Η γκουρού και παγκοσμίου φήμης organiser Marie Kondo μας βοηθά να απλοποιήσουμε με τα νέα της μυστικά την εργασιακή μας ζωή στο σπίτι, βάζοντας σε τάξη το γραφείο μας.
Κανόνας Νο1: Σχεδιάστε κατηγορίες αποθηκευτικών χώρων ανά είδος
«Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν το γραφείο τους οργανωμένο είναι ότι δεν αποφασίζουν πού ανήκει το κάθε αντικείμενο. Επειδή δεν ξέρουν πού να βάλουν τα πράγματα αφού τα χρησιμοποιήσουν, ο χώρος τους γίνεται πάλι ακατάστατος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα θέλετε να αποφασίσετε πού θα αποθηκεύσετε κάθε αντικείμενο. Είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρείτε τα πράγματα τακτοποιημένα, αν έχετε τη συνήθεια να τοποθετείτε αμέσως κάθε αντικείμενο πίσω στο σημείο που ανήκει» μας λέει η ίδια.
«Προσπαθήστε να κατηγοριοποιήσετε τα πράγματά σας και να τα αποθηκεύετε κάθε φορά στον συγκεκριμένο χώρο της κατηγορίας τους» μας προτείνει.
«Σε ένα γενικό περιβάλλον γραφείου, είναι συνηθισμένο να αποθηκεύετε επαγγελματικές κάρτες και είδη γραφικής ύλης στο επάνω συρτάρι, ηλεκτρικά είδη, είδη προσωπικής φροντίδας και τρόφιμα που σχετίζονται με το δεύτερο συρτάρι και έγγραφα και χαρτιά στο τρίτο συρτάρι».
Αυτή είναι η βασική διάταξη αποθήκευσης για ένα τυπικό γραφείο γραφείου, αλλά θα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του γραφείου που έχετε ή τον τύπο των εργασιών που περιλαμβάνει η εργασία σας. Κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές και δημιουργήστε ένα χώρο στον οποίο αισθάνεστε άνετα να εργάζεστε.
Κανόνας Νο2: Χρησιμοποιείστε κουτιά
«Ο χώρος αποθήκευσης σε ένα γραφείο είναι πολύ περιορισμένος, οπότε θα θέλετε να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητά του. Τα κουτιά είναι ιδανικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτιά διαφόρων μεγεθών ως διαχωριστικά συρταριών.
Αποθηκεύστε αντικείμενα στην ίδια κατηγορία σε μια που ταιριάζει στο μέγεθος και το σχήμα τους, όπως ένα μικρό κουτί για αντικείμενα όπως στικάκια για τον υπολογιστή σας» μας λέει η Marie Kondo. Τα μικρά πράγματα ιδιαίτερα αποθηκεύονται καλύτερα όταν είναι τοποθετημένα όρθια σε ένα κουτί και όχι τοποθετημένα απευθείας σε ένα συρτάρι χωρίς διαχωριστικά.
‘Οποιοσδήποτε τύπος κουτιού που ταιριάζει στο συρτάρι είναι καλός. Μπορείτε να αγοράσετε κουτιά ειδικά για αυτόν τον σκοπό ή να χρησιμοποιήσετε άδεια που έχετε στο σπίτι σας. Η Marie Kondo συχνά χρησιμοποιεί κουτιά επαγγελματικών καρτών και πακέτα smartphone. Είναι ακριβώς οι σωστές διαστάσεις για να χωρέσουν μέσα σε ένα συρτάρι γραφείου.
«Το κόλπο είναι να αποθηκεύσετε τα πάντα όρθια όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό όχι μόνο φαίνεται πιο καθαρό αλλά μεγιστοποιεί τον διαθέσιμο χώρο. Όλα τα αντικείμενα που έχουν το σωστό ύψος πρέπει να αποθηκεύονται όρθια. Αποθηκεύω ακόμη και γόμες και πακέτα αυτοκόλλητων σημειώσεων σε όρθια θέση» μας λέει η ίδια.
Κανόνας Νο3: Μην αφήνετε τίποτα πάνω στο γραφείο
«Το γραφείο σας αποτελεί μια επιφάνεια εργασίας, όχι ένα ντουλάπι αποθήκευσης, οπότε ο βασικός κανόνας είναι να μην αποθηκεύετε τίποτα σε αυτό. Επιλέξτε μια θέση στα συρτάρια σας και στα ράφια σας για κάθε είδος ή κατηγορία.
Στο μέτρο του δυνατού, τα μόνα πράγματα στο γραφείο σας πρέπει να είναι ό, τι χρειάζεστε τώρα για το έργο στο οποίο εργάζεστε. Κρατήστε αυτήν την εικόνα μιας καθαρής επιφάνειας εργασίας στο μυαλό σας όταν ξεκινάτε την αποθήκευση».
«Ορίστε έναν χώρο αποθήκευσης ακόμη και για πράγματα που χρησιμοποιείτε καθημερινά, όπως ένα στυλό ή ένα σημειωματάριο».
Όπως λέει η Marie Kondo «οι πελάτες μου εκπλήσσονται συχνά όταν διαπιστώνουν ότι δεν είναι καθόλου ενοχλητικό να αποθηκεύουν αυτά τα πράγματα μακριά όταν δεν τα χρησιμοποιούν». Μόλις βιώσετε την δυνατότητα να επικεντρωθείτε στην δουλειά σας, θα καταλάβετε.