Η αναποφασιστικότητα μπορεί να γίνει πραγματικά ενοχλητική, εμποδίζοντάς μας καθημερνά. Είναι δυνατόν να εμφανιστεί όταν καλούμαστε να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις, που αισθανόμαστε ότι θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην προσωπική ή και την επαγγελματική μας ζωή, τείνει όμως να εμφανίζεται και σε μικρές καθημερινές αποφάσεις, μετατρέποντας κάθε απλή επιλογή σε πραγματική πρόκληση. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι πράγματι περίπλοκη και μπορεί να γίνει ακόμα πιο σύνθετη αναλόγως των παραγόντων που μας επηρεάζουν. Επειδή ακριβώς σχετίζεται με προσωπικές μας δεξιότητες, όμως μπορούμε να την ενισχύσουμε με την καθημερινή και συνεπή εξάσκηση.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποφασίσουμε;
Ο φόβος ότι θα κάνουμε την λάθος επιλογή είναι συνήθως ο παράγοντας που μας δυσκολεύει κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων. Άλλοι πάλι άνθρωποι μπορεί να δυσκολευτούν σκεπτόμενοι είτε την αποτυχία είτε ακόμα και τις συνέπειες μιας πιθανής επιτυχημένης απόφασης. Η κριτική είναι επίσης ένας παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά, όπως και η τελειομανία. Η αναποφασιστικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θεωρείται απαραιτήτως αρνητική, αφού μερικές φορές ο δισταγμός μας δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να σκεφτείτε την κατάσταση, να συλλέξετε περισσότερες πληροφορίες και να σταθμίσετε τα γεγονότα. Εάν δεν μπορείτε να λάβετε μια γρήγορη απόφαση, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η επιλογή σας ενδιαφέρει πραγματικά. Η αναποφασιστικότητα όμως, μπορεί να μας επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά όταν διαρκεί πολύ. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε ώστε να μην αφήσουμε την αναποφασιστικότητα να μετατραπεί τελικά… σε πραγματική, προσωπική μας επιλογή.
Βήματα για την ενίσχυση της αποφασιστικότητας
Μερικοί τρόποι για να ξεκινήσετε άμεσα, περιλαμβάνουν:
Βήμα 1: Ξεχάστε τον φόβο
Αν δυσκολεύεστε για να πάρετε μία απόφαση, πιθανότατα φοβάστε για κάτι. Ανακαλύψτε τι είναι αυτό και γράψτε το. Έπειτα αξιολογήστε ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί και σκεφθείτε τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση που όντως συμβεί. Αφήστε τον φόβο στην άκρη και ακολουθήστε την πιο ωφέλιμη για εσάς επιλογή.
Βήμα 2: Εναρμονιστείτε με τα συναισθήματά σας
Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να αποφασίσουν εύκολα τείνουν να υπερ-αναλύουν. Υπάρχει περίπτωση ανεξάρτητα από τις πληροφορίες που έχετε ή από τις στρατηγικές που μπορεί να έχετε σκεφθεί για να αποφασίσετε να μην μπορείτε να επιλέξετε. Ορίστε ένα χρονικό περιθώριο για την έρευνα πληροφοριών, για την καταγραφή και τελικά την επιλογή. Όσο κάνετε αυτήν την νοητή ή και πραγματική λίστα μην παραμελήσετε το ένστικτό σας, καθώς αυτό γνωρίζει την καλύτερη επιλογή.
Βήμα 3: Εξασκηθείτε με μικρότερες αποφάσεις
Ο καλός μπορεί να γίνει καλύτερος μόνο μέσω της εξάσκησης. Δοκιμάστε να εξασκηθείτε παίρνοντας καθημερινά μικρές αλλά αποφασιστικές αποφάσεις. Αποφασίστε τι πρόκειται να έχετε για μεσημεριανό και ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε για την δουλειά σας. Καθώς τα μικρά πράγματα εμφανίζονται όλη την ημέρα, εξασκηθείτε στη λήψη ταχύτερων αποφάσεων. Εκτός κι αν είναι κάτι που επείγει με το αναβάλλετε αλλά αποφασίστε εντός χρονικού ορίου.
Βήμα 4: «Θα με επηρεάσει πράγματι τόσο πολύ;»
Μερικές φορές τείνουμε να βλέπουμε τις αποφάσεις πολύ μεγαλύτερες από όσο είναι στην πραγματικότητα. Για αυτό είναι σημαντικό να αξιολογήσετε με γνώμονα την λογική πόσο πολύ μπορεί αν σας επηρεάσει σε οποιοδήποτε τομέας της ζωής σας. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε υπερβολικά πολύ τους κινδύνους ή τα αρνητικά σενάρια αλλά να τα αξιολογείτε κριτικά.
Βήμα 5: Εμπιστευθείτε τις δυνάμεις σας
Κάντε μια νοητή λίστα με τα δυνατά σας σημεία και αναρωτηθείτε αν μπορείτε να τα εντάξετε στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τα δυνατά σας σημεία είναι εκείνα που θα σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε την απόφασή σας, αφού την επιλέξετε. Θα ήταν επίσης καλό να αφήσετε κατά μέρος την τελειομανία και να αγαπήσετε το αρκετά καλό, αφού κανείς δεν έχει καταφέρει να είναι τέλειος σε όλα πάντα και παντού.