Παθολογικός ψεύτης χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει μακρά ιστορία συχνών κι επαναλαμβανόμενων ψεμάτων, για τα οποία δεν υπάρχει κανένα προφανές ψυχολογικό κίνητρο ή εξωτερικό όφελος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να συνδέετε τους παθολογικούς ψεύτες με τους ανθρώπους που σας πουλάνε φούμαρα με σκοπό να σας εξαπατήσουν.
Εάν είστε σε σχέση με κάποιον που λέει ψέματα απλώς και μόνο επειδή το ψέμα έχει γίνει κομμάτι του – χωρίς πρόθεση να σας βλάψει ή να σας κακοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο – μπορεί να είστε σε σχέση με έναν παθολογικό ψεύτη.
Το να είσαι σε σχέση με έναν παθολογικό ψεύτη μπερδεύει, κουράζει κι απογοητεύει πολύ παραπάνω απ’ ό, τι μπορεί κανείς να εκφράσει με λόγια. Έτσι, εάν έχετε αρχίσει να προβληματίζεστε εάν είστε σε σχέση με έναν παθολογικό ψεύτη, εδώ είναι μερικά σημάδια που θα σας βοηθήσουν:
#1 Κάνουν το αντίθετο από αυτό που κάνει ένας ψεύτης
Διαβάσατε μερικά άρθρα για το πώς ένας ψεύτης συμπεριφέρεται όταν λέει ψέματα, όπως το να κοιτάζει προς τα αριστερά ή να χαμογελάει;
Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για τον παθολογικό ψεύτη. Έχει τελειοποιήσει την τέχνη του ψέματος και γνωρίζει αυτές τις βασικές συμπεριφορές. Έτσι, έχει από καιρό συνηθίσει να κάνουν το εντελώς αντίθετο, όταν λένε ψέματα. Αντί να κοιτούν προς τα κάτω ή προς τα αριστερά όταν λένε ψέματα έχουν σταθερή οπτική επαφή.
Επίσης, δεν αποφεύγουν τη συζήτηση γενικά, προσπαθώντας να αλλάξουν θέμα ή προσπαθώντας να διαφύγουν. Αντίθετα, διατηρούν μια ιδιαίτερα κοινωνική διάθεση και εμφανίζονται εντελώς χαλαροί. Έτσι, είτε λένε ψέματα είτε όχι, δείχνουν ακριβώς το ίδιο, κάτι που μπορεί να το κάνει απίστευτα δύσκολο να τους αντιμετωπίσετε.
#2 Έχουν απόλυτη αυτοπεποίθηση γι’ αυτό που λένε
Οι παθολογικοί ψεύτες πιστεύουν κυριολεκτικά αυτό που λένε. Δημιούργησαν μια εναλλακτική πραγματικότητα για τον εαυτό τους, συχνά σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από νωρίς στην παιδική τους ηλικία και να ζήσουν απρόσκοπτα σε αυτό τον φανταστικό κόσμο.
Για το λόγο αυτό, ακόμη κι αν τους πιάσετε να λένε ψέματα, τίποτα δεν αλλάζει. Ξέρετε με βεβαιότητα ότι είπαν ψέματα επειδή τους πιάσατε στα πράσα – ωστόσο, διαψεύδουν ότι είπαν αυτό το ψέμα και δείχνουν να πιστεύουν απόλυτα όλα όσα λένε.
Έτσι, αν δείχνει τελείως σίγουρος – ιδιαίτερα αφού τον πιάσατε μετά βεβαιότητας να λέει ψέματα – αυτό είναι πολύ καλό σημάδι ότι έχετε σχέση με έναν παθολογικό ψεύτη.
#3 Μπορούν να είναι χειριστικοί με διακριτικό τρόπο
Η χειραγώγηση από έναν παθολογικό ψεύτη, εάν υπάρχει, είναι συνήθως πολύ διακριτική (σε αντίθεση με εκείνο ενός ναρκισσιστή). Αυτό συμβαίνει, κυρίως, επειδή η ίδια η χειραγώγηση δεν είναι πραγματικά σκόπιμη.
Σίγουρα, μπορεί να προσπαθούν να σας πείσουν για τη φανταστική περιγραφή μιας περίστασης, ωστόσο, πιστεύουν πραγματικά αυτό που λένε. Έτσι είναι λιγότερο χειραγώγηση για χάρη του ελέγχου και περισσότερο μια προσπάθεια να σας χειραγωγήσουν για να πιστέψετε τον απολογισμό τους για τα πράγματα.
Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η διακριτική χειραγώγηση είναι μια κάπως φυσιολογική συμπεριφορά στους περισσότερους ανθρώπους. Οπότε αναζητείστε εάν αυτή η συμπεριφορά έχει συχνότητα και συνέπεια. Εάν το εντοπίζετε συχνά, αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχετε να κάνετε με έναν παθολογικό ψεύτη.
Στρατηγικές αντιμετώπισης
Ακολουθούν μερικές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ένα άτομο το οποίο ψεύδεται παθολογικά:
Να ξέρετε ότι δεν είναι προσωπικό
Ενώ είναι σίγουρα δύσκολο να μην το παίρνετε προσωπικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα άτομο που λέει παθολογικά ψέματα μπορεί να μην το γνωρίζει απαραίτητα ή να μην σκοπεύει να το κάνει. Μπορεί να έχουν ακόμη και υποκείμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας που παρακινούν τη συμπεριφορά τους.
Προτείνετε θεραπεία
Προτείνετε στο άτομο να αναζητήσει θεραπεία ψυχικής υγείας για την κατάστασή του και προσφέρετέ του όποιους πόρους και υποστήριξη μπορείτε. Αποφύγετε να το κρίνετε. Αντ’ αυτού, πείτε τους ότι ενδιαφέρεστε για αυτούς.
Περιμένετε αντίσταση
Όταν ένας παθολογικός ψεύτης αντιμετωπίζει τα ψέματά του, μπορεί να τα αρνηθεί ή να απαντήσει με περισσότερα ψέματα. Αποφύγετε να χάσετε την ψυχραιμία σας. Εάν είστε αναστατωμένοι, ενημερώστε τον ότι δεν θέλετε να έχετε επαφές, εάν δεν είναι ειλικρινής μαζί σας.
Δώστε προσοχή στις πράξεις τους
Καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να εμπιστευτείτε τα λόγια ενός ατόμου που λέει παθολογικά ψέματα, ένα από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβάσετε τις ενέργειές του. Οι ενέργειες δεν λένε ψέματα και με την πάροδο του χρόνου θα εντοπίσετε μοτίβα που θα σας βοηθήσουν να προβλέψετε τη μελλοντική του συμπεριφορά.
Ορίστε όρια
Είναι σημαντικό να θέτετε όρια στη σχέση σας, για να προστατέψετε τον εαυτό σας. Εάν η σχέση σας δεν έχει πολλή διορατικότητα ή διάθεση να αλλάξει, ίσως χρειαστεί να θέσετε όρια στον εαυτό σας για το πόσα είστε διατεθειμένοι να δώσετε σε αυτήν τη σχέση.
Τερματίστε τη σχέση
Εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα ψέματα του συντρόφου σας, μπορείτε να τερματίσετε τη σχέση σας μαζί του.