Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ τ.2) είναι μια χρόνια ασθένεια κατά την οποία το σώμα δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη – μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας.
Η ινσουλίνη ρυθμίζει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα κι επιτρέπει στο σώμα σας να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη από τους υδατάνθρακες για να παράξει ενέργεια. Χωρίς ινσουλίνη, η ζάχαρη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρά σας και συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος.
Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη. Άλλοι 300.000 υπολογίζεται ότι είναι αδιάγνωστοι.
Αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς ο ΣΔ τ.2 δεν εμφανίζεται πάντα με προφανή τρόπο: άσβεστη δίψα, ασταμάτητες επισκέψεις στην τουαλέτα και μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια. Στα πρώιμα στάδια της νόσου, κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν τόσο διακριτικά συμπτώματα, που συνήθως δεν γίνονται καν αντιληπτά.
Ακολουθούν 5 απροσδόκητα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά με το σάκχαρό σας:
#1 Βελτίωση της όρασης
Ίσως διαβάσατε ότι η θολή όραση είναι σύμπτωμα διαβήτη, όταν στην πραγματικότητα, η όραση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Δεν είναι ασυνήθιστο, διαβητικοί να λένε ότι η όρασή τους βελτιώθηκε όταν η γλυκόζη στο αίμα τους ήταν αυξημένη και μετά αφού ξεκίνησαν να παίρνουν θεραπεία, χρειάστηκαν ξανά τα γυαλιά τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν τα επίπεδα σακχάρου παρουσιάζουν απότομες αυξομειώσεις, μπορεί να αλλάξουν το σχήμα του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, προκαλώντας θόλωμα της όρασης.
#2 Δυνατό ροχαλητό
Περίπου οι μισοί από τους διαβητικούς τύπου 2 έχουν υπνική άπνοια. Επομένως, εάν διαγνωστείτε με την πάθηση θα ήταν καλό να ελέγξετε και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μια πρόσφατη καναδική μελέτη έδειξε ότι το 23% των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με ήπια ή μέτρια αποφρακτική άπνοια, ανέπτυξαν διαβήτη τα επόμενα 5,5 χρόνια. Πιστεύεται πως οι ασθενείς με αυτή την διαταραχή τείνουν να απελευθερώνουν ορμόνες του στρες κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
#3 Μειωμένη ακοή
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να δυναμώνει διαρκώς την ένταση του ήχου στην τηλεόραση ή δεν μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση χωρίς να ζητήσετε από τους άλλους να επαναλάβουν τα λόγια τους, ενημερώστε το γιατρό σας ότι χρειάζεστε μια εξέταση σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έδειξε ότι η απώλεια ακοής θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα του διαβήτη για το 30% των αδιάγνωστων ασθενών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο διαβήτης βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του έσω αυτιού, οδηγώντας σε υποτονική ακοή.
#4 Αλλαγές στο δέρμα
Οι σκουρόχρωμες βελούδινες περιοχές του δέρματος – συνήθως στο πίσω μέρος του λαιμού, στους αγκώνες ή στις αρθρώσεις, είναι συχνά ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι υπερβολικά υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και συμπτωμάτων διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης προάγουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και η μελανίνη, μια χρωστική ουσία σε αυτά τα κύτταρα, δημιουργεί αυτές τις σκοτεινές περιοχές στο δέρμα. Η απώλεια βάρους – μόλις 10 κιλά – πιθανότατα θα μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας παράλληλα το δέρμα να επανέλθει στη φυσιολογική του απόχρωση.
#5 Έντονη φαγούρα
Ίσως να πιστεύετε ότι είναι ανόητο να αναφέρετε στο γιατρό σας τη φαγούρας που σας ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, ο διαβήτης εκδηλώνεται ορισμένες φορές με ξηροδερμία και κνησμό, λόγω αλλαγών που προκαλεί στην κυκλοφορία του αίματος. Αν η τακτική χρήση μιας ενυδατικής κρέμας δεν διορθώνει τη φαγούρα, πάρτε την μαζί σας στο επόμενο ραντεβού με τον γιατρό σας.