Την πεποίθησή του ότι το χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό θα είναι αποτελεσματικό και κατά της παραλλαγής «Ομικρον» εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο CNBC.
«Τα καλά νέα όσον αφορά τη θεραπεία μας είναι ότι σχεδιάστηκε έχοντας αυτό κατά νου, δηλαδή το γεγονός ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις γίνονται στις ακίδες. Επομένως, αυτό μου δίνει ένα πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης πως η θεραπεία δεν θα επηρεαστεί, η αγωγή μας από το στόμα δεν θα επηρεαστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπουρλά.
Σημειώνεται πως η Pfizer υπέβαλε μέσα στον Νοέμβριο αίτηση στην αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έκτακτη έγκριση του χαπιού της, που ονομάζει Paxlovid.
Στην κλινική δοκιμή που έκανε σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, η φαρμακοβιομηχανία διαπίστωσε ότι το χάπι μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 89%, εφόσον ληφθεί μαζί με ένα ευρύτατα χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον ιό του AIDS εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Χάπια για 80 εκατ. θεραπείες
Ο Μπουρλά είπε ακόμη ότι η Pfizer αναμένει τώρα πως θα παρασκευάσει χάπια για 80 εκατομμύρια θεραπείες αντί των 50 εκατομμυρίων που είχε ανακοινώσει προηγουμένως. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει ήδη αγοράσει χάπια για 10 εκατομμύρια θεραπείες έναντι 5 δισ. δολαρίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer σημείωσε ότι η επίπτωση της Ομικρον στο εμβόλιο δύο δόσεων της εταιρείας μένει να φανεί. «Δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι πως τα εμβόλια δεν προστατεύουν. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα, που δεν το γνωρίζουμε ακόμη, θα μπορούσε να είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν λιγότερο» σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι η Pfizer έχει αρχίσει ήδη τη δουλειά για την παρασκευή ενός νέου εμβολίου, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. «Εχουμε κάνει πολλές φορές ξεκάθαρο ότι θα είμαστε σε θέση να έχουμε εμβόλιο σε λιγότερο από 100 ημέρες» είπε, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία μπόρεσε να δημιουργήσει εμβόλια για τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα γρήγορα, αν και τελικά αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν επειδή τα αρχικά εμβόλια παρέμειναν αποτελεσματικά.