Οι γενετικές αλλαγές που βρέθηκαν στη νέα παραλλαγή Όμικρον δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί πιο εύκολα από την μετάλλαξη Δέλτα, γεγονός που επισημαίνεται στην τελευταία αξιολόγηση της UK Health Security Agency.
Άλλη νέα έκθεση από το Network for Genomic Surveillance στη Νότια Αφρική, υποστηρίζει αυτά τα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτήν, η παραλλαγή Όμικρον ξεπέρασε γρήγορα την Δέλτα στην Νότια Αφρική. Τον Οκτώβριο, το 80% όλων των δειγμάτων κορωνοϊού, στα οποία προσδιορίστηκε η αλληλουχία του ιού, ήταν από την Δέλτα, με την Όμικρον να μην αποτελεί καν μέρος του δείγματος.
Τον Νοέμβριο, το 75% των δειγμάτων ήταν από την Όμικρον και το 22% μόνο από την Δέλτα.
Γιατί είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον
Στη νέα έκθεση του UK Health Security Agency, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι μεταλλάξεις που εντοπίζονται στην Όμικρον φαίνεται να βοηθούν τον ιό να αναπαραχθεί πιο γρήγορα στο σώμα ενώ μπορεί να τον βοηθούν να δεσμεύεται πιο σφιχτά στον υποδοχέα ACE2 στα ανθρώπινα κύτταρα.
«Η δομική μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν μπορεί να αυξήσουν τη συγγένεια δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2 σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που παρατηρείται για οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή», αναφέρεται στην έκθεση.
Με βάση τη δομική μοντελοποίηση των γενετικών αλλαγών του ιού, η έκθεση επισημαίνει ότι ο ιός παρουσιάζει μεταλλάξεις που αλλάζουν το σχήμα και των τεσσάρων από τις θέσεις όπου τα εξουδετερωτικά αντισώματα «προσδένονται», καθιστώντας το πιθανό να μπορεί να «ξεφύγει» της φυσικής ανοσίας.
«Ξεφεύγει» από την ανοσία εξαιτίας δομικών αλλαγών
Πράγματι, η πρώιμη έρευνα από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από τον κοροναϊό μπορεί να μολυνθούν εκ νέου από την νέα ανησυχητική παραλλαγή.
Με βάση την ίδια δομική μοντελοποίηση, είναι πολύ πιθανό η Όμικρον να έχει καταφέρει να «ξεφύγει» από την προστασία που λαμβάνουμε μέσω των εμβολίων κατά της covid-19, αν και απαιτούνται εργαστηριακές δοκιμές και επιδημιολογικές μελέτες για να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, επισημαίνουν οι ειδικοί.