Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προγραμματίσετε και άλλα που καλό θα ήταν να αποφύγετε πριν από το ραντεβού με το γυναικολόγο σας, ώστε να πάνε όλα ομαλά.
Ακολουθεί μια ολοκληρωμένη λίστα με πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου πριν από μια γυναικολογική εξέταση:
Μην χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά υπόθετα ή ζελέ
Τα αντισυλληπτικά ζελέ και υπόθετα μπορεί να αλλοιώσουν τη φυσική χλωρίδα του κόλπου, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων του τεστ Παπανικολάου. Μερικές φορές, επίσης, περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα και κνησμό, τα οποία εσφαλμένα μπορεί να θεωρηθούν ως συμπτώματα ασθένειας από τον γιατρό.
Οι γυναικολόγοι συνιστούν να αποφεύγετε τη χρήση αυτών των προϊόντων για 24 έως 48 ώρες πριν από την εξέταση, ώστε τα αποτελέσματα να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερα.
Αποχή από το σεξ
Το αλκαλικό pH του σπέρματος επηρεάζει το όξινο pH και τη χλωρίδα του κόλπου, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου. Το σεξ με προφυλακτικό μπορεί, επίσης, να διαταράξει ελαφρά τον βλεννογόνο ή να προκαλέσει φλεγμονή από την τριβή, η οποία μερικές φορές οδηγεί σε διαγνωστικά σφάλματα. Τέλος, δεν συνιστάται η χρήση λιπαντικού.
Η καλύτερη επιλογή είναι να απέχετε από το σεξ για 24 έως 48 ώρες πριν από το τεστ Παπανικολάου.
Φροντίστε να τηρείτε κάποια υγιεινή αλλά αποφύγετε το ντους
Κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης, ο γιατρός παρατηρεί μεταξύ άλλων τη φύση, το χρώμα, τη μυρωδιά και την ποσότητα της κολπικής έκκρισης, καθώς οι αλλαγές σε αυτές τις παραμέτρους μπορεί να είναι ενδεικτικές ενός προβλήματος υγείας.
Όμως, το πλύσιμο με υγρά και ζελέ για προσωπική υγιεινή ή με αντιβακτηριδιακό σαπούνι, μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική ισορροπία της κολπικής χλωρίδας και τη φυσική της οξύτητα, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου. Γι’ αυτό, το ντους θα πρέπει να αποφεύγεται πριν από την γυναικολογική εξέταση.
Συστήνεται, ωστόσο, να ξεπλένετε ή να πλένετε τον κόλπο με ζεστό νερό. Επίσης, φροντίστε να αποφύγετε τη χρήση κολπικών κρεμών ή αφρού 48 ώρες πριν από την εξέταση.
Tips για να γίνει η εξέταση όσο το δυνατόν πιο άνετη
Πολλές γυναίκες αισθάνονται νευρικές πριν από το ραντεβού τους με το γυναικολόγο, αλλά λίγος προγραμματισμός και προετοιμασία μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε μια άνετη εμπειρία.
#1 Αέρια λόγω νευρικότητας πριν από την εξέταση;
Κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, ο γυναικολόγος θα πιέσει το στομάχι, κάτι που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αέρια. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και μέρος της καθημερινής ρουτίνας ενός γιατρού.
Η αποφυγή τροφών που προκαλούν υπερβολικά αέρια πριν από το ραντεβού, μπορεί να βοηθήσει. Αποφύγετε τις ακόλουθες: όσπρια, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπαράγγια, μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα, κρεμμύδια, καραμέλες και τσίχλες.
Το να έχετε άδεια κύστη μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε μια πιο άνετη εξέταση. Ο συνεχής σχηματισμός αερίων και το φούσκωμα μπορεί να είναι σύμπτωμα διαταραχών των ωοθηκών, οπότε φροντίστε να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σχετικά.
#2 Πρέπει να αναβάλλω μια πυελική εξέταση ενώ έχω περίοδο;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίμα της περιόδου στον κόλπο καθιστά δύσκολη την εξέταση των εσωτερικών οργάνων. Πολλοί γυναικολόγοι πιστεύουν ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά την έμμηνο ρύση μπορούν, επίσης, να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου (λόγω των αλλαγών στο κολπικό pH και στην κυτταρική σύνθεση).
Ωστόσο, οι γιατροί συνιστούν να έρθετε για πυελική εξέταση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, ειδικά εάν η ροή έχει γίνει πολύ βαριά (όταν η σερβιέτα πρέπει να αλλάζεται κάθε μία έως δύο ώρες) ή έχει έρθει απροσδόκητα περίοδος. Εάν συμβεί αυτό, η άμεση επίσκεψη σε έναν γυναικολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συμβαίνει.
Ακόμη, οι γιατροί συχνά συνιστούν να προγραμματίζετε την πυελική εξέταση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, εάν σκοπεύετε να τοποθετήσετε μια ενδομήτρια συσκευή. Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου, η διαδικασία είναι συνήθως λιγότερο επώδυνη.
Πρέπει να κάνω αποτρίχωση πριν από την γυναικολογική εξέταση;
Ο καθεμία είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές της για το πώς φαίνεται η ηβική της περιοχή. Η απόφαση έχει να κάνει περισσότερο με την αισθητική, παρά με την υγεία, καθώς οι τριχοφυΐα στην περιοχή αυτή δεν παρεμβαίνει στην εξέταση ούτε επηρεάζει τα αποτελέσματά της. Έτσι, όταν προετοιμάζεστε για ένα ραντεβού με το γυναικολόγο, είστε ελεύθερες να κάνετε ό,τι είναι πιο άνετο για εσάς προσωπικά.
Η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική για την υγεία της γυναίκας. Να είστε ειλικρινείς με τον γιατρό σας και να μην διστάσετε να κάνετε όποιες ερωτήσεις μπορεί να έχετε.