Εχουμε αναλύσει πολλές φορές τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία και στην όψη του δέρματος. Ομως ίσως ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί την καταστροφική δράση που έχει η αστική μόλυνση και στα μαλλιά μας.
Τα πορίσματα από πολλές επιστημονικές έρευνες είναι κατηγορηματικά όσον αφορά τη σχέση της ρύπανσης και της υγείας του τριχωτού. Η επιδείνωση του οξειδωτικού στρες, η ταλαιπωρία του επιδερμιδικού φραγμού του κεφαλιού και η διατάραξη του μικροβιώματός του με αποτέλεσμα την πιτυρίδα και την αυξημένη ευαισθησία, είναι κάποιες από τις αντιδράσεις που προκαλεί το ολοένα επιδεινούμενο φαινόμενο της πόλης στα μαλλιά μας.
Ρύπανση: Ο αόρατος εχθρός
Κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός σπιτιού, τα μαλλιά μας γίνονται ευάλωτα απέναντι σε μια απειλή που δεν βλέπουμε. Εκτός από την ακτινοβολία UV, εκτίθενται και σε άλλους επιθετικούς παράγοντες καταπόνησης που εκφυλίζουν την επιδερμίδα της τρίχας, διεισδύουν στο εσωτερικό της και την αποδομούν. Ο λόγος για τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, όπως τα μικροσκοπικά σωμάτια αιθάλης, ρύπων και σκόνης. Αυτά σε συνδυασμό με το καυσαέριο, τον καπνό και άλλα βλαβερά στοιχεία, διαταράσσουν το τριχωτό και κατ’ επέκταση την τρίχα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αλλοίωση της επιφάνειάς της και μοιραία η αδυναμία ή η πτώση της.
Πώς επηρεάζεται το τριχωτό
Η ρύπανση δρα σε δύο επίπεδα: αφενός διαταράσσει το τριχωτό και αφετέρου την ίδια την τρίχα. Υπό τη μορφή λεπτών σωματιδίων, όπως βαρέων μετάλλων, επικάθεται στο δέρμα του κεφαλιού φέρνοντας ανισορροπία στο pH τη και στο μικροβίωμά της. Μακροπρόθεσμα αυτό προκαλεί βλάβες στο τριχωτό και ερεθισμούς, όπως για παράδειγμα υπερβολική λιπαρότητα, κνησμό, ξηροδερμία ή πιτυρίδα.
Πώς επηρεάζεται η τρίχα
Καθώς διαταράσσονται οι λειτουργίες του τριχωτού, επηρεάζεται αρνητικά και ο κύκλος ζωής της τρίχας. Επιπλέον η εξασθενημένη άμυνα στο δέρμα του κεφαλιού ελαττώνει τη δύναμη, την καλή ποιότητα και αλλοιώνει την υφή της τρίχας κάνοντάς την επιρρεπή στην ψαλίδα και στο σπάσιμο. Πιο συγκεκριμένα, οι ρύποι προσκολλώνται στην τρίχα και διεισδύουν στο εσωτερικό της διαβρώνοντας τη δομή της. Το αποτέλεσμα: Η λάμψη και η απαλότητά της μειώνονται, οι ρίζες είναι πιο λιπαρές, τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα, απείθαρχα και με φριζάρισμα ή στατικό ηλεκτρισμό.
Haircare: Εξουδετερώνοντας τις επιπτώσεις της ρύπανσης
Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα μαλλιά μας δεν θα εκτίθενται καθημερινά στην αστική μόλυνση. Μπορούμε όμως να τα θωρακίσουμε έτσι ώστε να αντιστέκονται στις αρνητικές συνέπειές της. Τα παρακάτω βήματα θα προσφέρουν τη σωστή προστασία και ενδυνάμωση στην τρίχα και στο τριχωτό:
#1o βήμα – Καθαρίζουμε αποτελεσματικά τα μαλλιά μας με τις κατάλληλες συνθέσεις
Μία φορά την εβδομάδα λουζόμαστε με ένα σαμπουάν αποτοξινωτικό, που σέβεται την ισορροπία του τριχωτού και ταυτόχρονα περιέχει συστατικά που απομακρύνουν τους ρύπους από τα μαλλιά ενώ προλαμβάνουν την προσκόλλησή τους στην τρίχα και στο τριχωτό. Τέτοια συστατικά με αποδεδειγμένη αποτοξινωτική και εξυγιαντική δράση είναι για παράδειγμα ο άργιλος, το ισχυρά αντιοξειδωτικό εκχύλισμα μέντας και το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.
