Αν αυτήν την περίοδο νιώθετε ότι έχετε χάσει την ενέργειά σας και την καλή σας διάθεση, αν αισθάνεστε πιεσμένοι και στρεσαρισμένοι, δεν είστε οι μόνοι. Κι ενώ η πανδημία, ο καιρός, η πίεση στην εργασία ή τη ζωή σας γενικότερα έχουν ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κακή σας διάθεση, πολύ συχνά είναι δύσκολο ή ακόμη και αδύνατο να αλλάξετε ή έστω να επηρεάσετε αυτούς τους παράγοντες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσετε να είστε κακοδιάθετοι και να αποδέχεστε στωικά την κατάσταση.
Ξεκινήστε τις αλλαγές από κάτι που μπορείτε πολύ εύκολα να επηρεάσετε και που ακόμα και αν συχνά δεν το αντιλαμβάνεστε παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς αισθάνεστε. Μιλάμε για τις συνήθειές σας, οι οποίες δεν είναι καθόλου απίθανο να σας χαλάνε τη διάθεση. Ορίστε λοιπόν 4 κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε συνήθειες και κατ’ επέκταση να «νικήσετε» την κακή διάθεση.
4 κινήσεις που «νικούν» την κακή διάθεση
#1 Σταματήστε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Αν ανήκετε σε αυτούς που στέλνουν μήνυμα από το κινητό τους και ταυτόχρονα παρακολουθούν τα e-mail τους στον υπολογιστή, μιλούν στο σταθερό τηλέφωνο και βλέπουν τηλεόραση ή ακούνε ραδιόφωνο, προσέξτε, γιατί το ηλεκτρονικό multitasking (ή αλλιώς η ταυτόχρονη χρήση δύο τουλάχιστον ψηφιακών συσκευών) επιβαρύνει τον εγκέφαλο, όπως μας προειδοποιούν οι ερευνητές. Άλλωστε, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι και το να αναλαμβάνουμε και μόνο πολλές ευθύνες μπορεί να μας κάνει κακό, αφού αυξάνονται οι ορμόνες του στρες, οι οποίες ευνοούν την εμφάνιση πολλών προβλημάτων, τόσο σωματικών (παχυσαρκία, αϋπνία, μεταβολικά και καρδιαγγειακά προβλήματα κ.ά.) όσο και ψυχολογικών.
#2 Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας
Η γυμναστική αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ξεχνάτε ό,τι σας απασχολεί και εκτονώνεστε, ενώ παράλληλα ο οργανισμός σας εκκρίνει ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση. Επομένως, σηκωθείτε από τον καναπέ, βάλτε τα αθλητικά σας και γυμναστείτε.
#3 Ξεκουραστείτε
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενώ το στρες οδηγεί σε δυσκολίες ύπνου. Βγείτε, λοιπόν, από αυτόν τον φαύλο κύκλο, κάνοντας τον ύπνο προτεραιότητά σας. Προτού πέσετε για ύπνο, αποφύγετε τις οθόνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό σας και φροντίστε να έχετε σωστή θερμοκρασία σώματος. Όταν νιώθετε πολύ ζεστοί, το σώμα σας μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση της μελατονίνης, επομένως αποφύγετε να φάτε πικάντικα φαγητά τα βράδια ή να κάνετε καυτό ντους προτού ξαπλώσετε.
#4 Αλλάξτε τρόπο σκέψης
Μήπως ανήκετε σε αυτούς που θεωρούν ότι η ζωή έχει πολλά προβλήματα, είναι δύσκολη και απαιτεί πάντα να είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα όσα μας επιφυλάσσει; Έχετε τα πάντα υπό έλεγχο, αλλά νιώθετε συχνά πιεσμένοι και αγχωμένοι; Ήρθε η στιγμή να δείτε τα πράγματα διαφορετικά. Αν δεν τα καταφέρνετε μόνοι σας, ίσως αξίζει να συμβουλευτείτε και έναν ψυχοθεραπευτή, που θα σας βοηθήσει να δείτε τη ζωή με μεγαλύτερη ψυχραιμία.