Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το ενδεχόμενο στο επόμενο διάστημα είτε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες πέραν των 60άρηδων και άνω, είτε ακόμα και να γίνει καθολικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο με δεδομένες τις σχετικές δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, αλλά και του ανάλογου προσανατολισμού της Αυστρίας και της Γερμανίας ως προς το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη και κατάληξε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί.
«Με την απόφασή μας για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και θα όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλες. Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Η κυβέρνηση πήρε αυτή την γενναία και υπεύθυνη απόφαση και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτή την απόφαση. Και παράλληλα συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε λάβει. Συνεχίζεται η προσπάθεια, εδώ είμαστε τώρα και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.
Βορίδης: Η υποχρεωτικότητα προστατεύει τη δημόσια υγεία
Στην ίδια κατεύθυνση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού την οποία χαρακτήρισε θεμιτή, μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες πολιτών πέραν των 60άρηδων και άνω.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την πιθανότητα να προκύψει ανάγκη επιβολής υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες, ο Μάκης Βορίδης απάντησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. «Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η υποχρεωτικότητα είναι θεμιτή διότι είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προστατεύει την δημόσια υγεία.
Πλεύρης: Έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για την επέκταση
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσιάζοντας και αποσαφηνίζοντας το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού σημείωσε ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε χτες από τη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και σε όσους συμπληρώσουν το 60ο έτος ηλικίας του από την 1η Ιανουαρίου.
Οικονόμου: Το μέτρο δεν έχει τιμωρητικό, ούτε εισπρακτικό χαρακτήρα
Σε ότι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα υπήρξε χαμηλή ανταπόκριση στον εμβολιασμό και επίσης αυτή η ομάδα έχει μεγάλο ποσοστό βαριάς νόσησης και θανάτων ασκώντας πίεση στο σύστημα υγείας.
Παρέθεσε μάλιστα και ορισμένα στατιστικά στοιχεία λέγοντας ότι στην ηλικιακή ομάδα των 60αρηδων και άνω ανήκουν οι 9 στους 10 θανάτους, οι 7 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και οι 8 στους 10 που ήταν ανεμβολίαστοι.
Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ακόμη ότι όλο το πρόγηγούμενο διάστημα είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια πειθούς και συνέδεσε τη στιγμή της λήψης της απόφασης με την παγκόσμια ανησυχία που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον.
«Προσδοκούμε στην τάχιστη ανταπόκριση να εμβολιαστούν και ευχόμαστε να μην επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι το πρόστιμο δεν έχει ούτε τιμωρητικό, ούτε εισπρακτικό χαρακτήρα.
«Το πρόστιμο είναι αναγκαίο παρεπόμενο για να αποκτήσει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα ο εμβολιασμός. Το πρόστιμο είναι ένα αντίτιμο υγείας» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση των νέων ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για 25.000 νέα ραντεβού που κλείστηκαν μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών.
Αναλυτικά όσα είπε εισαγωγικά ο κ. Οικονόμου για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών έχουν ως εξής:
«Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 ετών και άνω ελήφθη αφενός διότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα υπήρξε χαμηλή ανταπόκριση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης παρά το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας αυτοί είναι που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με βαριά νόσηση, με διασωλήνωση και δυστυχώς με απώλεια ζωής, γεγονός που ταυτόχρονα προκαλεί σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας.»
Πάρθηκε η απόφαση αυτή διότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πειθούς, ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης των συμπολιτών μας, προκειμένου να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν. Και επίσης πάρθηκε η απόφαση αυτή διότι η νέα μετάλλαξη, η μετάλλαξη «όμικρον», προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Υπενθυμίζεται ότι:
- 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι πάνω των 60 ετών.
- 7 στους 10 διασωληνωμένους στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
- Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Αξίζει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα το Νοέμβριο όπου είχαμε μια σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην ηλικιακή αυτή ομάδα το ποσοστό που προσήλθε κυμάνθηκε μόλις στο 3%, όταν σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες έφτασε μέχρι και το 15%. Προσδοκούμε στην τάχιστη ανταπόκριση των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών στο να έρθουν να εμβολιαστούν.
Ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο. Η επιβολή του προστίμου δεν είναι ο σκοπός του μέτρου. Το μέτρο δεν έχει τιμωρητικό ή εισπρακτικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας, ώστε να θωρακιστούν οι ίδιοι και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και όχι να πληρώνουν πρόστιμα. Το πρόστιμο όμως είναι αναγκαίο παρεπόμενο έτσι ώστε να αποκτήσει ο εμβολιασμός υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Και δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων μας, τα οποία δοκιμάζονται και δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο διάστημα. Είναι μία έσχατη ώθηση προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να λάβουν τη σωστή απόφαση.
Θέλω να σημειώσω και να υπογραμμίσω ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης υπήρξε σημαντική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό συμπολιτών μας της ηλικιακής αυτής ομάδας. Συγκεκριμένα 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην Τρίτη, στην αναμνηστική δόση εμβολιασμού. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη δυνατότητα συντόμευσης του χρονικού διαστήματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, στους 4 μήνες.
Σε καιρούς μεγάλων κρίσεων απαιτούνται δύσκολες και γενναίες αποφάσεις, προς όφελος των ανθρώπων και του δημοσίου συμφέροντος. Δεν χρειάζονται αντιπολιτευτικές κορώνες, δεν χρειάζονται διαπιστώσεις, δεν χρειάζονται συνθήματα και κοινοτοπίες.
Όταν έρθει η ώρα της ψύχραιμης αποτίμησης, μετά την υπέρβαση της πανδημίας, θα φανεί ανάγλυφα σε όλους ακόμη και στους πιο δύσπιστους, πόσο συνετές, πόσο λελογισμένες, πόσο σωστές και απαραίτητες ήταν και είναι οι παρεμβάσεις μας για την διασφάλιση του κοινού αγαθού και την αντιμετώπιση της πανδημίας.»