Οι σχέσεις των παιδιών σας μεταξύ τους είναι πιθανότατα οι πιο μακροχρόνιες και οι πιο επιδραστικές που θα έχουν ποτέ. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε ότι μεγαλώνετε… ορκισμένους εχθρούς και όχι αγαπημένα αδερφάκια.

Ο ανταγωνισμός και οι τσακωμοί μεταξύ αδερφών είναι κάτι φυσιολογικό. Μάλιστα, οι διαφωνίες μπορεί να είναι σημαντικές ευκαιρίες για μάθηση. Μόνο και μόνο επειδή τα αδέρφια τσακώνονται, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν μια καλή σχέση.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να μεγαλώσετε αγαπημένα αδερφάκια είναι να τα ενθαρρύνετε να συνεργάζονται.

Συνεργασία – Το μυστικό για αγαπημένα αδερφάκια

Ενώ μπορεί να αισθάνεστε ότι τα παιδιά σας είναι πιο παραγωγικά όταν λέτε πράγματα όπως: «Ας δούμε ποιος μπορεί να καθαρίσει το δωμάτιό του πιο γρήγορα», το να βάζετε το ένα παιδί εναντίον του άλλου είναι κακή ιδέα.

Επικεντρωθείτε στη συνεργασία τους και όχι στον ανταγωνισμό. Μιλήστε για το ότι είστε όλοι στην ίδια ομάδα και ότι έχετε ευκαιρίες να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον. Όταν λειτουργείτε μαζί ως οικογένεια, όλοι μπορούν να μάθουν να συνεργάζονται. Και αυτό το μάθημα είναι πολύτιμο όχι μόνο στο οικογενειακό πλαίσιο αλλά και για τη μετέπειτα ζωή τους.

Έτσι, μπορείτε να πείτε κάτι όπως, «Ας δούμε πώς μπορούμε όλοι να φύγουμε για το σχολείο εγκαίρως σήμερα το πρωί», αντί για «Ας δούμε ποιος θα ετοιμαστεί πρώτος και ποιος τελευταίος για το σχολείο».

Μπορείτε επίσης να τους δώσετε tasks για τα οποία πρέπει να δουλέψουν μαζί, π.χ. να φτιάξουν μια κάρτα για τη γιαγιά ή να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους. Βοηθήστε τα να δουν ότι αποδίδουν καλύτερα όταν εργάζονται ως ομάδα και ότι δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται για την προσοχή σας.

Επαινέστε τη συνεργασία και την προσπάθειά τους αντί για τα αποτελέσματά τους. Αποφύγετε να πείτε ποια ζωγραφιά είναι η καλύτερη ή ποιος πέτυχε τους περισσότερους πόντους στο παιχνίδι. Αντίθετα, πείτε πράγματα όπως: «Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που δουλεύετε μαζί» ή «Εκτιμώ που βοηθάς τον αδελφό σου στο διάβασμα. Πολυ ευγενικό εκ μέρους σου».