Τι αποφεύγουμε: Το καθημερινό λούσιμο μπορεί να φρεσκάρει τα μαλλιά μας και να μυρίζουν όμορφα, ωστόσο καλό είναι να το αποφεύγουμε γιατί θα κάνει το τριχωτό και την τρίχα ακόμα πιο ευαίσθητα. Αν νιώθουμε ότι δεν είναι καθαρά ανάμεσα στα δύο λουσίματα, χρησιμοποιούμε ένα dry shampoo.
#2o βήμα – Προστατεύουμε την τρίχα
Ενισχύουμε καθημερινά την άμυνα των μαλλιών μας απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις, με μια ενυδατική κρέμα που δεν ξεπλένεται. Η δράση της θα σφραγίσει τα «ανοίγματα» στην επιφάνεια της τρίχας χαρίζοντάς της απαλότητα και λείανση.
#3ο βήμα – Προσφέρουμε στα μαλλιά ενισχυμένη θρέψη
Μετά το κάθε λούσιμο, επιλέγουμε μια μάσκα θρέψης ώστε να ενισχύσουμε όλο το μήκος της τρίχας και ιδιαίτερα τις άκρες της. Η σύνθεση θα αναπληρώσει την υγρασία και τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται ώστε να ανακτήσει τη λάμψη και την απαλότητά της.
#4ο βήμα – Αποφεύγουμε τη θερμότητα
Είναι γνωστό ότι τα εργαλεία στάιλινγκ που χρησιμοποιούν θερμότητα είναι αρνητικοί παράγοντες για τα ήδη ευαισθητοποιημένα τρίχα και τριχωτό, επιδεινώνοντας την ταλαιπωρία τους. Ιδανικά αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά, όσο πιο συχνά μπορούμε. Ωστόσο αν είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε, είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας σύνθεσης θερμοπροστασίας πριν χρησιμοποιήσουμε το πιστολάκι ή το σίδερο για μπούκλες ή ίσιωμα.
#5ο βήμα – Βουρτσίζουμε τα μαλλιά κάθε βράδυ
Η διαδικασία οξυγονώνει το τριχωτό, ανανεώνει τα κύτταρα και μοιράζει ομοιόμορφα τα φυσικά του έλαια στο κεφάλι αλλά και στο στέλεχος της τρίχας. Επιπλέον, αφαιρεί ένα μέρος από τα υπολείμματα της ρύπανσης που έχουν προσκολληθεί πάνω τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τι να προσέξουμε: Αν είναι πολύ μπερδεμένα, απλώνουμε έναν ορό ή λαδάκι και χτενίζουμε προσεκτικά ώστε να μη σπάσουμε την τρίχα.
#6ο βήμα – Υιοθετούμε το κατάλληλο χτένισμα
Είναι καταλυτικό για την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού, ιδιαίτερα αν μετακινούμαστε με μηχανάκι ή ποδήλατο ή και με τα πόδια, σε περιοχές που τα ποσοστά ρύπανσης είναι υψηλά, όπως π.χ. στο κέντρο.
Τι κάνουμε: Απλώνουμε μία προστατευτική σύνθεση με φίλτρα UV και φτιάχνουμε ένα σινιόν, πλεξίδα ή αλογοουρά. Εναλλακτικά φοράμε ένα καπέλο.
Less is more
Τέλος, οι «βαριές» συνθέσεις στάιλινγκ, όπως οι κρέμες για όγκο ή τα τζελ, μπορεί να δίνουν σταθερότητα και διάρκεια στο χτένισμα, όμως συγχρόνως έλκουν και τους ρύπους. Γι’ αυτό καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα πολλά προϊόντα και επιπλέον να προτιμάμε εκείνα που είναι πιο ανάλαφρα.