Το 2020 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ασία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου COP26 για το κλίμα.
Στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του κλίματος στην Ασία ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επεσήμανε ότι όλη η περιοχή αυτή επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.
«Οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή στην Ασία προκάλεσαν το 2020 την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων και κόστισαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια», επεσήμανε ο WMO σε ανακοίνωσή του.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη απειλείται. Αυξάνονται η ανασφάλεια στους τομείς του επισιτισμού και του νερού, οι υγειονομικοί κίνδυνοι και η επιδείνωση του περιβάλλοντος», υπογράμμισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.
Οικονομικές απώλειες
Στην έκθεσή του ο WMO αναφέρθηκε επίσης στις ετήσιες οικονομικές απώλειες που συνδέονται με τους κλιματικούς κινδύνους. Αυτές εκτιμάται ότι φτάνουν τα 238 δισεκ. δολάρια στην Κίνα, τα 87 δισεκ. δολάρια στην Ινδία, τα 83 δισεκ. δολάρια στην Ιαπωνία και τα 24 δισεκ. δολάρια στη Νότια Κορέα.
«Οι μετεωρολογικοί και κλιματικοί κίνδυνοι, κυρίως οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και οι ξηρασίες, έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες της περιοχής», τόνισε ο Πέτερι Τάαλας γενικός γραμματέας του WMO.
Το 2020 οι πλημμύρες και οι καταιγίδες επηρέασαν περίπου 50 εκατ. ανθρώπους και προκάλεσαν περισσότερους από 5.000 θανάτους.
Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι μικρότεροι από τον ετήσιο μέσο όρο των δύο προηγούμενων δεκαετιών (158 εκατ. πληγέντες και περίπου 15.500 θάνατοι), γεγονός που «μαρτυρά την επιτυχία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτουν πολλές χώρες της Ασίας», σημείωσε ο WMO.
Αύξηση θερμοκρασίας
Το 2020 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ασία, με τη μέση θερμοκρασία να ξεπερνά κατά 1,39 βαθμό Κελσίου τον μέσο όρο που είχε καταγραφεί την περίοδο 1981-2010.
Στα τέλη Ιουνίου 2020 καταγράφηκε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου στο Βερχογιάνσκ, στη βορειοανατολική Σιβηρία της Ρωσίας. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί βόρεια του αρκτικού κύκλου.
Το 2020 οι μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των υδάτων έφτασαν επίπεδα ρεκόρ στον Ινδικό, τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό ωκεανό. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των υδάτων στους ωκεανούς και τις θάλασσες στην Ασία αυξάνουν με πιο γρήγορο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Σε ό,τι αφορά τους παγετώνες που βρίσκονται στην Ασία, το λιώσιμό τους επιταχύνεται και ο WMO προβλέπει ότι «η μάζα τους θα μειωθεί κατά 20 με 40% ως το 2050, γεγονός που θα επηρεάσει τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης περίπου 750 εκατομμυρίων ανθρώπων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