Η τεστοστερόνη θεωρείται ως η άλφα ανδρική ορμόνη. Κι ενώ όντως στους άνδρες βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, η κατανόησή μας για το φύλο έχει εξελιχθεί κι έτσι η επιστημονική γνώση για την εν λόγω ορμόνη έχει προχωρήσει. Στην πραγματικότητα, η τεστοστερόνη είναι μία από τις κύριες ορμόνες φύλου του σώματος – για όλους. Και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία (καλές και κακές) ακόμα και για άτομα που δεν είναι άνδρες.
Η τεστοστερόνη στις γυναίκες
Η τεστοστερόνη είναι μία από τις πιο γνωστές ορμόνες φύλου στο σώμα, μαζί με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, εξηγούν οι ειδικοί. Ενώ οι γυναίκες έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, οι τρεις μεγάλες ορμόνες φύλου λειτουργούν όλες μαζί.
Κι αν μία βγει εκτός ισορροπίας, τότε αναμφίβολα θα επηρεάσει και τα επίπεδα των άλλων ορμονών.
Η τεστοστερόνη είναι σημαντική για τη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες, για αυτό και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις μπορεί να υπάρχει δυσκολία διέγερσης. Η ιατρική κοινότητα γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό ότι η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Επειδή οι ορμόνες φύλου συνεργάζονται στενά, τα επινεφρίδια (τα οποία είναι σημαντικά για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, του στρες και της αρτηριακής πίεσης) δέχονται πίεση όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν πολύ χαμηλά.
Κατ’ουσία, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη δουλεύουν πιο σκληρά για να την αντισταθμίσουν, πράγμα που στρεσάρει το σώμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει ευερεθιστότητα, εξηγούν.
Φυσικά αν δούμε την ανισορροπία αυτήν από την αντίπερα όχθη, η υπερβολική τεστοστερόνη θα δημιουργήσει τα δικά της προβλήματα.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η υπερβολική τεστοστερόνη είναι η κύρια αιτία γυναικείας ωοθυλακιορρηκτικής υπογονιμότητας (όταν οι ωοθήκες δεν απελευθερώνουν ωάριο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου) και αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Πότε ξεκινά να «πέφτει»
Τόσο η τεστοστερόνη όσο και η προγεστερόνη είναι φυσιολογικό να μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση αλλά και την περίοδο πριν από αυτήν. Μόλις οι ωοθήκες αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων, η τεστοστερόνη αρχίζει να πέφτει, μας εξηγούν.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να αγωνίζονται περισσότερο με τη διαχείριση του βάρους συγκριτικά με την νεότερη ηλικία ενώ μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία να «χτίσετε» μυϊκή μάζα.
Το στρες αποτελεί όμως, ακόμη έναν παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Εάν αντιμετωπίζετε έντονο στρες, τότε τα επίπεδα προγεστερόνης, οιστρογόνων και τεστοστερόνης σας μπορεί και να μειωθούν.
Διατηρήστε την υπό έλεγχο
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα μεγάλο μέρος της διατήρησης είναι η διαχείριση του άγχους στην καθημερινότητα. Προσπαθήστε να εστιάσετε στην θετική πλευρά της κατάστασης, όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα ή μιλήστε σε ένα έμπιστο και αξιόπιστο πρόσωπο για ό,τι σας απασχολεί.
Εν ολίγοις, δεν περιλαμβάνει απλώς μια συμβουλή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αλλά πολύ περισσότερο το να χαλαρώσετε είναι ζωτικής σημασίας για τις ορμόνες σας. Άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε στη διαχείριση του άγχους: άσκηση (ακόμα και αν δεν είστε φαν) και η κατανάλωση τροφών που διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κι επομένως την διάθεσή σας.
Οι ειδικοί προτείνουν επίσης να περιορίσετε την έκθεσή σας σε ορισμένες συνθετικές χημικές ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα, όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς διαταράσσουν τα επίπεδα οιστρογόνων, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί ανισορροπία τεστοστερόνης.