Η τόνωση του ανοσοποιητικού, ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας, η ενίσχυση των λειτουργιών της μνήμης και της μάθησης αποτελούν μερικά από τα σημαντικά οφέλη του ύπνου. Ακόμη κι αν έχετε βάλει στόχο να κοιμάστε κάθε βράδυ τουλάχιστον οκτώ ώρες, ίσως σαμποτάρετε την ξεκούρασή σας με συνήθειες που δεν συνειδητοποιείτε ότι σας επηρεάζουν αρνητικά.
5 συνήθειες που σαμποτάρουν τον ύπνο σας
1. Ελέγχετε το κινητό πριν κοιμηθείτε
Το τηλέφωνο, το tablet, ο υπολογιστής και η τηλεόρασή σας εκπέμπουν φως από το μπλε μέρος του φάσματος, το οποίο σταματά συγκεκριμένα την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα σας, μια κομβικής σημασίας ορμόνη που σας βοηθά να κοιμηθείτε. Αν λοιπόν χαλαρώνετε κάνοντας scroll στο κρεβάτι σας λίγο πριν κοιμηθείτε, αποτρέπετε την μελατονίνη από το να λειτουργήσει κι έτσι το σώμα σας παραμένει ξύπνιο. Φροντίστε να κλείνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές περίπου μία ώρα πριν κοιμηθείτε.
2. Δεν «παίρνετε» αρκετό φως το πρωί
Το φως σας βοηθά να ξυπνήσετε πιο εύκολα το πρωί και να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Προσπαθήστε λοιπόν, να εκτεθείτε λίγο περισσότερο στο φως το πρωί είτε περπατώντας είτε τρώγοντας το πρωινό σας κοντά στο παράθυρο.
3. Κοιμάστε με την τηλεόραση ανοιχτή
Η τηλεόραση όχι μόνο εκπέμπει μπλε φως αλλά έχει και ήχους, με τον θόρυβό της να μπορεί να σας ξυπνήσει ακόμα και αν έχετε αποκοιμηθεί. Αν ωστόσο, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε δίχως τηλεόραση, μπορείτε να περιορίσετε τις αρνητικές της επιδράσεις, χαμηλώνοντας την φωτεινότητα και ενεργοποιώντας τον χρονοδιακόπτη, ώστε να κλείσει λίγο αφότου αποκοιμηθείτε.
4. Αν ξυπνήσετε, κοιτάτε το ρολόι
Αυτή η μικρή συνήθεια μπορεί να έχει εκπληκτικά μεγάλο αντίκτυπο. Είναι λάθος, σύμφωνα με τους ειδικούς, να κοιτάζουμε το ρολόι αν τυχόν ξυπνήσουμε στην μέση της νύχτας και να υπολογίζουμε πόσες ώρες ύπνου μας απομένουν. Αν ξυπνήσετε στην μέση της νύχτας και υπολογίσετε νοητά πόσες ώρες ύπνου σάς απομένουν μέχρι να σηκωθείτε, τότε ο εγκέφαλός σας είναι αρκετά ενεργοποιημένος κι έτσι θα είναι αρκετά δύσκολο να κοιμηθείτε ξανά. Για αυτό φροντίστε είτε να καλύψετε το ρολόι σας είτε να το γυρίσετε από την άλλη πλευρά για να μπορείτε να δείτε την ώρα, σε περίπτωση που ξυπνήσετε.
5. Παίρνετε τη δουλειά στο υπνοδωμάτιο
Αν εξακολουθείτε να δουλεύετε από το σπίτι, είναι σημαντικό να ορίσετε έναν χώρο (όχι το υπνοδωμάτιό σας) για να περάσετε τις ώρες εργασίας σας. Ο διαχωρισμός μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να συνειδητοποιήσει πότε πρέπει να δουλέψετε και πότε να κοιμηθείτε.