Η κακοσμία του στόματος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι κάτι ιδιαίτερα κοινό στην εγκυμοσύνη. Τις περισσότερες φορές, αυτή η δυσάρεστη οσμή προέρχεται από την ίδια την στοματική κοιλότητα, είτε λόγω της δράσης των βακτηρίων που ζουν εκεί είτε λόγω της μείωσης της παραγωγής σάλιου.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φυσιολογική ροή του σάλιου μειώνεται και αυτό ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων που προκαλούν κακοσμία. Αυτός ο τύπος δυσοσμίας του στόματος συνήθως εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, αφού φάτε κάτι ή βουρτσίσετε τα δόντια σας.
Σε άλλες περιπτώσεις, η δυσοσμία του στόματος εμφανίζεται ως συνέπεια των ορμονικών αλλαγών της εγκυμοσύνης που επηρεάζουν τις φυσιολογικές συνθήκες του στόματος. Και παρόλο που είναι μια αβλαβής κατάσταση, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για τις έγκυες γυναίκες.
Συμπτώματα κακής αναπνοής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Πολλές έγκυες γυναίκες με δυσοσμία του στόματος μπορεί να μην έχουν πλήρη επίγνωση του προβλήματος. Αν και δεν γίνεται πάντα αντιληπτή μέσω της μυρωδιάς, η κακοσμία του στόματος μπορεί να εκδηλωθεί μέσω άλλων συμπτωμάτων:
- Κακή γεύση στο στόμα
- Μια επίμονη πικρή γεύση
- Ξερό στόμα
- Παρουσία παχιάς λευκής επικάλυψης στην επιφάνεια της γλώσσας
- Δυσφορία στον λαιμό
- Συσσώρευση πλάκας στις επιφάνειες των δοντιών
- Πρησμένα και αιμορραγικά ούλα
Εάν μια έγκυος γυναίκα εντοπίσει κάποια από αυτά τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να απευθυνθεί σε έναν οδοντίατρο για βοήθεια.
Τα αίτια της κακοσμίας του στόματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
*Ορμονικές αλλαγές
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών και τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας στα δόντια. Εάν δεν αφαιρεθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη οσμή στο στόμα, καθώς και επιπλοκές στη στοματική υγεία.
*Αφυδάτωση
Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη, καθώς η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στη μητέρα και στο έμβρυο. Η έλλειψη σάλιου στο στόμα, γνωστή ως ξηροστομία, ευνοεί τη συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής και τη βακτηριακή ζύμωση αυτών.
*Ναυτία και έμετος
Η ναυτία, ο έμετος και η αργή πέψη είναι αρκετά κοινά συμπτώματα μεταξύ των εγκύων γυναικών. Η παλινδρόμηση της άπεπτης τροφής και των οξέων του στομάχου προκαλεί επίσης κακοσμία. Παρά την ενόχληση που μπορεί να προκαλέσει το βούρτσισμα σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να μην παραμελούν τη στοματική τους υγιεινή. Ο καθαρισμός του στόματος μετά τον εμετό βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων, του οξέος και της οσμής.
*Διατροφή
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως το σκόρδο ή το κρεμμύδι, ευνοεί αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κακοσμία του στόματος είναι συνήθως παροδική και εξαφανίζεται μετά από λίγες ώρες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι συνηθισμένο για τις γυναίκες να αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να λαχταρούν ανθυγιεινά τρόφιμα. Επομένως, η διατήρηση μιας διατροφής πλούσιας σε ζάχαρη ευνοεί τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας, τη δυσοσμία του στόματος και την ανάπτυξη τερηδόνας.
*Στοματικά προβλήματα
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αυξημένη ροή αίματος στα ούλα προκαλεί πρήξιμο, αιμορραγία και πόνο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως ουλίτιδα και σχετίζεται επίσης με την κακή αναπνοή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να μην αμελείτε το βούρτσισμα των δοντιών παρά την ενόχληση, καθώς η συσσώρευση πέτρας και η εξέλιξη σε περιοδοντίτιδα μπορεί να επιδεινώσει τη δυσάρεστη οσμή του στόματος. Η κακή στοματική υγιεινή, η ξηροστομία και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας. Με τη σειρά τους, τα προχωρημένα στάδια αυτής της νόσου ευνοούν τη συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής στις οδοντικές τρύπες και οδηγούν σε στοματικές λοιμώξεις, οι οποίες μπορούν να βλάψουν την υγεία της μαμάς και του εμβρύου.
*Ιατρικές καταστάσεις
Υπάρχουν κάποιες παθολογίες που προκαλούν κακοσμία του στόματος ή χαρακτηριστική οσμή του στόματος. Ο διαβήτης, οι λοιμώξεις του λαιμού, η ιγμορίτιδα, τα προβλήματα των αεραγωγών και οι ασθένειες του πεπτικού συστήματος είναι μερικά παραδείγματα αυτών. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στη μυρωδιά του στόματος και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή σε αυτό σε αυτό το στάδιο.
Συμβουλές για να αποφύγετε την κακή αναπνοή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Διατηρήστε σωστή στοματική υγιεινή
- Εξασφαλίστε μια υγιεινή διατροφή
- Φροντίστε να πίνετε νερό συχνά
- Μην αμελείτε τα συχνά ραντεβού στον οδοντίατρο