκείνα που είχαν καλούς ακροατές.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια μπορεί να είναι απίστευτα πολύτιμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.