Μια νέα μελέτη έρχεται πιθανότατα να δώσει λύση στο «μυστήριο» της μακράς COVID η οποία ταλαιπωρεί αρκετούς ασθενείς που μολύνονται με τον νέο κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα ευρήματά της που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Cardiovascular Diabetology», στους ασθενείς με μακρά COVID εμφανίζονται υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών μορίων τα οποία είναι κυριολεκτικώς «παγιδευμένα» μέσα σε μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος (μικροθρόμβοι) και πιθανότατα αποτελούν την αιτία ορισμένων από τα επίμονα συμπτώματα της long COVID.
Φλεγμονώδη μόρια «παγιδευμένα» μέσα σε μικροθρόμβους
Την αναπάντεχη αυτή ανακάλυψη έκανε η καθηγήτρια Ρεζία Πρετόριους από το Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Stellenbosch στη Νότια Αφρική καθώς μελετούσε δείγματα αίματος ασθενών με μακρά COVID. «Εντοπίσαμε υψηλά επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών μορίων τα οποία ήταν παγιδευμένα μέσα σε μικροθρόμβους στο αίμα ατόμων με μακρά COVID. Oρισμένα από τα παγιδευμενα μόρια περιείχαν πρωτεΐνες που συνδέονται με θρομβώσεις όπως το ινωδογόνο και η α2-αντιπλασμίνη» εξήγησε η δρ Πρετόριους.
Το σύστημα πλασμίνης-αντιπλασμίνης
Η α2-αντιπλασμίνη είναι ένα μόριο που αποτρέπει τη διάσπαση των θρόμβων ενώ το ινωδογόνο αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη των θρομβώσεων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το σύστημα πλασμίνης-αντιπλασμίνης του οργανισμού διατηρεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της θρόμβωσης (πρόκειται για τη διαδικασία μέσω της οποίας αυξάνεται η πήξη του αίματος προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια αίματος μετά από έναν τραυματισμό) και της ινωδόλυσης (διαδικασία κατά την οποία
διασπάται το ινώδες στο αίμα που εμφανίζει μεγάλη πήξη προκειμένου να αποτραπεί ο σχηματισμός θρόμβων).
Οταν όμως υπάρχουν υψηλά επίπεδα α2-αντιπλασμίνης στο αίμα των ασθενών με COVID-19 ή όσων ταλαιπωρούνται από μακρά COVID, η ικανότητα του οργανισμού να διαλύει τους θρόμβους περιορίζεται σημαντικά.
Η πρώτη αναφορά παγκοσμίως
Η δρ Πρετόριους και οι συνεργάτες της είναι οι πρώτοι που αναφέρουν την ύπαρξη των μικροθρόμβων σε δείγματα αίματος ατόμων με μακρά COVID. Η ανακάλυψή τους η οποία συμπληρώνει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ που συνδέεται με τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα της νόσου του νέου κορωνοϊού κατέστη δυνατή χάρη στη μικροσκοπία φθορισμού και την πρωτεωμική ανάλυση.
Συσχέτιση με καρδιαγγειακές και θρομβωτικές παθολογίες
«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταυτόχρονη παρουσία ανώμαλων μικροθρόμβων που εμμένουν καθώς και ενός παθολογικού συστήματος ινωδόλυσης» γράφουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους. Αυτό μαρτυρεί ότι το σύστημα πλασμίνης-αντιπλασμίνης πιθανότατα κατέχει κεντρικό ρόλο στις παθολογίες που αφορούν τη μακρά COVID. Παράλληλα παρέχει περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το ότι τόσο η COVID-19 όσο και η μακρά COVID σχετίζονται με καρδιαγγειακές και θρομβωτικές παθολογίες.
Σε αναζήτηση του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος
Η δρ Πρετόριους σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να βρεθεί το θεραπευτικό σχήμα το οποίο θα καταπολεμά τις θρομβώσεις και θα επαναφέρει την ισορροπία του συστήματος ινωδόλυσης στα άτομα με εμμένοντα συμπτώματα COVID-19.
Συλλογή περισσότερων εθελοντών
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να περιλάβουν στην ανάλυσή τους περισσότερα άτομα – μέχρι στιγμής έχουν συλλέξει αίμα από 100 ασθενείς με μακρά COVID οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στο αρχείο Long COVID το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο του 2021, καθώς και από 30 υγιή άτομα.