Οι διαταραχές ύπνου είναι μια ομάδα καταστάσεων που επηρεάζουν την ικανότητα να κοιμόμαστε καλά σε τακτική βάση. Είτε προκαλούνται από κάποιο πρόβλημα υγείας είτε από υπερβολικό άγχος, γίνονται όλο και πιο συχνές στο σύγχρονο κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, έως και το 1/3 κοιμάται λιγότερο.

Αλλά ο ποιοτικός ύπνος παίζει βασικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία – όχι μόνο σας βοηθά να παραμένετε ασφαλείς και σε εγρήγορση, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει την συγκέντρωση και την παραγωγικότητά σας, εξασφαλίζοντας ότι το σώμα σας αποδίδει τα μέγιστα.

Όμως, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν κακές συνήθειες ύπνου, ένα υποσύνολο από αυτούς μπορεί να πάσχει από μια πραγματική διαταραχή που απαιτεί θεραπεία.

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε διαταραχή ύπνου;

Σύμφωνα με μελέτες, περισσότεροι από 1 στους 3 Ευρωπαίους κοιμάται λιγότερο από αυτό που έχει ανάγκη.

Ωστόσο, ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία μας όσο η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Με την πάροδο του χρόνου, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης για υψηλή αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Αλλά, πώς θα καταλάβετε εάν υποφέρετε από κάποια διαταραχή ύπνου; Δώστε προσοχή σε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια:

#1 Χρειάζονται περισσότερα από 30 λεπτά για να κοιμηθείτε

Κάποια στιγμή, οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πρόβλημα να αποκοιμηθούν. Αλλά αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε κάθε βράδυ, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι έχετε μια διαταραχή ύπνου, όπως αϋπνία. Η αϋπνία είναι μια διαταραχή από μόνη της, αλλά είναι επίσης σημάδι άλλων διαταραχών.

#2 Νιώθετε κουρασμένοι παρά το γεγονός ότι κοιμάστε για 7 έως 9 ώρες

Το αίσθημα χρόνιας υπνηλίας είναι σύμπτωμα πολλών διαταραχών ύπνου, όπως η αϋπνία, η υπνική άπνοια και η ναρκοληψία. Προφανώς, το να σας πάρει ο ύπνος ενώ συμμετέχετε στη σύσκεψη των 15:00 είναι ντροπιαστικό, αλλά η χρόνια υπνηλία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Επιπλέον, η υπνηλία ενώ «κρατάτε το τιμόνι» αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο ατυχήματος με αυτοκίνητο.

#3 Ροχαλίζετε δυνατά

Ενώ το ήπιο ροχαλητό είναι εξαιρετικά συνηθισμένο, το έντονο ροχαλητό που διακόπτει τον ύπνο σας – ή κρατά τον σύντροφό σας ξύπνιο – μπορεί να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας. Με την αποφρακτική άπνοια, ο αεραγωγός σας καταρρέει ή αποφράσσεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι άνθρωποι που έχουν άπνοια σταματούν να αναπνέουν και ξυπνούν πνιγόμενοι. Είναι πιο συχνό σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σε άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα και σε νέο-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

#4 Αισθάνεστε τσιμπήματα στα πόδια σας

Εάν έχετε ένα ενοχλητικό αίσθημα τσιμπήματος στα πόδια σας όταν κοιμάστε, μπορεί να έχετε μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή RLS. Τα άτομα με RLS αισθάνονται την ανάγκη να κινήσουν τα πόδια τους, κάτι που μπορεί να τους δυσκολέψει τόσο να αποκοιμηθούν όσο και να παραμείνουν κοιμισμένοι.

Εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι εάν οι συνήθειές σας υποδηλώνουν κάποια διαταραχή ύπνου;

Εντοπίστε τι «σαμποτάρει» τον ύπνο σας

Ανεξάρτητα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, είναι σημαντικό να εξετάσετε την αιτία του προβλήματος και να βρείτε μια λύση.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να εντοπίσετε τι «σαμποτάρει» την ικανότητά σας να κοιμάστε ήσυχοι.

  • Εάν δεν κοιμάστε αρκετά ή κοιμάστε αρκετά αλλά νιώθετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός σας είναι να επανεξετάσει τη λίστα των φαρμάκων σας για να προσδιορίσει εάν κάποιο από τα φάρμακά σας προκαλεί προβλήματα στον ύπνο.
  • Ένας από τους καλύτερους τρόπους αξιολόγησης της ποσότητας και της ποιότητας του ύπνου είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο ύπνου για μερικές εβδομάδες. Καταγράψτε τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου σας, καθώς και τη χρήση φαρμάκων, αλκοόλ, ποτών με καφεΐνη και τροφών. Καταγράψτε επίσης το επίπεδο δραστηριότητάς σας για την ημέρα και πόσο ενεργητικοί (ή νυσταγμένοι) νιώθατε τις ώρες που ξυπνάτε.

Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή να κοιμάστε σε τακτική βάση, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ανάλογα με τη διάγνωσή του, μπορεί να αποφασίσει να σας παραπέμψει σε εργαστήριο ύπνου για να αξιολογήσει τον ύπνο σας, ενώ παρακολουθεί τον καρδιακό σας ρυθμό, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες και τρόποι να αντιμετωπίσετε τις διαταραχές του ύπνου.