Τον τρόπο που επηρεάζει τον ύπνο μας ο τρόπος που περπατάμε διερευνά νέα μελέτη.
Ακόμα και το βάδισμα μπορεί σαφώς να επηρεαστεί από την στέρηση ύπνου, επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Hermano Krebs, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο University of Maryland School of Medicine, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.
«Ιδανικά, όλοι θα πρέπει να κοιμούνται οκτώ ώρες τη νύχτα», υπενθυμίζει ο Krebs. «Αλλά αν δεν μπορούμε, τότε θα πρέπει να το “ανταποδίδουμε” όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο πιο τακτικά γίνεται».
Βάδισμα στον αυτόματο;
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι το περπάτημα ήταν μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, αφού σκεπτόμενοι την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε, το σώμα φαίνεται να αναλαμβάνει να υλοποιήσει τη διαδικασία.
Η έρευνα πλέον δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει, αφού ο εγκέφαλός μας φαίνεται να αντιδρά σε οπτικές ή ακουστικές ενδείξεις κατά την πορεία μας, προσαρμόζοντας το βάδισμά μας ώστε να επιβραδύνει ή να επιταχύνει ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και συνθήκες.
Στην περίπτωση της μουσικής, για παράδειγμα, μπορούμε να προσαρμόσουμε τον βηματισμό μας για να διατηρήσουμε τον ρυθμό, χωρίς μάλιστα να το καταλάβουμε.
Τα τρια «μυστικά» για να κοιμόμαστε καλύτερα
Οι ειδικοί πάντως, μας συστήνουν να «εκπαιδεύσουμε» τον εγκέφαλό μας ούτως ώστε να ανακτήσουμε τον έλεγχο του ύπνου μας.
Τα «μυστικά» για να το πετύχουμε, είναι:
- Η άσκηση: Μόλις δέκα λεπτά περπάτημα, ποδηλασία ή άλλη αερόβια άσκηση την ημέρα μπορούν να «βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου», σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου.
- Χωρίς καφέ μετά τις 15:00: Αποχή από την πρόσληψη καφεΐνης μετά το μεσημέρι.
- Όχι αλκοόλ πριν τον ύπνο: Αν και θεωρούμε ότι μας βοηθά να κοιμηθούμε, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουμε τη νύχτα, εξαιτίας της κατανάλωσης ποτών, αργά το βράδυ.