Δεν είναι μυστικό ότι το σώμα μας απαιτεί επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης για να εκπληρώσει βασικές λειτουργίες όπως η μυϊκή ανάπτυξη, η επούλωση πληγών και η κυτταρική σηματοδότηση. Μάλιστα, η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν είστε έγκυος.
Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό είναι μια βασική πηγή ενέργειας που επιδιορθώνει μέρη του σώματος όπως ο εγκέφαλος, οι μύες και το αίμα της μαμάς, τα οποία υφίστανται φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πρόσληψη της σωστής ποσότητας πρωτεΐνης προσφέρει επίσης στο μικρό σας τα καύσιμα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, που ονομάζονται αμινοξέα, παίζουν αμέτρητους ρόλους στο σώμα, από τη διατήρηση της δομής των μυών, του δέρματος και των οστών έως την παραγωγή κρίσιμων ορμονών για την ανάπτυξη.
Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη του μωρού σας, καθώς τα αμινοξέα απαιτούνται για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων. Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνη μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως ο περιορισμός της εμβρυϊκής ανάπτυξης και ο πρόωρος τοκετός.
Πόση πρωτεΐνη χρειάζονται οι έγκυες γυναίκες;
Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Η ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να τρώτε ενώ είστε έγκυος εξαρτάται από μερικούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως το πόσο μακριά βρίσκεστε από τον τοκετό, τη σωματική σας δραστηριότητα και το βάρος σας, αλλά ο στόχος για περίπου 71 γραμμάρια την ημέρα είναι ένας καλός στόχος. Για να υπολογίσετε τις ημερήσιες ανάγκες σας, διαιρέστε το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη με το δύο και ρωτήστε σχετικά τον γιατρό σας (για παράδειγμα, μια έγκυος γυναίκα που ζυγίζει 75 κιλά μπορεί να χρειάζεται περίπου 75 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα).
Ενώ η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει αρκετή πρωτεΐνη σε πολλές μέλλουσες μαμάδες, ίσως πρέπει επίσης να λαμβάνετε μια προγεννητική βιταμίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και πάλι ο γιατρός σας είναι ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει σχετικά.
Λάβετε υπόψη ότι ενώ είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη όταν είστε έγκυος, θα πρέπει να αποφεύγετε τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, καθώς και τις keto ή paleo δίαιτες. Η κατανάλωση πολύ λίγων υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας αφήσει με έλλειψη σε ζωτικές βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά και να σας τροφοδοτήσει με περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που χρειάζεται το σώμα σας.
Οι καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για την εγκυμοσύνη
Μπορείτε εύκολα να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γεμίζοντας το πιάτο σας με υγιεινά, νόστιμα τρόφιμα. Επιπλέον, οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες τείνουν να είναι επίσης καλές πηγές βασικών θρεπτικών συστατικών της εγκυμοσύνης, όπως οι βιταμίνες A και D, καθώς και ο σίδηρος.
- Στήθος κοτόπουλου: Μία από τις πιο πλούσιες πηγές ζωικής πρωτεΐνης.
- Αυγά: Προσφέρουν πρωτεΐνη, καθώς και σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την εγκυμοσύνη, όπως η βιταμίνη D για την οικοδόμηση των οστών και η θρεπτική χολίνη που υποστηρίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
- Γιαούρτι: Ένα φλιτζάνι γιαούρτι σάς προσφέρει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, μαζί με ασβέστιο και βιταμίνη Β12.
- Άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς: Το βόειο κρέας δεν είναι απλώς μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης – είναι επίσης γεμάτο με σίδηρο, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό.
- Όσπρια: Πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα όσπρια αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας.
- Ξηροί καρποί: Τα φιστίκια, τα καρύδια, τα κάσιους, τα φιστίκια Αιγίνης και τα αμύγδαλα είναι όλα καλές πηγές πρωτεΐνης. Οι σπόροι κολοκύθας, οι ηλιόσποροι, ακόμη και οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος και το σουσάμι είναι επίσης γεμάτοι πρωτεΐνες. Μάλιστα, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας και βούτυρα ξηρών καρπών.
*Για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή σε έναν διαπιστευμένο διαιτολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε τη διατροφή σας έτσι ώστε να παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά σε εσάς και το έμβρυο.