Η Νόσος του Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή. Ο αδένας αυτός βρίσκεται στη βάση του λαιμού και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών οι οποίες ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια.
Όταν υπάρχει φλεγμονή στον θυρεοειδή με αποτέλεσμα να ανασταλεί η παραγωγή των ορμονών αυτών, προκαλείται υποθυρεοειδισμός ή αλλιώς νόσος του Χασιμότο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ασθένεια αυτή έχει γενετικό υπόβαθρο.
Πώς επηρεάζει το σώμα η νόσος του Χασιμότο
Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον θυρεοειδή, προκαλώντας βλάβη, εμφανίζονται μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- ανεξήγητη αύξηση βάρους
- κούραση
- πόνος αρθρώσεων/μυών
- ξηρό δέρμα
- εύθραυστα νύχια
- αραίωση μαλλιών
- ζητήματα γονιμότητας
- ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι
- βρογχοκήλη (διογκωμένος λαιμός που προκαλείται από τη διόγκωση του θυρεοειδούς)
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να κάνουν την καθημερινότητά σας άβολη και εξαντλητική.
Αν ο υποθυρεοειδισμός αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Οι επιπλοκές κυμαίνονται από υψηλή αρτηριακή πίεση, μέχρι υψηλή χοληστερόλη και καρδιακή ανεπάρκεια.
Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της νόσου
Πληθώρα επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει τόσο στην πρόληψη των αυτοάνοσων νοσημάτων όσο και στην αντιμετώπισή τους.
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχει βρεθεί ότι προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων της Χασιμότο. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή την αυτοάνοση νόσο είναι συχνά ευαίσθητα στη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη.
Αποφύγετε να τρώτε:
- Δημητριακά: σιτάρι, βρώμη, ρύζι, κριθάρι, φαγόπυρο, καλαμπόκι, κινόα
- Γαλακτοκομικά: γάλα, κρέμα γάλακτος, τυρί, βούτυρο, ορός γάλακτος
- Σάκχαρα και γλυκαντικά: μέλι, αγαύη, σιρόπι σφενδάμου, ζάχαρη καρύδας
- Σόγια: γάλα σόγιας, σάλτσα σόγιας, tofu, tempeh
- Αλκοόλ
- Φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη: καρπούζι, μάνγκο, ανανάς, σταφύλια
- Λαχανικά: λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών
- Θαλασσινά και φύκια: μαλάκια, τα περισσότερα ψάρια και οστρακοειδή, kelp
- Επεξεργασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Για να νιώσει κανείς καλά, χρειάζεται να τρώει καλά. Με την αποφυγή αυτών των τροφών, ένα άτομο μπορεί να μειώσει τις εξάρσεις και τα συμπτώματα της νόσου.
Οι καλύτερες τροφές για τη νόσο του Χασιμότο
- Αβγά
- Κρέατα: μοσχαρίσιο συκώτι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί
- Ανεπεξέργαστο αλάτι
- Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: ξινολάχανο, kimchi, τζίντζερ τουρσί, αγγούρια, γιαούρτι καρύδας
- Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλο, ροδάκινο, αχλάδι, κεράσια, μούρα
- Σολομός και σαρδέλες
- Λάδι: καρύδας και ελιάς
- Στρείδια
- Brazilian nuts
- Τσάγια από βότανα
Η έρευνα έχει δείξει ότι, ένας συνδυασμός παραγόντων – συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, του φύλου και της ηλικίας – μπορεί να καθορίσει την πιθανότητα να αναπτύξετε τη διαταραχή. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της νόσου του Χασιμότο, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο και να κάνετε εξετάσεις.