Όλοι έχουμε ανάγκη από ξεκούραση, καθώς βελτιώνει την υγεία, την καθημερινότητα, την ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Όσο πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά ξεκουραζόμαστε τόσο καλύτερα νιώθουμε. Για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τι έχουμε ανάγκη κάθε φορά και να εστιάζουμε σε αυτό με τον κατάλληλο τρόπο.
Ποιοι είναι λοιπόν οι τύποι ξεκούρασης και πώς θα τους εφαρμόσουμε;
1. Σωματική
Αυτό που αντιλαμβανόμαστε πιο εύκολα είναι η σωματική κούραση, όμως αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα γι’ αυτό, θα επηρεάσει και την ψυχολογία μας. Η σωματική ξεκούραση χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, την παθητική και την ενεργητική. H παθητική ανάπαυση είναι, όταν το σώμα βρίσκεται σε αδράνεια, όταν κοιμόμαστε ή όταν χαλαρώνουμε στον καναπέ. Η ενεργητική ανάπαυση είναι όταν κάνουμε κάποια δραστηριότητα για την αποκατάσταση και τη χαλάρωση του σώματος, είτε αυτό είναι μασάζ, γιόγκα, διαλογισμός είτε ο απλός περίπατος στο πάρκο. Βέβαια χρειάζεται ισορροπία: Δεν θα πετύχουμε τη ξεκούραση αν κοιμόμαστε ή καθόμαστε όλη μέρα σε έναν καναπέ και από την άλλη δεν θα ξεκουραστούμε αν έχουμε αμέτρητες δραστηριότητες μέσα στη μέρα μας.
2. Νοητική
Στην καθημερινότητα υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μας απασχολούν σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και όλα αυτά κατακλύζουν το μυαλό μας με σκέψεις και προβληματισμούς. Το λάθος που κάνουμε τις περισσότερες φορές είναι ότι περιμένουμε τις διακοπές ή το ρεπό μας για να ξεκουράσουμε το μυαλό και να αφήσουμε πίσω τους προβληματισμούς μας. Το ιδανικό είναι να κάνουμε παύσεις μέσα στη μέρα! Ας ξεκλέψουμε 5 -10 λεπτά κάθε 2-3 ώρες για να αποσυμφορήσουμε το μυαλό μας. Πέντε λεπτά είναι αρκετά για να σηκωθούμε από τη θέση μας, να βγούμε έξω και να πάρουμε μερικές βαθιές αναπνοές. Επίσης κάτι που θα μας βοηθήσει να ξεμπλοκάρουμε τον εγκέφαλο μας είναι να μεταφέρουμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας στο χαρτί. Είναι αδύνατον να θυμόμαστε τα πάντα και όταν καταγράφουμε τις σκέψεις μας, έχουμε μεγαλύτερη διαύγεια και καλύτερη συγκέντρωση.
3. Αισθητηριακή
Αν κάτι χαρακτηρίζει την εποχή μας, σίγουρα αυτό είναι η τεχνολογία. Συνεχώς ερχόμαστε σε επαφή με οθόνες (του κινητού, της τηλεόρασης, του υπολογιστή). Σκεφτείτε πόσες ώρες είμαστε προσκολλημένοι στο κινητό μας, μέσω του οποίου κάνουμε σχεδόν τα πάντα, δουλεύουμε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε, πληροφορούμαστε. Καλό θα ήταν να ξεκουράζουμε τις αισθήσεις μας καθημερινά, έστω για λίγο μέσα στη μέρα αλλά και για μεγαλύτερα διαστήματα μέσα στον χρόνο. Πρέπει να βρίσκουμε λίγο χρόνο, για παράδειγμα μια ώρα πριν τον ύπνο, να κλείσουμε όλες τις οθόνες, να χαμηλώσουμε τα φώτα για να… ηρεμήσουν οι αισθήσεις μας. Επίσης θα μας βοηθήσει πολύ, να απέχουμε από την τεχνολογία για κάποιες μέρες μέσα στον χρόνο π.χ. στις διακοπές.
4. Δημιουργική
Οι περισσότεροι στη καθημερινότητά μας πρέπει να βρίσκουμε λύσεις, ιδέες και έμπνευση. Αυτό σημαίνει ότι εξασκούμε έντονα τη δημιουργικότητα και τη ευρηματικότητά μας. Και ναι, αυτό μπορεί να μας κουράσει! Πόσες φορές στύβουμε το μυαλό μας για μια ιδέα, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα; Η αδιάκοπη προσπάθεια που κάνουμε δημιουργεί κούραση και ο ύπνος δεν είναι η -μόνη- λύση. Νέα ερεθίσματα, νέες εμπειρίες θα γεμίσουν την φαρέτρα μας με ιδέες και έμπνευση. Ένα ταξίδι θα ήταν σίγουρα μια φανταστική πηγή έμπνευσης, ίσως όμως δεν είναι εύκολο για όλους. Ας ψάξουμε λοιπόν νέες εμπειρίες μέσα στην καθημερινότητά μας, μια βόλτα σε ένα μέρος που δεν είχαμε ξαναπάει, νέα βιβλία, μουσική, μια επίσκεψη σε κάποια έκθεση, μια ενδιαφέρουσα ταινία, μια σειρά, όλα αυτά θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και θα μας βοηθήσουν να ανανεώσουμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας.