Ενώ η ανησυχία των ειδικών εντείνεται για την νέα παραλλαγή Όμικρον, νέα μελέτη, που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, υποδηλώνει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί προηγουμένως από τον κορωνοϊό και έχουν στην συνέχεια εμβολιαστεί, μπορεί να έχουν κάποια «ισχυρότερη από την βασική» ανοσία ενάντια του νέου στελέχους.
Αυξημένη η ικανότητα ανοσοδιαφυγής της Όμικρον
Ωστόσο, τα δείγματα δοκιμαστικού σωλήνα (ή «in-vitro», επιστημονικά) της Όμικρον, που εξετάστηκαν στα πλαίσια της μελέτης, δείχνουν ότι η ικανότητα ανοσοδιαφυγής (ικανότητα της παραλλαγής να «ξεφεύγει» των αντισωμάτων) «υπερβαίνει» τις πρότερες μεταλλάξεις.
Δημοσιευμένα στο Emerging Microbes & Infection, τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι αν και η τρίτη «αναμνηστική» δόση μπορεί να «ενισχύσει σημαντικά την ανοσία», η προστασία από την Όμικρον μπορεί να διακυβευτεί, ωστόσο το ζήτημα χρήζει περαιτέρω μελέτης προκειμένου να γίνει κατανοητό.
«Βρήκαμε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της παραλλαγής προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην ευαισθησία εξουδετέρωσης σε άτομα που είχαν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό» ανέφεραν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
Αναγκαία η τρίτη «αναμνηστική» δόση
Ωστόσο, ο μέσος όρος ED50 (επίπεδο προστασίας) έναντι αυτής της παραλλαγής εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από την μέση τιμή, παρατήρηση που δείχνει ότι ακόμα και έτσι μπορεί να υπάρξει ένα αυξημένο επίπεδο προστασίας του οργανισμού, εξηγούν.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι επειδή η προστασία των αντισωμάτων, είτε έχει αποκτηθεί με την μορφή πρότερης μόλυνσης είτε από τον εμβολιασμό, μειώνεται σταδιακά σε διάστημα έξι μηνών και έτσι η Όμικρον μπορεί να «ξεφύγει» της άμυνας του οργανισμού ακόμα πιο εύκολα.
Δείτε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Γιατί είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα
Αυτή η μελέτη επαληθεύει την ενισχυμένη ανοσολογική διαφυγή της παραλλαγής Όμικρον, με τους ερευνητές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ιδιαίτερα αυξημένη αναμένεται να είναι και η μεταδοτικότητά της.