Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, γνωστοποίησε ότι ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά σκευάσματα έναντι του κορωνοϊού.

«Αρχίζει η διάθεση για 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, αυτά που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία» είπε, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε».

«Καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να παρεμβαίνουμε» υποστήριξε, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει σχετική ενημέρωση για τα κριτήρια.

Ποιοι ασθενείς θα τα λάβουν

Όπως σημείωσε η κ. Γκάγκα, τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγούνται σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, ενώ μία πενταμελής επιτροπή ειδικών γιατρών θα δίνει το πράσινο φως για τη χορήγησή τους.

Συγκεκριμένα, έδωσε στη δημοσιότητα τις βασικές κατηγορίες των ασθενών που θα μπορούσαν να πάρουν μονοκλωνικά αντισώματα προκειμένου να ξεπεράσουν την covid.

Όπως είπε:

  • οι ανοσοκατεσταλμένοι
  • οι μεταμοσχευμένοι
  • ασθενείς με νεοπλασίες
  • εγκυμονούσες στο 3ο τρίμηνο

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ενδοφλέβια και απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ο στόχος της θεραπείας

Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Ο Ιωάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, είχε δηλώσει σχετικά τις προηγούμενες ημέρες: «Το ΙΦΕΤ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσει στη χώρα μας τις αναλογούσες δόσεις του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων. Το Ινστιτούτο έχει διαχρονικά στο επίκεντρο της λειτουργίας του τον Έλληνα ασθενή και την προάσπιση της δημοσίας υγείας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον κοινωνικό ρόλο του Ινστιτούτου και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης προχωράμε στο μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο φορέα παροχής καινοτομικών λύσεων στους τελικούς ωφελούμενους, τους Έλληνες ασθενείς».

Πώς γίνεται η χορήγησή τους

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Κόστος

Το κόστος κάθε δόσης (χορηγείται άπαξ στον ασθενή) κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν το πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος που αποφέρει η θεραπεία σε σύγκριση με τη μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο και ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται.

Προστατεύουν από τη λοίμωξη για τουλάχιστον 8 μήνες

Μία και μόνο δόση της θεραπείας Regen-COV προλαμβάνει το 81,6% των λοιμώξεων για διάστημα τουλάχιστον οκτώ μηνών, ανακοίνωσε την Δευτέρα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα συνθετικά αντισώματα θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία διαρκείας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που δεν αποκρίνονται στον εμβολιασμό.

Στη διάρκεια των οκτώ μηνών που διήρκεσε η νέα κλινική μελέτη, καμία νοσηλεία δεν αναφέρθηκε μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν το Regen-COV, συγκριτικά με 6 νοσηλείες στην ομάδα ελέγχου που έλαβε placebo.