Παρά το γεγονός ότι είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, ο χρόνιος πόνος στην μέση αποτελεί συχνά μια δύσκολη κατάσταση χωρίς να υπάρχει θεραπεία που να λειτουργεί απόλυτα για όλους. Ωστόσο, σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pain, υποδηλώνει ότι μπορεί να μας δώσει ανακούφιση η σύνδεση νου-σώματος.
Μετά την μελέτη δεδομένων 35 συμμετεχόντων με χρόνιο πόνο στην μέση, οι γιατροί από το BIDMC χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων που περιλάμβανε μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα με συνεδρίες 2 ωρών η καθεμία, μια φορά την εβδομάδα για 8 εβδομάδες.
Η ενσυνειδητότητα ανακουφίζει τον πόνο
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επίσης μια ολοήμερη συνεδρία διάρκειας έξι ωρών. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επίσης συνεδρίες δύο φορές την εβδομάδα επικεντρωμένες στη μείωση του άγχους και της ανησυχίας για 4 εβδομάδες.
Μια άλλη πτυχή του προγράμματος ήταν η επιστροφή στη σωματική δραστηριότητα με ουσιαστικό τρόπο. Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, υπήρξε σημαντική βελτίωση στη συνολική λειτουργία, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα πόνου και μειωμένο άγχος.
Διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο για τη θεραπεία του πόνου στην μέση ακόμα και σε σύγκριση με την τυπική φροντίδα και τα αποτελέσματα έχουν δυνητικά μόνιμα αποτελέσματα. Περίπου το 64% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι παρέμειναν εντελώς απαλλαγμένοι από πόνο 6 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.
Πραγματική η σύνδεση νου-σώματος
Το τρέχον παράδειγμα διαχείρισης του πόνου εστιάζει στη φυσική προέλευση του πόνου, επισημαίνουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
Όταν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας σωματικός παράγοντας που να τον προκαλεί, ονομάζεται μη ειδικός πόνος στην μέση και μπορεί να προέρχεται από μια ψυχολογική διαδικασία. Για παράδειγμα, το αίσθημα αμηχανίας προκαλεί διαστολή των τριχοειδών αγγείων και αυτό κάνει το αίμα να κυκλοφορεί πιο έντονα στο πρόσωπο κι έτσι κοκκινίζουμε.
Ομοίως, ο ενθουσιασμός ή το άγχος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο πεπτικό σύστημα, γνωστό και ως.. «πεταλούδες στο στομάχι».
Όταν οι ασθενείς αναγνωρίζουν αυτή τη σχέση μεταξύ του μυαλού και του σωματικού τους πόνου, μπορούμε να δούμε την κατάσταση από νέα οπτική γωνία κι επομένως να βρούμε και νέες λύσεις, επισημαίνουν οι ερευνητές.