Πόσο πιθανό είναι τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά να υποψιάζουν τους ειδικούς για προβλήματα υγείας που θα παρουσιάσουμε ή που ίσως μας απασχολούν ήδη;
Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος έχει παραπανίσια κιλά είναι πιο πιθανό να εμφανίσει κάποια συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης.
Εμφάνιση και υγεία
Ομως, στα όσα ακολουθούν δεν θα αναφερθούμε σε προβλήματα υγείας που είναι πολύ γνωστό ότι σχετίζονται, πιθανώς και να απορρέουν από τα χαρακτηριστικά της εμφάνισής μας, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι ανοιχτόχρωμοι είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του δέρματος και οι αδύνατες γυναίκες στην οστεοπόρωση.
Πρόκειται για χαρακτηριστικά που οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι συνδέονται με κάποια θέματα υγείας, χωρίς κάποιες φορές να υπάρχουν καν προφανείς λόγοι.
Ενα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι οι κοκκινομάλληδες είναι πιο επιρρεπείς στον πόνο και χρειάζονται έτσι μεγαλύτερη δόση αναισθησίας όταν πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση.
Μεγάλο στήθος; Πόνοι στην πλάτη
Οι ορθοπαιδικοί και οι φυσίατροι ξέρουν καλά ότι οι γυναίκες που έχουν μεγάλο και βαρύ στήθος είναι πιο πιθανό να υποφέρουν μεγαλώνοντας από πόνους στην πλάτη τους.
Ετσι, τις συμβουλεύουν να κάνουν προληπτικά ραχιαίους και να κολυμπούνε ώστε να δυναμώσουν την πλάτη τους, να προσέχουν τη στάση του σώματός τους και παράλληλα να φορούν καλά και σταθερά σουτιέν.
Οι αναισθησιολόγοι κοιτούν τους ασθενείς στο… σαγόνι
Σύμφωνα με τους αναισθησιολόγους, οι άνθρωποι που έχουν οπισθογναθισμό (τα κάτω δόντια τους είναι πιο μέσα από τα πάνω) ή έχουν κοντό και χοντρό λαιμό είναι πολύ πιο δύσκολο να διασωληνωθούν, επειδή ο λάρυγγάς τους βρίσκεται συνήθως ψηλότερα από ό,τι των υπολοίπων.
Μελαχρινός; Προσοχή στην κύστη κόκκυγα
Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι η κύστη κόκκυγα οφείλεται σε τρίχες που γυρίζουν και μπαίνουν μέσα στο δέρμα στην περιοχή χαμηλά στη μέση, δημιουργώντας φλεγμονή.
Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα σε νέους (18 ως 30 ετών), μελαχρινούς, δασύτριχους, παχύσαρκους και ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή, ακριβώς επειδή υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες κάποια τρίχα να γυρίσει και να δημιουργήσει πρόβλημα.
Προληπτικά οι ειδικοί συστήνουν την καλή υγιεινή της περιοχής.
Παχύς λαιμός; Υποπτος για υπνική άπνοια
Η υπνική άπνοια απασχολεί 1 στους 10 άνδρες μέσης ηλικίας και γίνεται αντιληπτή καθώς ο άνθρωπος που υποφέρει από την άπνοια ροχαλίζει, και στη διάρκεια του ύπνου του διακόπτεται για λίγα δευτερόλεπτα η αναπνοή του.
Εξαιτίας αυτής της διακοπής, ο οργανισμός για να αποκαταστήσει την αναπνοή θυσιάζει τον ύπνο και οδηγείται σε μία μικρή αφύπνιση, που δεν την αντιλαμβάνεται όμως ο ασθενής. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη διερεύνησης ενός τέτοιου ενδεχομένου όταν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις και εξηγούν ότι πιο συχνά εμφανίζουν το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου οι άνδρες.
Και από αυτούς κυρίως όσοι είναι παχύσαρκοι ή έχουν σαγόνι που μπαίνει προς τα μέσα ή έχουν κοντό και χοντρό λαιμό. Αν ένας άνδρας έχει περίμετρο λαιμού πάνω από 40 εκατοστά είναι ύποπτος για άπνοια, αν δε το νούμερο αυτό φτάνει τα 43 εκατοστά τότε η πιθανότητα γίνεται σχεδόν βεβαιότητα.
Ψηλή και αδύνατη γυναίκα; Κάντε μία βόλτα από τον καρδιολόγο
Οι ψηλές και αδύνατες γυναίκες είναι σκόπιμο να κάνουν έναν υπέρηχο καρδιάς για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχουν πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, τονίζουν οι καρδιολόγοι, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί επειδή – αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα τους που είναι ψηλότερο από των υπολοίπων – μπορεί και η βαλβίδα τους να είναι κατά κάποιον τρόπο μεγαλύτερη και έτσι οι βάσεις που τη συγκρατούν πιο χαλαρές.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνεται αντιληπτή με ταχυπαλμίες ή αρρυθμίες αλλά δεν χρήζει ιδιαίτερης ανησυχίας.
Τα μικροκαμωμένα παιδιά πιο επιρρεπή στη νόσο του Crohn
Το αυτοάνοσο αυτό νόσημα εκδηλώνεται με διάρροιες, πόνο στην κοιλιά, αναιμία, πόνο στις αρθρώσεις και πυρετούς, και όταν εμφανίζεται στην παιδική ηλικία απασχολεί συνήθως παιδιά ιδιαίτερα αδύνατα και κοντά για την ηλικία τους.
Κορίτσια με κοντό και παχύ λαιμό μπορεί να έχουν το σύνδρομο Turner
Πρόκειται για ένα γενετικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μία κατά κάποιον τρόπο απλασία των ωοθηκών, με αποτέλεσμα τα κορίτσια αυτά να χρειάζονται ορμόνες για να μπουν στην εφηβεία.
Κηλίδες στα χείλη; Συχνές εξετάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών
Υπάρχει ένα γενετικό σύνδρομο που ονομάζεται Peutz-jeghers και προδιαθέτει για την ανάπτυξη πολυπόδων κυρίως στο γαστροπεπτικό και οι άνθρωποι που το έχουν χρειάζεται να κάνουν συχνά προληπτικές εξετάσεις, με σημαντικότερες τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση.
Κοντή γυναίκα; Τόσο πιο πιθανή η καισαρική
Οι πολύ κοντές γυναίκες είναι πιθανό όταν βρίσκονται σε διαδικασία τοκετού να χρειαστεί να κάνουν καισαρική επειδή συχνά υπάρχει δυσαναλογία θέσης, δεν περνάει δηλαδή εύκολα το μωρό από τη λεκάνη τους, εξηγούν οι γυναικολόγοι.
Πολύ ψηλός και αδύνατος; Προσοχή στο σύνδρομο Marfan
Ανθρωποι που είναι πάρα πολύ ψηλοί και λεπτοί και έχουν μακριά δάχτυλα που θυμίζουν αράχνη είναι πιθανό να υποφέρουν από το σύνδρομο Marfan, που σημαίνει ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στην καρδιά και στα αγγεία. Η ύπαρξη του συνδρόμου διερευνάται με τρίπλεξ καρδιάς και αορτής και χρήζει τακτικής παρακολούθησης.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο.