Το στρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει μετέπειτα την υγεία του εγκεφάλου του μωρού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο του εμβρύου καθώς αναπτύσσεται, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο στο στρες. Κι όσο πιο ευαίσθητος στο στρες, τόσο πιθανότερη μια αγχώδης διαταραχή.
Τι λένε ερευνητές του Χάρβαρντ
Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το άγχος που έχει μια έγκυος γυναίκα ενώ περιμένει το μωρό της σχετίζεται άμεσα με το πώς ένα μωρό θα διαχειριστεί το άγχος καθώς μεγαλώνει.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε Proceedings of the National Academy of Sciences, επισημαίνει πώς οι ενήλικες που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα στρες ενώ βρίσκονταν ακόμα στην μήτρα δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν το άγχος σωστά έως και 45 χρόνια αργότερα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με μια προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, στην οποία τα στοιχεία έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα προγεννητικού στρες οδήγησαν σε υψηλότερο κίνδυνο «κατάθλιψης, ψύχωσης και καρδιακών παθήσεων» για τα μωρά μετέπειτα στην ενήλικη ζωής τους, δείχνει πόσο σημαντικό είναι να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Διαχειριστείτε το στρες στην εγκυμοσύνη
Ευτυχώς, σύμφωνα με την American Heart Association, οι ερευνητές δηλώνουν ότι δεν είναι τόσο σημαντικά τα επίπεδα άγχους που κάνει αντιμετωπίζει αλλά ο τρόπος που τα διαχειρίζεται.
Ως εκ τούτου, κάθε έγκυος γυναίκα πρέπει να βρει πρακτικές και αποτελεσματικές μεθόδους για να καταφέρει να διαχειριστεί το άγχος στην καθημερινή της ζωή.